Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Så får du bort mörka ringar och påsar under ögonen!

Många har någon gång upplevt mörka ringar eller påsar under ögonen. För vissa uppkommer besvären tillfälligt medan andra har permanenta besvär. Här går vi igenom de olika orsakerna och ger tips på hur du kan få bort dina mörka ringar och påsar under ögonen.

Varför får man påsar under ögonen?

Påsar under ögonen är ett vanligt problem som kan orsakas av en mängd olika faktorer. Mörka ringar och påsar under ögonen kan vara permanenta eller uppstå tillfälligt. Det kan exempelvis ha med ärftlighet att göra eller uppstå med åldern. Här går vi igenom några av de vanligaste orsakerna:

Ålder

Huden runt ögonen är väldigt känslig, och precis som allt annat påverkas den av åldrandet. När huden börjar förlora sin elasticitet och rynkor, fina linjer och eventuella solskador börjar träda fram, kan även påsar under ögonen dyka upp. Därför är det vanligt att många som tidigare inte har haft några påsar under ögonen får det när de blir äldre.

Ärftlighet

Vilka gener vi har ärvt kan påverka utseendet av påsar och mörka ringar under ögonen. Hur framträdande de mörka ringarna eller påsarna är beror bland annat på hudton eller ansiktsstruktur.

Sömnbrist och andra faktorer

Sömn är otroligt viktigt för att din hud ska kunna återhämta och reparera sig. Har du sömnbrist kan blodcirkulationen bli långsammare vilket gör blodkärlen under ögonen mer synliga. Andra orsaker kan vara stress, rökning, solexponering, allergier, uttorkning eller eksem.

Hur får man bort mörka ringar och påsar under ögonen?

Påsar och mörka ringar under ögonen kan ha olika orsaker, därför finns det också olika lösningar på hur du blir av med besvären.  

Använd ögonkräm

En ögonkräm med kylande effekt kan snabbt lindra svullnad och påsar under ögonen. Ett bra knep är att förvara ögonkrämen i kylskåpet för en extra svalkande effekt. Det finns ögonkrämer som är speciellt framtagna för att verka uppiggande, minska svullnaden under ögonen och hjälpa till att ta bort mörka ringar.

Kyl ner ögonen

Kyla är effektivt mot svullnader under ögonen. Ett bra sätt att kyla ner ögonen på, utöver att använda en svalkande ögonkräm är att använda Eye patches, eller ögonmasker som det även kallas. Eye patches dämpar påsarna under ögonen, lugnar huden och dämpar synligheten av mörka ringar.

 • 25%
  Vegan
  Pixi BeautifEYE Eye Patches
  216,75 kr 289 kr
 • 25%
  Vegan
  Pixi Detoxifeye 60 st
  254,25 kr 339 kr

Skydda ögonen mot UV-strålar

Använd solskyddsfaktor i ansiktet och på den tunna huden runt ögonen för att behålla en frisk hy och minska risken för solskador. Du kan även använda solglasögon eller hatt för att skydda ditt ansikte och dina ögon mot solens starka strålar.

Drick mycket vatten

Uttorkning kan bidra till påsar under ögonen, därför att det viktigt att dricka rikligt med vatten och öka ditt vattenintag om du misstänker att dina påsar under ögonen beror på just uttorkning.

Få tillräckligt med sömn

Att sova tillräckligt och få bra kvalitet på sömnen kan minska dina mörka ringar och påsar under ögonen.

Sluta röka

Rökning kan orsaka en snabbare förlust av kollagen, vilket gör huden under ögonen ännu tunnare. Tunnare hud under ögonen leder i sin tur till mer synliga blodkärl, mörka ringar och påsar under ögonen.

Behandla allergier

Om du lider av allergier och har påsar under ögonen kan receptfria läkemedel för allergier och förkylningar hjälpa till att minska svullnaden.

Täck mörka ringar under ögonen med concealer

En concealer är ett bra hjälpmedel för att täcka mörka ringar under ögonen. För att hitta rätt nyans behöver man ofta prova sig fram. Vilken färg som fungerar för just dig beror på vilken hudton du har.

Dölj dina mörka ringar i två steg

 

Steg 1:  Använd motsatsfärger. Dessa färger neutraliserar varandra och kan hjälpa till att göra de mörka ringarna mindre synliga. Inom smink pratar man ofta om dessa fyra färger:

 • Lila - dämpar och neutraliserar gula undertoner, som kan få dig att se trött ut
 • Gul – neutraliserar lila toner, och passar bra om olyckan varit framme och du fått ett blåmärke i ansiktet
 • Grön - neutraliserar röda toner, så som röda blodkärl
 • Rosa/ Persikofärgad - neutraliserar både grönt, blått och lila så som mörka ringar under ögonen

 

Steg 2: Efter du har neutraliserat bör du även använda en concealer som ljusar upp området under ögat. Här rekommenderas det att använda en concealer som är aningen ljusare än din hudton eller foundation.

Det finns även concealers som är speciellt framtagna för att användas just under ögonen för att effektivt dölja och neutralisera mörka ringar under ögonen.

 

 • 20%
  Vegan
  IDUN Minerals Perfect Under Eye Concealer Medium
  155,20 kr 194 kr
 • 20%
  Vegan
  IDUN Minerals Perfect Under Eye Concealer Light
  155,20 kr 194 kr
 • Vegan
  Lumene Bright Eyes Under Eye Concealer 5 ml
  129 kr
 • 25%
  Vegan
  Pixi +C VIT UnderEye Brightener 12 ml
  186,75 kr 249 kr

2023-03-06 12:24:36

Lisa Karlsson