Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Så blir du av med mjäll och en torr, kliande hårbotten

Irriterande klåda i hårbotten och vita flingor på axlarna orsakade av mjäll och torr hårbotten är två vanliga problem som drabbar många. Det kan vara både obehagligt och irriterande men går att behandla för att minska besvären. Men vad orsakar egentligen mjäll och vad skiljer det från torr hårbotten? Här går vi igenom vanliga orsaker och hur du kan bli av med besvären!

Mjäll eller torr hårbotten?

Mjäll och torr hårbotten är två olika hårbottensproblem som kan orsaka liknande symtom. Mjäll är små vita eller gula flagor som bildas på hårbotten och kan falla av på kläderna. Torr hårbotten kan också ge fjällbildning, men problemen blir vanligtvis mindre och inte lika synliga som mjäll. Den största skillnaden mellan mjäll och torr hårbotten är orsaken till problemet.  

Torr hårbotten orsakas av bristande fukt och kan vara resultatet av användning av hårprodukter med högt alkoholinnehåll, en obalanserad kost eller att du tvättar håret för ofta. Exakt vad som orsakar mjäll är inte helt fastställd och symtomen kan vara väldigt lika de symtom du får vid torr hårbotten. Hårflagor som uppstår på grund av mjäll är vanligtvis något större och har ofta en gulaktig färgton jämfört med flagorna som orsakas av torr hårbotten som är mindre och mer vitaktiga.  

Varför får man mjäll?

Det är hittills oklart vad som orsakar mjäll men det kan bero på en reaktion mot en sorts jästsvamp som finns överallt på huden hos vuxna. Är du extra känslig mot svampen kan huden reagera med att producera flera hudflagor. Fjällbildning på grund av torr hårbotten kan bero på orsaker som stress, hormonella förändringar och en känslighet mot vissa kemikalier i hårvårdsprodukter.  

Tips för att förebygga mjäll och torr hårbotten

För att undvika mjäll och torr hårbotten är det viktigt att du tar hand om din hårbotten på rätt sätt. Undvik att tvätta håret för ofta, använd en mildare hårvårdsprodukt och massera hårbotten regelbundet för att öka blodcirkulationen. Att äta en hälsosam och balanserad kost kan också bidra till en frisk hårbotten.  

 • IDUN Minerals Leave in Hair & Scalp Treatment 100 ml
  10%
  Vegan
  IDUN Minerals Leave in Hair & Scalp Treatment 100 ml
  143,10 kr 159 kr
 • Lernberger Stafsing Scalp Serum 100 ml
  Vegan
  Lernberger Stafsing Scalp Serum 100 ml
  239 kr

Klåda vid torr hårbotten

Klåda är ett vanligt symtom vid torr hårbotten och kan vara mycket besvärande. Det kan också uppstå flagor från hårbotten som kan kännas obehagligt. Det kan vara svårt att avgöra om klådan orsakas av torr hårbotten eller mjäll, eftersom symtomen liknar varandra mycket. För att ta reda på vad som orsakar problemet kan du börja med att behandla hårbotten med rätt produkter för torr hårbotten. Om besvären inte försvinner, kan du prova produkter som är avsedda för mjäll. Vid svårare besvär kan det krävas behandling med en viss typ av kortisollösning i hårbotten.  

Hur blir man av med mjäll?

Det finns olika produkter du kan använda för att behandla mjäll. Har du mindre hudflagor som troligtvis orsakas av torr hårbotten kan du prova ett milt schampo som är speciellt avsett för torr hårbotten. Milda mjällschampon som du kan använda regelbundet kan hjälpa om du har lindriga till måttliga mjällbesvär. Vid svårare besvär kan du behöva behandling med schampo som innehåller selen eller det aktiva ämnet ketokonazol. Om du inte blir av med dina besvär efter receptfri behandling bör du kontakta en läkare för att få hjälp.  

Schampo för torr hårbotten

Schampo för torr hårbotten innehåller fuktgivande ingredienser som hjälper till att återfukta och mjukgöra hårbotten. Vissa schampon kan också innehålla oljor som skyddar mot ytterligare uttorkning och irritation. 

Schampo för mjäll

Det finns flera olika schampon som är speciellt utformade för att behandla mjäll. Att välja rätt mjällschampo kan hjälpa till att lindra symtomen och minska antalet mjällflagor på hårbotten. En vanlig ingrediens i mjällschampo är salicylsyra, som hjälper till att avlägsna döda hudceller och öka cellförnyelsen på hårbotten. Det finns också mjällschampon som innehåller ketokonazol, som är ett svampdödande medel och som kan hjälpa till att minska mjäll genom att minska svampinfektionen i hårbotten.  

Vissa schampon är starkare än andra och kan orsaka torrhet eller irritation om de används för ofta. Därför är det viktigt att välja rätt mjällschampo för din hårbotten och dina behov. Du kan behöva prova dig fram innan du hittar ett schampo som fungerar för dig.  

Tänk på att mjällschampo kan ta tid att fungera. Det kan ta flera veckor eller till och med månader innan du märker en förbättring på din hårbotten. Ha tålamod och fortsätt använda mjällschampot regelbundet enligt anvisningarna för att uppnå bästa resultat.  

Vanliga frågor om mjäll och torr hårbotten

Kan mjäll orsakas av stress?

Ja, stress kan faktiskt orsaka mjäll. Stress kan bidra till mjäll genom att påverka immunsystemet och öka inflammation i kroppen. Stress kan också påverka talgproduktionen i hårbotten, vilket kan leda till överproduktion av talg och ökad risk för mjäll.  

Vad ska man göra om man har torr hårbotten?

Om du har torr hårbotten finns det flera saker du kan göra för att lindra besvären. En av de bästa sakerna du kan göra är att undvika tvätta håret för ofta eftersom det kan torka ut hårbotten ännu mer. Använd ett fuktgivande schampo och balsam speciellt framtaget för torr hårbotten, och undvik att använda värmeverktyg för styling av håret. Om du upplever allvarliga besvär som inte går över kan det vara bra att kontakta en läkare.  

Hur får man bort mjäll snabbt?

Att behandla mjäll kan ta tid och tillståndet kan komma tillbaka om du avbryter behandlingen för tidigt. Det finns flera sätt att behandla mjäll beroende på hur allvarliga besvär du har. En av de vanligaste behandlingarna är användning av speciella schampon som är framtagna för att behandla mjäll.  

Hur vet jag om jag har mjäll eller torr hårbotten?

De olika besvären kan vara svåra att skilja på eftersom symtomen kan vara väldigt lika. Ofta kan man skilja mjäll och torr hårbotten åt genom att mjäll ofta ger vita eller gulaktiga fjällflagor medan torr hårbotten ger mindre, vita eller gråaktiga fjällflagor.  

2023-04-20 11:29:45

Lisa Karlsson