Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

För en välmående tarm- och maghälsa

6 punkter som ger en god mag- och tarmhälsa

Här följer några punkter som vi hoppas gör livet enklare för dig som fått IBS som diagnos eller som besväras lite då och då av en orolig mage.

  • Var medveten om din sjukdom och vad du måste göra för att må så bra som möjligt. Förstå symtomen och vad du kan göra för att undvika dom, så att du kan göra vissa nödvändiga förändringar i ditt liv.
  • Ta reda på vilken mat du reagerar bra respektive dåligt på. Testa att föra en matdagbok för att notera vilken mat som gör magen orolig och inte.
  • Undvik stress! Stress har länge visat sig vara dåligt för alla oavsett om man lider av dålig mage eller inte. Stress skapar oro i magen som i sin tur skapar en obalans med magknip och förstoppning.
  • Motion gör alla glada och gör att alla mår bra. Ta till vara på alla möjligheter för att röra på dig. Motion har ingen bevisad effekt att lindra symtom vid IBS, men rörlighet är aldrig dåligt och behövs för en övergripande hälsa.
  • Probiotika innehåller bakteriekultur som verkar för en hälsosam mag- och tarmflora och kan i vissa fall vid IBS ge lindring till symtom som diarré. Du kan hitta probiotika i vissa livsmedel eller i olika kosttillskott så som Lactiplus IBS Mjölksyrabakterier.
  • Det finns olika alternativ till receptfria läkemedel som kan lindra många symtom vid IBS, som t ex. diarré, förstoppning, gaser eller magsmärtor. Det kan vara tryggt att alltid ha något hemma eller med sig på språng vid situationer man vet att symtomen brukar uppstå.

Hur vet man om man har IBS?

Du får inte en IBS-diagnos om du har ont i magen eller besvär med förstoppning lite då och då. Om du däremot har besvär som håller i sig i mer än 3 månader och som påverkar din livskvalité är det viktigt att du kontaktar en läkare. Det finns inga konkreta metoder för att mäta om man har IBS eller inte, men läkarna använder sig av en metod som utesluter andra eventuella mag- och tarmsjukdomar för att fastställa att det rör sig om IBS.

Finns det ett botemedel för IBS?

Det finns inget botemedel mot IBS, men det finns olika alternativ att vända sig till för att lindra smärtan i magen. Det handlar mycket om att äta rätt och vid rätt tidpunkter. Men där din egen förmåga att lindra symtomen tar stopp kan du vända dig till både receptbelagda- och receptfria läkemedel samt kosttillskott för att lindra besvären.

Produkter vid förstoppning

Fakta: Vårdguiden, Mag och Tarm-Förbundet.

2018-10-24 13:11:02