Meny
Mina Recept
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Miljövänliga solskydd

Vissa solkrämer innehåller ämnen som är skadliga, både för den egna kroppen och får vårt ekosystem. För att värna om miljön ska du undvika ämnen som oxibenzone, avobenzone och octisalate. 

Olika UV-filter skyddar olika bra mot UVA- och UVB-strålning. Ett visst UV-filter kan t.ex. ge ett bra skydd mot UVB-strålning men ett svagt skydd mot UVA-strålning. Tillverkarna av solskyddsprodukter använder därför ibland en kombination av olika UV-filter så att deras produkter ger ett tillräckligt bra skydd mot både UVA- och UVB-strålning. 

Som konsument är det inte lätt att kontrollera vilka UV-filter som används. Har du funderingar kring innehållet så kan du alltid höra av dig till MEDS kundtjänst! 

Farliga ämnen i solskydd

Här är några av de vanligaste ämnena som är skadliga för miljön. Om du tycker att det är svårt att tyda innehållsförteckningen på produkten så hör av dig till oss så hjälper vi till! Här nedanför hittar du dessutom ett urval av riktigt miljöschyssta solskydd.

  • Ethylhexyl methoxycinnamate – Hormonstörande, giftigt för alger och vattenlevande djur.
  • 4-methylbenzylidenecamphor (4-MBC) – Hormonstörande, resistent och lagras i tex fettceller.
  • Butyl Methoxydibenzoylmethane (avobenzone) – Allergiframkallande och giftigt för vattenlevande organismer.
  • 3-benzylidene camphor – Orsakar östrogeneffekt på fiskar.
  • Octyl methoxycinnamate – Har hittats i modersmjölk och kan vara hormonstörande. 
  • Padimate O (OD-PABA) – Kan vara hormonstörande, allergiframkallande och misstänks skada ditt DNA.
  • Homosalate (Eusolex / HMS) – Misstänkt hormonstörande och giftigt för miljön.
  • Benzophenone-3 (Oxybenzone) – Allergiframkallande och giftigt för vattenlevande organismer och koraller.
  • Octrocrylene (oktokrylen) – Finns samband med kontaktallergi vid högre doser, därav får produkter innehålla högst 10% av ämnet. Samtidigt kan en produkt utan Octocrylene behöva högre halter av andra solfilter, vilket ökar risker för utslag och även har större miljöpåverkan. Därför är det inte farligt att använda en produkt med mindre halt Octocrylene.

Ett urval riktigt miljöschyssta solskydd!

På MEDS hittar du allt som behövs för att klara sommarens starka solstrålar! Här nedan har vi gjort ett urval på riktigt skarpa solskydd som dessutom värnar om jordklotet. Om du är osäker på vilket skydd som passar din hudtyp eller är oskadlig för naturen så hjälper vi dig gärna i chatten. Njut av solen!

Eco Cosmetics - ekologiskt och certifierade VEGAN 

Med maskiner drivna av solenergi och vatten från egen brunn producerar ECO Cosmetics sina ekologiskt certifierade produkter i Portugal. Deras solkrämer passar hela familjen och har en lätt konsistens som gör den enkel att applicera. Krämen har ett fysikaliskt filter utan nanopartiklar som är skadliga mot korallrev. ECO Cosmetics är dessutom certifierade VEGAN av Vegan Society.

Eco Cosmetics

COOLA - utan bekämpningsmedel och skadliga tillsatser

Med lokalt odlade och ekologiska ingredienser såsom alger och hallonfröolja har företaget COOLA från Kalifornien, tillsammans med ledande forskare, tagit fram en helt ekologisk serie av solskydd. COOLA:s filosofi är att skapa hälsosamma solprodukter som bidrar till en aktiv livsstil och en hållbar värld, samtidigt som de vårdar och skyddar! Med naturliga, ekologiska och lokalt producerade ingredienser och en antioxidantberikade formula får du ett effektivt och miljövänligt solskydd. 

COOLA

EVY - innehåller bara helt nedbrytbara ämnen

EVY:s mousse är ett solskydd som är lätt att applicera och drygare än en vanlig solkräm. Moussen lägger sig i översta hudlagret, vilket gör att den skyddar länge, även vid bad. Den rekommenderas av hudterapeuter till personer med soleksem och allergi och är fri från konserveringsmedel, alkohol, parfym och nanopartiklar. Den är perfekt då du snorkla då den inte rinner av och kan även användas i hårbotten eller för att skydda hårtopparna!

EVY:s produkter innehåller inte några av de omtvistade icke nedbrytbara ämnena: PABA, Oxybenzone, Butylparaben, Octinoxate, 4-methylbenzylidine eller Camphor som kan skada korallerna.

Produkterna är tillverkade i Sverige och flaskan kan slängas i metallåtervinningen, korken i plaståtervinningen.

EVY

Miljövänliga solskydd för barn

EVY:S solskyddsmousse är ett kemsikt solskydd som är superpopulärt bland småbarnsföräldrar. Moussen är väldigt lätt att smörja på och är hypoallergen, vilket betyder att laboratiorietester inte kunnat hitta några allergener. Dessutom är den mycket vattenresistent. 

EVY:s produkter innehåller inte några av de omtvistade icke nedbrytbara ämnena: PABA, Oxybenzone, Butylparaben, Octinoxate, 4-methylbenzylidine eller Camphor som kan skada korallerna.

Produkterna är tillverkade i Sverige och flaskan kan slängas i metallåtervinningen, korken i plaståtervinningen.

Eco Cosmetics solkräm för små barn är ekologiskt certifierad och vattenfast. Krämen innehåller fysikaliskt UV-filter utan nanopartiklar eller parabener. 

Bioregenas solskydd med fysikaliskt filter utan nanopartiklar går att använda på bebisar från sex månader. Vattenresistent, dermatologiskt testad och fri från parfym och alkohol. Framtagen för att inte skada vattenlevande organismer. 

2019-06-26 13:19:28