Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Inkontinens – så kan du minska dina inkontinensbesvär

Inkontinens är ett vanligt hälsoproblem som drabbar många människor, särskilt kvinnor. Inkontinens innebär att du inte kan kontrollera din urin eller avföring och får besvär med ofrivilligt läckage. Det kan vara både fysiskt och känslomässigt påfrestande. Här berättar vi mer om inkontinens, dess olika typer, symtom och behandlingsalternativ.

Vad är inkontinens?

Inkontinens är ett tillstånd där man har svårt att kontrollera urin eller avföring. Det kan leda till ett att det läcker urin eller avföring utan att du kan förhindra det, vilket kan vara både fysiskt besvärligt och kännas pinsamt. Symtomen kan variera från milda till svåra och kan påverka både män och kvinnor i olika åldrar.

Olika typer av inkontinens

Det finns olika typer av inkontinens som visar sig på olika sätt. Avföringsinkontinens innebär svårigheter att behålla kontrollen över tarmtömningen. Urininkontinens, som är mer vanligt förekommande, innebär svårigheter att kontrollera urinutsläppet. Inom urininkontinens finns det fyra olika typer:  

Ansträngningsinkontinens

Vid ansträngningsinkontinens har du svårt att hålla tätt när trycket i magen och urinblåsan ökar. Det kan hända att en liten mängd urin läcker ut när du hostar, nyser eller hoppar. Ibland kan det även läcka lite urin utan att du egentligen känner behovet av att kissa. Denna typ av inkontinens är vanligare hos kvinnor.  

Träningsinkontinens

Träningsinkontinens innebär att du upplever en plötslig och stark känsla av kissnödighet och har svårt att hålla dig. Det är vanligt att du behöver kissa oftare än normalt. Även denna typ av inkontinens är vanligare hos kvinnor.  

Blandinkontinens

Det är vanligt att ha en kombination av träningsinkontinens och ansträngningsinkontinens, vilket kallas blandinkontinens. Blandinkontinens innebär att du upplever både svårigheter att hålla tätt när du anstränger dig samt plötsligt blir mycket kissnödig och får svårt att hålla dig. Blandinkontinens är också vanligare hos kvinnor.  

Överrinningsinkontinens

Överrinningsinkontinens innebär att du har svårt att helt tömma urinblåsan, vilket resulterar i att blåsan utvidgas. Det är vanligast hos män och leder till att urinen tryckt ut genom prostatakörteln när blåsan blir överfull. Det leder ofta till små läckage av urin. Denna typ av urininkontinens kan orsaka skador på njurarna om den inte upptäcks i tid.  

Vem drabbas av inkontinens?

Inkontinens kan drabba människor i alla åldrar, men det är vanligare hos äldre personer och kvinnor. Det kan vara resultatet av olika faktorer, inklusive graviditet och förlossning, hormonella förändringar, prostataproblem hos män och muskelsvaghet i bäckenbotten. 

Vanliga symtom vid inkontinens

Symtomen på inkontinens kan variera beroende på vilken typ av inkontinens det är, men de vanliga symtomen inkluderar:  

  • Läckage av urin eller avföring vid hostning, nysning eller ansträngning  
  • Känsla av att behöva gå på toaletten omedelbart och inte kunna hålla sig  
  • Frekvent urinträning och behov av att gå på toaletten oftare än vanligt  
  • Sängvätning hos vuxna  

Vad beror inkontinens på?

Inkontinens kan ha olika orsaker och det är viktigt att förstå vad som kan ligga bakom problemet. Här är några vanliga faktorer som kan bidra till utvecklingen av inkontinens.  

  • Ålder – Risken för inkontinens ökar med stigande ålder, eftersom musklerna i bäckenbotten och blåsan kan försvagas över tid. Avföringskontinens kan också komma med åldern, då slutmusklerna i ändtarmen naturligt försvagas. 
  • Graviditet och förlossning – Kvinnor som har varit gravida eller genomgått förlossning kan uppleva urininkontinens på grund av att musklerna i bäckenbotten kan sträckas och försvagas under denna process. Förlossningsskador kan också orsaka avföringsinkontinens.  
  • Hormonella förändringar – Hormonella förändringar i samband med klimakteriet kan påverka blåsans funktion och öka risken för urininkontinens hos kvinnor.  
  • Nervskador – Skador på nerverna som styr urinblåsan och bäckenbotten kan leda till inkontinens. Exempel på sådana skador kan vara spinal stenos eller neurologiska sjukdomar.  
  • Livsstilsfaktorer – Vissa vanor och livsstilsfaktorer kan också påverka risken för inkontinens. Exempel inkluderar övervikt, rökning, vissa mediciner.  
  • Sjukdomar – Vissa sjukdomar kan också öka risken för både urinkontinens och avföringsinkontinens. Exempelvis sjukdomar i tarmar, astma/KOL, demenssjukdomar eller urinrörsförträningar.  

