Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Nappskola – välj rätt napp för ditt barn

Att hitta rätt napp till din nyfödda bebis kan vara en utmaning. Idag finns ett brett utbud nappar på marknaden och det kan vara svårt att veta vilken du ska välja! I denna guide delar vi med oss av användbara tips som hjälper dig att navigera genom nappdjungeln och göra det bästa valet för din bebis!

Vilka nappar är bäst?

Det bästa valet av napp beror på barnets individuella preferenser och behov. Det är viktigt att välja nappar som är säkra, fria från skadliga kemikalier och som passar barnets ålder och utvecklingsnivå. Nappar från varumärkena BIBS, MAM och Philips Avent har flera gånger blivit utsedda till bäst i test i olika kategorier.

Nappar för olika åldrar

Storleken på nappen är en avgörande faktor för ditt barns komfort. Varje steg i utvecklingen kräver en napp som är skräddarsydd efter din bebis mun och käke. För de allra minsta, som nyfödda och spädbarn, är mindre nappar att föredra. Deras små munnar och sköra käkar behöver en napp som är utformade enligt deras storlek.

Allteftersom ditt barn växer och dess käkmuskler blir starkare, blir det dags att övergå till en större nappstorlek. Dessa nappar har en något större sugdel och ger barnet möjlighet att tugga mer livligt. För att förenkla ditt val är nappstorlekarna anpassade efter ditt barns ålder. Nappsortimentet är indelat i olika åldersspann som 0–2 månader, 0–6 månader, 6–18 månader och 18+ månader. Kom ihåg att alla barn är olika- en del barn trivs med att börja med en större storlek direkt medan andra föredrar att börja med en mindre napp. Hos oss på MEDS hittar du ett brett sortiment av nappar som passar olika tillfällen och åldrar, från nyfödda upp till 3 års ålder.  

Vilken form på napp ska jag välja?

Nappar finns i olika former som är skapade för att möta varje barns unika behov. Formen skiljer sig åt, både vid nappskölden och sugdelen. Två vanliga nappformer är den runda nappen och den anatomiska nappen. Den runda nappen är mest lik bröstet i och är därför ett bra alternativ för barn som ammas, då den tillåter barnet att använda samma sugteknik som vid amning. Den anatomiska nappen har en design som är formad efter barnets gom. Denna design efterliknar amningens känsla och kan erbjuda extra komfort. Alla barn är unika och reagerar olika på olika nappformer. För att ta reda på vilken nappform som passar ditt barn bäst behöver du helt enkelt testa dig fram! 

Nappar i silikon eller latex

Valet mellan silikon och latex är något som ofta väcker frågor. Både silikon- och latexnappar har sina fördelar och det är viktigt att förstå skillnaderna för att kunna göra det bästa valet för din bebis. Silikonnappar är kända för sin mjukhet och smidighet. De är oftast luktfria och smaklösa, vilket gör dem till ett bra alternativ för bebisar som är mer känsliga. Silikon är också enkelt att rengöra och behåller sin form väl över tiden. Dessa nappar är bra för de allra minsta bebisarna, särskilt de som ännu inte har fått tänder. 

Å andra sidan är latexnappar gjorda av naturgummi och kan vara lite mjukare än silikon. De har en naturlig känsla och vissa föräldrar upplever att deras bebisar föredrar latexnappar på grund av detta. Naturgummi är ett naturmaterial som påverkas av omgivningen, nappen kan exempelvis expandera och mörkna med tiden. Vilket är helt normalt och naturliga stadier av åldringsprocessen på latex. Nappar av naturgummi ska bytas ut cirka varannan månad. Materialet är tåligt och kan vara ett bra val för lite äldre bebisar som börjar få tänder.  Det kan vara en bra idé att prova både typerna och se vilken din bebis gillar bäst. 

Hur många nappar behöver man?

Nappar har en tendens att försvinna eller slitas ut ganska snabbt. Därför kan det vara bra att ha mer än en napp i samlingen. Generellt sätt är det bra att ha åtminstone 2–3 nappar som din bebis kan växla mellan. För att säkerställa att du alltid har en napp redo när din bebis behöver tröst, kan det vara klokt att köpa nappar i större förpackningar. Detta hjälper dig att vara förberedd och ha tillräckligt med nappar till hands när det behövs. 

Nappars hållbarhet, skötsel och hygien

Nappars hållbarhet, skötsel och hygien är mycket viktigt för att säkerställa ditt barns hälsa, säkerhet och välbefinnande. 

Hållbarhet

Det är klokt att regelbundet inspektera napparna för att upptäcka tecken på slitage eller skador. Om nappen visar tecken på sprickor, bristningar eller andra defekter är det bäst att byta ut den för att undvika att ditt barn eventuellt sätter delar i munnen som kan vara farliga. 

Skötsel

Innan första användningen och regelbundet därefter, bör nappen kokas eller steriliseras enligt tillverkarens rekommendationer. Hur du steriliserar en napp kan skilja sig åt mellan olika varumärken, var därför noga med att läsa instruktionerna för vad som gäller för just dina nappar. En regelbunden rengöring av nappar är avgörande för att håll dem fria från svamp och andra bakterier. 

Hygien

För att upprätthålla god hygien är det bra att, i den mån det går, undvika att nappen hamnar på smutsiga eller otvättade ytor. Om nappen tappas, rengör den innan du ger den tillbaka till ditt barn. Undvik också att dela nappar mellan olika barn för att minska risken för överföring av bakterier. 

Praktiska napp-tillbehör

Praktiska tillbehör för nappar kan göra vardagen smidigare för både föräldrar och barn. Här är två användbara napp-tillbehör som kan underlätta: 

Napphållare

En napphållare är ett praktiskt tillbehör som fästs i barnets kläder och håller nappen på plats. Med en napphållare håller du enkelt koll på ditt barns napp och minskar risken för att nappen tappas eller faller på smutsiga ytor. Napphållare finns i olika färger och designer, och vissa har även gosedjur eller andra leksaker som kan locka barnet. 

Nappbox

En nappbox är en liten förvaringsbehållare som håller nappen ren när den inte använd. En perfekt lösning när du är på språng eller när nappen inte behövs under en viss tid. Nappboxar är ofta kompakta och passar enkelt i skötväskan. 

2023-08-28 11:54:08

Lisa Karlsson