Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Nickelallergi – vanliga orsaker och symtom

Nickelallergi är en vanlig allergi som kan uppstå när huden utsätts för nickelhaltiga föremål som smycken, knappar och klockor. Symtomen kan variera från milda till svåra och visar sig genom hudbesvär på det område som har varit i kontakt med nickel. Här berättar vi mer om nickelallergi och hur du kan hantera eventuella symtom!

Vad är nickelallergi?

Nickelallergi är den vanligaste formen av allergiskt kontakteksem och kan uppstå när huden reagerar överdrivet på kontakt med nickelhaltiga ämnen. Allergin utvecklas ofta av att huden kommit i kontakt med nickel under en längre tid.  

Hur visar sig nickelallergi?

Symtomen på nickelallergi kan variera från milda till svåra. Vanliga symtom inkluderar rodnad, klåda, knottrig hud eller svullen hud där huden har varit i kontakt med nickel. Ibland kan det utvecklas till blåsor och sår. De vanligaste områdena som påverkas är öronen och handlederna. Symtomen brukar oftast visa sig mellan 24–48 timmar efter kontakten.  

Orsaker till nickelallergi

Nickelallergi uppstår när immunsystemet överreagerar på nickel som kommer i kontakt med huden. Kroppen betraktar felaktigt nickel som något farligt och startar en inflammatorisk reaktion. Varför enbart vissa utvecklar en nickelallergi är inte helt klarlagt. Har du en gång utvecklat nickelallergi har du i de flesta fall kvar allergin hela livet. Den vanligaste orsaken till nickelallergi är från nickel som finns i smycket, men nickel kan även förekomma i många andra vardagsföremål som glasögonbågar, dragkedjor, nycklar, spännen till skärp och mobiler.  

Riskfaktorer för att utveckla nickelallergi

Vissa människor är mer benägna att utveckla nickelallergi än andra. Riskfaktorer inkluderar ärftlighet, att ha hål i öronen eller var piercad. Ofta bryter allergin ut efter att man har tagit hål i öronen eller piercat sig på någon annan kroppsdel eftersom både håltagningsinstrument och vissa smycken innehåller nickel. Att arbeta med yrken som involverar frekvent exponering för nickel är ytterligare en riskfaktor. Dessutom är kvinnor mer benägna att utveckla nickelallergi än män. 

Förebygg besvär från nickel

Har du utvecklat en nickelallergi är det absolut viktigaste är att undvika direkt kontakt med nickel genom att exempelvis välja smycken och accessoarer som är nickel-fria. Hos oss med MEDS hittar du nickelfria örhängen som passar dig som är känslig mot nickel eller andra allergena material. Det kan dock vara svårt att undvika nickel helt eftersom nickel finns i många föremål.  

Behandling vid nickelallergi

Har du fått en allergisk reaktion, bör du ta bort exempelvis örhänget eller klockan som du har reagerat på. För att behandla utslag och klåda kan du använda receptfria salvor eller krämer med hydrokortison i. Är du mycket torr där du har fått utslag är det viktigt att kontinuerligt återfukta med en fetare kräm. I de flesta fall läker en allergisk reaktion vid nickelallergi ut av sig själv, men upplever du långvariga eller svåra besvär så rekommenderas det att du kontaktar vårdcentralen för rådgivning.  

Vanliga frågor om nickelallergi?

Hur blir man av med nickelallergi? 

Tyvärr finns det inget botemedel mot nickelallergi. Det bästa sättet att undvika besvär är att undvika kontakt med material och produkter som innehåller nickel. Om du redan har utvecklat en allergi är det viktigt att undvika direktkontakt med nickel så mycket som möjligt för att lindra symtomen.  

Vilka smycken innehåller nickel?

Många vanliga smycken och smyckesmaterial innehåller nickel. Till exempel kan nickel finnas i billigare metaller som rostfritt stål, legerat guld och silvriga smycken.  

Vilka smycken kan man använda om man har nickelallergi?

Det finns flera material som är kända för att vara nästan helt nickelfria eller har mycket låga nivåer av nickel. Dessa inkluderar titan, kirurgiskt stål, guld och platina. Att välja smycken tillverkade av dessa material kan hjälpa till att minimera risken för nickelallergi.  

Kan man få nickelallergi som vuxen?

Ja, det är fullt möjligt att utveckla nickelallergi som vuxen. Nickelallergi kan faktiskt uppstå när som helst under livet, även om det oftast börjar visa sig efter upprepad exponering för nickel under en längre tid. Det är inte ovanligt att någon som inte hade några problem med nickel som barn eller tonåring plötsligt utvecklar en allergisk reaktion mot nickels om vuxen.  

Hur vet jag om jag har nickelallergi?

Om du misstänker att du har nickelallergi bör du kontakta en läkare. En hudläkare kan avgöra om du har kontaktallergi mot nickel genom att utföra ett så kallat lapptest.  

Är barn extra känsliga för nickel?

Ja, barn kan vara extra känsliga för nickel och har en ökad risk att utveckla nickelallergi. Deras hud är generellt sett tunnare och mer känslig än vuxnas hud, vilket gör dem mer mottagliga för allergiska reaktioner. Det är viktigt att vara särskilt försiktig med smycken och andra föremål som kommer i kontakt med barns hud för att minimera risken för nickelallergi och andra hudreaktioner.  

2023-08-21 13:42:45

Lisa Karlsson