Så kan du minska dina inkontinensbesvär

Att lida av inkontinensbesvär kan vara väldigt besvärligt, som tur är finns det saker du själv kan göra för att minska dina besvär. Vilka metoder som passar dig beror på vilken typ av urinkontinens du upplever.  

Bäckenbottenträning

Bäckenbottenträning är en gynnsam metod för att hantera urininkontinens, oavsett kön. Genom att träna dessa muskler runt ändtarmen, slidan och urinröret kan du stärka dem och förbättra kontrollen över blåsan.  

Stressa inte på toaletten

Det är också viktigt att inte stressa när du går på toaletten. Ge dig själv tillräckligt med tid och sitt bekvämt för att underlätta urineringen. Vid avföringsinkontinens är det viktigt att ha en regelbunden tarmtömning för att minska risken för läckage, undvik att stressa på toaletten och försök att inte hålla tillbaka avföringen. 

Undvik att bli förstoppad eller lös i magen

Är du förstoppad kan du få mer besvär med urininkontinens. Försök att undvika förstoppning genom att exempelvis äta rikligt med fibrer och röra på dig genom träning. Har du besvär med avföringsinkontinens är det viktigt med en regelbunden och hälsosam kost, undvik livsmedel som kan göra avföringen lös eller orsaka gasbildning.  

Drick tillräckligt, men inte för mycket 

Att få i sig tillräckligt med vätska, ungefär två liter per dag är viktigt för att inte bli förstoppad. Det kan vara bra att dra ner på vätskedrivande drycker som kaffe och te.  

Använd hjälpmedel

Det finns olika typer av inkontinensskydd för både kvinnor och män som kan vara till stor hjälp för att undvika läckage på underkläder och kläder. Det finns även salvor som minskar hudskador orsakade av inkontinens.  

Behandling vid inkontinens

Det finns olika behandlingsalternativ för inkontinens, och valet av behandling beror på typen och svårighetsgraden av inkontinensen. Det finns vissa läkemedel som kan användas för att minska urinträngning eller för att stärka blåsans muskler. I vissa fall kan kirurgi vara nödvändig för att korrigera strukturella problem som orsakar inkontinens. Ibland går det inte att bli av med besvären helt, men det finns olika hjälpmedel som möjliggör ett aktivt liv.  

Oavsett om du behöver hjälpmedel eller behandling för inkontinens är det viktigt att söka hjälp och rådgivning. En läkare kan hjälpa dig att fastställa rätt diagnos och utforma en individuell behandlingsplan baserat på dina behov och förutsättningar. Sök vård på din vårdcentral om du upplever symtom på urin- eller avföringsinkontinens.  

Vanliga frågor om inkontinens

Hur vanligt är inkontinens efter förlossning?

Inkontinens efter förlossning är ganska vanligt. Uppskattningsvis lider cirka 30–50% av kvinnor av någon form av inkontinenssymptom efter förlossningen. Det är viktigt att komma ihåg att inkontinens kan variera i grad och typ, från milda till svårare fall. 

Vilka hjälpmedel kan man få vid urininkontinens?

Det finns olika hjälpmedel som kan vara till nytta vid urininkontinens. Ett exempel är inkontinensskydd som kan inkludera underkläder, bindor och andra typer av skydd som absorberar läckage. En urinkateter kan användas för att tömma blåsan om du har svårt att kontrollera urinflödet, pessar eller vaginalkon kan placeras i slidan för att hjälpa till att stödja urinröret och minska urinläckage. Rådgör med en läkare för att få rätt hjälpmedel.  

Kan män bota urininkontinens?

Ja, män kan behandla och i vissa fall bota urininkontinens beroende på orsaken till inkontinensen. För män kan vanliga orsaker till urininkontinens vara prostataförstoring, prostatakirurgi, nervskador eller andra bäckenbottenmuskulaturen, ändrade livsstilsförändringar och i vissa fall kirurgi.  

Finns det medicin mot urininkontinens?

Ja, det finns läkemedel som kan användas för att behandla urininkontinens. Valet av läkemedel beror på typen av inkontinens och de underliggande orsakerna.  

2023-06-09 07:32:02

Lisa Karlsson