Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Så kan du undvika och lindra klåda i underlivet – läs våra tips!

Klåda i underlivet är vanligt och kan bero på eksem, svamp eller torra slemhinnor. Det drabbar oftast kvinnor men även män och barn kan få klåda i underlivet. Oftast går det lätt att behandla med receptfria läkemedel och ger inga större besvär. Här kan du läsa om hur du undviker klåda i underlivet och hur du lindrar besvären!

Varför får man klåda i underlivet?

Det finns många orsaker till klåda i underlivet. Det kan handla om allt från sjukdomar och svamp till att du tvättat dig lite för mycket. Klåda och sveda i underlivet är ibland bara kortvarigt om du till exempel rakat dig nyligen eller använt för stark tvål. Då brukar det gå över efter något dygn.

Besvären kan också hålla i sig betydligt längre. Klådan kan sträcka sig bak mot analöppningen och det kan ibland svida. Det är svårt att säga direkt vad klåda i underlivet beror på, eftersom det finns många orsaker.

Några vanliga orsaker till klåda i underlivet

  • