Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Melatonin – för behandling av jetlag och sömnbesvär 

Melatonin är ett sömnhormon som naturligt utsöndras i vår hjärna när det blir mörkare omkring oss. Det finns som receptfritt läkemedel mot jetlag men kan också skrivas ut på recept. Här kan du läsa allt du behöver veta om melatonin.

Vad är melatonin?

Melatonin är ett hormon som styr vår dygnsrytm. Det bildas naturligt i tallkottkörteln i hjärnan och gör att vi känner oss trötta när det är dags att sova. Om produktionen av melatonin hamnar i obalans kan du få en rubbad dygnsrytm och svårigheter att somna. Melatonin finns i receptbelagda och receptfria läkemedel, bland annat det receptfria läkemedlet Melatan som används mot jetlag under begränsade perioder. 

Vad är melatonin bra för?

Melatonin används som korttidsbehandling för att behandla och förebygga sömnproblem och jetlag. Om du har svårt att sova eller ofta vaknar på natten och har svårt att somna om kan du få melatonin utskrivet av läkare. Det kan hjälpa både barn och vuxna att få bättre kvalitetssömn. Om du problem med jetlag kan du under kortare perioder använda det receptfria läkemedlet Melatan för att lättare somna på kvällen.

Behandling av sömnproblem hos äldre personer

Ju äldre vi blir desto mindre mängd melatonin producerar vi själva i kroppen. Äldre personer har lättare för att vakna och deras sömn är ofta ytligare. Det är därför vanligt att behandla sömnproblem med melatonin hos människor som är över 55 år gamla.

Förbättra sömnen hos barn med adhd

Även barn kan få läkemedel utskrivet med melatonin för att få hjälp med sömnsvårigheter. Barn och ungdomar med adhd som är mellan 6–17 år gamla, kan få melatonin utskrivet när andra metoder för att behandla sömnproblemen inte hjälper. Medicinen ingår då i högkostnadsskyddet. Den typ av melatonin som man ger till barn är alltid receptbelagd och du ska alltid prata med en läkare innan du ger läkemedel med melatonin till barn och ungdomar.

Hur fungerar melatonin?

När det är mörkt omkring oss ökar produktionen av melatonin vilket gör att vi känner oss trötta. Om hjärnan av någon anledning, till exempel vid stress, av koffein eller av naturliga orsaker, inte utsöndrar tillräckligt med melatonin får du svårt för att somna. Läkemedel med melatonin hjälper dig att bli trött och underlättar för dig att somna.

Dosering av melatonin

Följ anvisningarna på bipacksedeln när du tar melatonin. Medicinen ska tas mellan 15–30 minuter innan läggdags för att hinna verka och göra dig sömnig i lagom tid till att du ska sova. Kom ihåg att inte äta mat två timmar före och efter att du tar tagit läkemedel med melatonin.

Kan melatonin ge biverkningar?

Melatonin har få biverkningar och de flesta av dem är sällsynta. Ungefär en av tio som använder melatonin upplever huvudvärk och dåsighet. Mindre vanliga biverkningar är muntorrhet, yrsel, viktökning och illamående.

Om du är gravid

Du som är gravid, ammar eller har planer på att skaffa barn ska inte ta melatonin utan att först rådgöra med en läkare.

Kontakta en läkare vid överdosering

Om du råkar ta för stor dos av melatonin behöver du kontakta en läkare som kan bedöma risken och ge dig råd om vad du ska göra. Om du överdoserar melatonin är det vanligt att du får symtom som huvudvärk, illamående och yrsel.

Melatonin finns att köpa receptfritt

Du som har problem med jetlag kan köpa det receptfria läkemedlet Melatan som innehåller den aktiva substansen melatonin. Det ger snabb effekt och kan användas under kortare perioder. Här på MEDS kan du beställa Melatan online och få det levererat direkt hem till dörren eller närmsta ombud.

2022-05-03 07:51:31

Granskad av: Nancy Chammas, Farmaceut

Daniel Larsson