Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Magsjuka - vanliga symtom och behandling

Magsjuka kan ibland överraska oss när vi minst förväntar oss det. De vanliga symtomen som diarréer, kräkningar, illamående och magsmärtor kan vara obehagliga, men det finns sätt att lindra besvären och förebygga smittspridning. Här kan du läsa mer om symtom och hur du kan göra för att undvika att bli magsjuk.

Inkubationstid magsjuka 

Magsjukas inkubationstid är oftast 12–48 timmar, och det karakteristiska med magsjuka, i motsats till andra former av magproblem, är att man drabbas plötsligt och blir ordentligt sjuk. Magsjuka brukar gå över inom 1 till 3 dygn utan behandling. 

Symtom vid magsjuka  

Vanliga symtom på magsjuka är diarréer, kräkningar, illamående, magsmärtor. Ibland kan du även få feber och muskelsmärtor.  

Hur kan jag själv lindra magsjuka? 

Det bästa du kan göra när du är magsjuk är nästan att vänta ut tills det går över av sig själv, då det inte riktigt finns något mirakelpiller för magsjuka. Däremot finns det några saker som du kan tänka på för att lindra besvären när du är magsjuk. 

Drick mycket vätska 

När du är magsjuk förlorar du mer vätska än normalt och det är därför väldigt viktigt att du får i dig extra med vätska för att inte bli uttorkad. Drick därför mycket vatten och komplettera eventuellt med vätskeersättning när du är magsjuk. Om du känner att du inte kan hålla vätska nere är ett tips att ta en matsked vätskeersättning var 5:e minut, då får du i dig lite vätska hela tiden. Dricker du för mycket och för fort är risken att du kräks upp det igen. Så drick lite och ofta.  

Tänk på att äldre personer och barn är extra känsliga mot vätskebrist

 

 • Wato Vätskeersättning Hallon 330 ml
  Vegan
  Wato Vätskeersättning Hallon 330 ml
  18 kr
 • Pändy Rehydrate effervescent tablets Passion/Peach 20 st
  Vegan
  Pändy Rehydrate effervescent tablets Passion/Peach 20 st
  30 kr
 • MEDS Vätskeersättning Hallon 20 st
  Vegan
  MEDS Vätskeersättning Hallon 20 st
  25 kr

Börja äta igen när du mår bättre 

När du känner dig bättre, försök att äta vanlig mat och återuppta vanliga måltider. Det är bra att börja med små portioner. Du kan till exempel börja med att äta rån som är snällt mot magen.  

Undvik att konsumera fiberrik mat och kaffe, eftersom det kan resultera i ökad risk för diarré. 

Minska obehag  

Diarré kan orsaka sveda och obehag kring ändtarmsöppningen. Här är några tips för att lindra besvären: 

Använd vattenrengöring eller duscha i stället för att torka med toalettpapper. Var försiktig vid avtorkningen, undvik att gnugga. Applicera en fet kräm eller salva runt ändtarmsöppningen för att lindra obehaget. 

 

Vad kan jag göra för att undvika att bli magsjuk?  

För att undvika att bli magsjuk kan du följa några enkla försiktighetsåtgärder: 

 • Handhygien: Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten i minst 20 sekunder, särskilt före måltider och efter att du har varit på toaletten. Tips kan även vara att ha med dig handsprit om du inte har möjlighet att tvätta dina händer.  

 • Mat- och dryckesvaror: Se till att hantera mat och drycker på ett hygieniskt sätt. Koka eller tillaga maten ordentligt, och undvik att äta opastöriserade mejeriprodukter eller rått kött och fisk. 

 • Vattenkvalitet: Drick endast rent och säkert vatten. Använd flaskvatten om kranvattnet inte är tillräckligt säkert, och undvik is i drycker om du är osäker på vattenkvaliteten. 

 • Frukt och grönsaker: Skala eller tvätta noga frukt och grönsaker innan du äter dem, särskilt om de ska ätas råa. 

 • Personlig hygien: Håll dig borta från personer som är sjuka med magsymtom och undvik att dela mat, bestick eller glas med dem. 

 • Resehygien: När du reser till områden med ökad risk för magsjukdomar, se till att följa råd om vaccinationer och undvik att äta råa eller opastöriserade livsmedel. 

Hur smittar magsjuka?

Magsjuka kan smitta genom virus som kan överföras genom direktkontakt med en sjuk person, förorenad mat eller vatten och genom att röra vid föremål som har kontaminerats av viruset.  

Du kan även bli smittad via vissa bakterier som kan överföras genom otillräcklig matlagning eller otillräcklig hantering av livsmedel.  

Magsjuka kan också spridas genom förorenade livsmedel som har hanterats eller lagrats på ett osäkert sätt. 

Direktkontakt med en smittad person, inklusive hantering av personliga föremål som har kommit i kontakt med smittämnet, kan också leda till smittspridning.  

Det är viktigt att vidta försiktighetsåtgärder, som handtvätt och hygien vid matlagning och hantering av livsmedel, för att minska risken för att smittas av dessa smittämnen och utveckla magsjuka.  

När bör jag uppsöka vård?

 Magsjuka vanligen avtar inom 1-3 dagar, men om du känner dig extremt trött och svag under denna tidsperiod eller längre, har haft diarré i över en vecka, kräkts i mer än 24 timmar utan förbättring, tar specifika läkemedel för att reglera högt blodtryck och mediciner för att behandla hjärtsvikt, diabetes eller en annan allvarlig sjukdom, bör du uppsöka vård. 

Du ska även vara extra vaksam om du är torr i munnen, törstig, kissar mindre än vanligt och har mörkt urin, det kan vara täcken på att du har vätskebrist.  

 

 

2023-11-06 08:01:48

Caroline Jönsson