Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Ögoninflammation hos barn – viktiga tips för att hindra smitta!

Ögoninflammation uppstår ofta hos barn i samband med förkylning och orsakas vanligtvis av bakterier eller virus. Ögoninflammation smittar enkelt mellan barn som leker och umgås nära varandra. Här berättar vi mer om vanliga symtom, orsaker och hur du undviker smittan!

Hur vet jag om mitt barn har ögoninflammation?

Barn drabbas ofta av ögoninflammation på båda ögonen och det finns flera tecken som kan tyda på att ditt barn har drabbats. Vanliga symtom är:

  • Ögonvitan blir röd och irriterad
  • Ögat ser svullen ut
  • Ögonen klibbar ihop sig och barnet kan ha svårt att öppna ögonen, särskilt på morgonen
  • Det rinner var från ögat
  • Det skaver i ögat

 

Det är vanligt att bebisar, framför allt nyfödda har ett transparant kladd i ögonen. Det beror på att tårkanalen inte har utvecklats helt och är inte tecken på ögoninflammation. Ögonen ser då inte heller röda ut, vilket de vanligtvis gör vid en ögoninflammation.

Vad orsakar ögoninflammation?

Ögoninflammation orsakas vanligtvis av att barnet fått in virus eller bakterier i ögat. Allergiska reaktioner, skador eller smuts som har trängt in i ögon kan också orsaka inflammation. Det är vanligt att barn får ögoninflammation i samband med en förkylning.

Hur smittar ögoninflammation?

Ögoninflammation smittar väldigt lätt, speciellt mellan barn eftersom de ofta leker väldigt nära varandra. Det är vanligt att ögoninflammation sprids på förskolan, där många barn har närkontakt med varandra. Inflammationen smittar via närkontakt men kan också sprida sig vidare om ett smittat barn gnuggar sig i ögonen och sedan tar på leksaker eller andra barn.  

Så undviker du att ditt barn blir smittat eller smittar andra

Det finns mycket du kan göra för att försöka undvika att ditt barn blir smittat eller sprider inflammationen vidare till andra barn.

Håll ditt barn hemma från förskolan

Har ditt barn ögoninflammation bör det stanna hemma från förskolan, även om barnet är friskt i övrigt. Barnet bör stanna hemma tills den kraftiga inflammationen har läkt och ögat inte är så varigt längre. Skolbarn har inte samma närkontakt som mindre barn, men bör också stanna hemma om ögoninflammation är kraftigt. Barn som påbörjat en antibiotikabehandling kan oftast gå tillbaka till skola eller förskola två dagar efter påbörjad behandling.

Var noggrann med hygienen

För att minska risken är det bra om du tillsammans med barnet tvättar händerna ofta och försök få ditt barn att inte peta sig i ögonen. Går det mycket förkylningar på förskolan kan det vara bra att barnet har med sig en egen handduk för att torka händerna med.

Hur kan jag lindra mitt barns besvär?

Om ditt barn har drabbats av ögoninflammation är det viktigt att rengöra både i och runt barnets ögon.. Badda barnets ögon med ljummet vatten för att ta bort eventuellt var och andra bakterier, till exempel med hjälp av en bomullstuss eller lite papper. Var noga med att slänga dessa direkt efter rengöring för att minska smittorisken. Torka ögat utifrån och in för att på så vis förhindra att varet smetas ut över ögat.

Behandling

Oftast går ögoninflammationen över av sig själv, utan behandling. Det viktiga är att man rengör ögonen kontinuerligt till inflammationen har gått över. Vid svårare besvär som inte går över på en vecka kan ögoninflammationen behöva behandlas med antibiotika i form av ögondroppar eller ögonsalva. Om du har ett recept på antibiotika kan du enkelt hämta ut ditt recept hos oss på MEDS och få det levererat till dörren.

När bör jag söka vård för ögoninflammation hos barn?

Du bör söka vård för det barn om:

  • Ögoninflammationen inte går över av sig själv efter fem dagar
  • Om ögat har en kraftig inflammation och det bildas väldigt mycket var vid ögat
  • Om ögat blir rött samtidigt som synen blir sämre

 

Du bör söka akut vård om:

  • Barnet är yngre än en månad och har variga, svullna eller röda ögon
  • Barnet är yngre än en månad och har blåsor runt ögonen

2023-03-15 13:24:11

Granskad av: Tea Golic, Apotekstekniker med receptbehörighet

Lisa Karlsson