Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Migrän – vanliga symtom och behandling

Migrän är anfall med kraftig huvudvärk som ibland känns pulserande eller dunkande. Anfallen sitter i från några timmar till ett helt dygn. Känslighet för ljus och ljud hör ofta ihop med anfallen. Det är inte helt säkert vad som orsakar migrän, men det finns strategier för att förebygga och lindra anfall. Här får du veta mer om migrän, hur du kan behandla anfallen och vad du kan göra för att förebygga besvären.

Vad är migrän?

De allra flesta vuxna har någon gång haft huvudvärk. Det är obehagligt men oftast hanterbart. Inte lika många, bara runt 15% av befolkningen, har haft migrän. Det är en kraftig typ av akut huvudvärk som ofta kommer som anfall. Smärtan upplevs ofta som en dunkande eller pulserande smärta i huvudet. Anfallen kan också ge en så kallad aura med påverkad syn, stickningar och domningar och förvrängd kroppsuppfattning. Ofta kommer förkänningar innan själva anfallet.

Migrän startar i det centrala nervsystemet i hjärnan men man inte exakt vad det är som händer i kroppen vid ett anfall. Samspelet mellan hjärnan, nervceller, nerver och blodsystemet är väldigt komplicerat.

Varför får man migrän?

Migrän verkar vara till viss del ärftligt. Sannolikheten för att du får migrän ökar med ungefär 60% om du har en genetisk förälder med migrän. Migrän är vanligare hos kvinnor. Ungefär var femte kvinna har problem, vilket motsvarar 65% av alla med migrän. Hos män drabbas ungefär var tionde av migrän. Kvinnor i 40-årsåldern är särskilt drabbade. Problemen brukar avta efter 40-årsåldern och det är då vanligt att få förkänningar utan anfall.

Symtom vid migrän

Både vuxna och barn kan få migrän. Hur många och vilka symtom är individuellt. Några av de vanligaste symtomen är:

 • Stark och intensiv huvudvärk, ofta som borrande, pulserande eller dunkande. 
 • Ensidig eller dubbelsidig huvudvärk. Är den ensidig sitter den ofta vid ögat.
 • Huvudvärken blir värre när du rör på huvudet eller anstränger dig, till exempel reser dig upp från sängen.
 • Ökad känslighet för ljus, ljud och doft.
 • Illamående och kräkningar.
 • Trötthet, svårigheter att koncentrera sig.

Vad hjälper mot migrän?

Lättare anfall kan lindras med receptfria läkemedel. Det finns också receptfri medicin just för migrän. Dessa kallas för triptaner och hjälper specifikt mot migrän. Om du kräks eller mår illa så kan nässpray eller stolpiller vara ett bra alternativ till tabletter. Bäst effekt får du oftast om du tar medicinen innan anfallet börjar.

Se hela sortimentet av migränmedicin

Andra sätt att lindra migrän är bland annat att lägga sig i ett tyst, mörkt och svalt rum. Undvik ljus, ljud, doft och andra intryck under anfallet. Lägg gärna ispåsar på huvudet eller svalka dig på annat sätt. Försök att sova även om det är svårt.

 • Förebygg besvären
  Du kan också förebygga migrän och minska risken för anfall. En bra start är att vara försiktig med triggerfaktorer och försöka undvika dessa. Regelbunden motion, balanserad kost och god sömn ger också bra förutsättningar för att må bra och slippa migrän. Se till att inte sova för mycket bara, eftersom både för mycket och för lite sömn kan trigga migrän. Tydliga rutiner för mat, sömn och motion brukar hjälpa. Försök att undvika onödig stress. Stäng av jobbtelefonen när du kan och kolla inte jobbmail när du är ledig. Planera in tid för återhämtning och se till att det blir av.

Vanliga orsaker

Den exakta orsaken till migrän är inte riktigt fastställd än men det finns vissa triggers. Vad som orsakar migrän beror också lite på just dig som person och är till viss del individuellt. Det är inte alltid som samma triggerfaktor är orsaken till flera anfall hos samma person. Ibland kan ett anfall komma även utan utlösande faktorer.

 • Stress
  Den absolut vanligaste orsaken till migrän är stress. Ofta kommer anfallet när du slappnar av och stressen släpper från kroppen. Långvarig och kronisk stress ger vanligtvis en försämring av migränen.
   
 • Hormoner (hormonell migrän)
  Hormonförändringar, framför allt under puberteten och klimakteriet kan förvärra migränen. Sjukdomen visar sig ofta under puberteten och brukar förvärras under klimakteriet. Efter klimakteriet kan besvären bli mildare eller helt försvinna. Migrän kommer ofta i samband med mens och p-piller kan ibland påverka. Det är vanligt att p-piller förvärrar besvären med migrän och om du upplever det bör byta preventivmedel. För några kan p-piller lindra besvären med migrän, men det är väldigt individuellt. Graviditet påverkar också. Om du har migrän utan aura, vilket är vanligast, så brukar migränbesvären minska när du är gravid. Däremot brukar besvären bli allvarligare och kraftigare under graviditeten om du har migrän med aura.
   
 • Mat och dryck
  Mögelost, stark mat, choklad, citrus och sojaolja kan ibland vara en triggerfaktor för migrän. För mycket koffein kan också ha en negativ effekt, precis som rödvin.
   
 • Sömn och rörelse
  Sömn och fysisk aktivitet påverkar oss väldigt mycket. Både för lite och för mycket sömn kan trigga ett migränanfall, precis som dålig sömn. Vid långvarig fysisk ansträngning kan risken för migrän öka, som vid hård träning utan vila.
   
 • Väder och omgivning
  Stark sol, hetta och svängningar i temperaturen kan påverka dig med migrän. Starka dofter som parfym eller rengöringsmedel och höga ljud kan också vara triggerfaktorer.

Hur länge varar migrän?

Migrän sitter ofta i från fyra timmar till ett dygn. Ibland kan huvudvärken hålla i sig upp till tre dygn om du inte får behandling.

Hur ofta det kommer varierar från person till person. Det är vanligt att få migrän en gång i månaden, men kan också hända flera gånger i månaden eller mer sällan. Hos vissa personer kan anfallen komma flera gånger i veckan.

Förkänningar inför ett anfall

Ibland kan besvären komma plötsligt och utan förvarning. Det är dock vanligast att du får förkänningar och symtom innan själva anfallet kommer igång. Förkänningarna kan komma redan ett dygn innan migränanfallet. Om du lär känna din migrän kan du med förkänningarna ana ett anfall innan det kommer. Du kan då ta medicin i motverkande syfte eller förbereda dig på ett anfall.

Vanliga förkänningar inför migrän:

 • Du gäspar och känner dig tröttare än vanligt.
 • Spänningar och värk i nacken.
 • Hunger eller brist på aptit.
 • Humörsvängningar.
 • Illamående.
 • Förstoppning, magknip och gaser.

Migrän med aura

Om du har migrän med aura så kan du ibland uppleva auran innan huvudvärken kommer. Ibland blir anfallet bara aura utan huvudvärk. Vanligtvis varar aura-fasen mellan en halvtimme och en timme. Det är obehagligt och kan ibland vara skrämmande att få en aura. Det är dock inget farligt och går över av sig själv.

Vanliga symtom vid aura:

 • Synfenomen som blixtar, ljus och dubbelseende.
 • Helt eller delvis synbortfall, ofta som växande hål i synfältet.
 • Du hör ljud eller musik.
 • Stickningar eller domningar kring munnen eller ena armen.
 • Svårigheter att styra kroppen.
 • Svårigheter att prata som vanligt.
 • Förvrängd kroppsuppfattning, att kroppen känns annorlunda.

Migrän hos barn och tonåringar

Hos barn och tonåringar kan migrän se annorlunda ut och behöver inte alltid bestå av huvudvärk. Migränanfall hos tonåringar och barn kommer ofta plötligt men varar inte lika länge som hos vuxna. Oftast går de över efter ett par timmar. Det är ovanligt att barn har migrän som varar i flera dagar.

Ibland kan unga känna att det är något på gång men inte kunna sätta fingret på vad. Detta kan vara förkänningar inför migrän och skapar ofta oro, rastlöshet, minskad aptit och trötthet. Även barn och tonåringar kan få aura som brukar vara i fem till tio minuter.

När ska jag söka vård?

Om du tror att du har migrän kan du söka dig till en vårdcentral för att få diagnos och råd. Du bör söka vård hos vårdcentral om dina läkemedel inte hjälper och du har återkommande besvär.

Du bör söka akut vård om du:

 • har har migränanfall som varat i flera dygn
 • har aura som inte gått över efter några timmar
 • får plötslig huvudvärk som du inte känner igen
 • har stel nacke och feber i samband med huvudvärk

Behandling mot migrän hos vården

Ibland kan du få behandling via vården för din migrän. Du kan bland annat få läkemedel som du tar förebyggande innan ett anfall kommer. Dessa läkemedel tar du när du får förkänningar och när du är säker på att det är migrän på gång. Du kan också få annan medicin som hjälper under ett anfall.

Det finns också annan behandling mot migrän. Några av dessa är:

 • Fysioterapi
 • KBT (kognitiv beteendeterapi) för att få stöd i att hantera smärtan
 • TENS
 • Akupunktur och massage
 • Botox

Publicerad: 22 Februari 2022

2022-02-22 12:56:57

Granskad av: Tea Golic, Apotekstekniker med receptbehörighet

Daniel Larsson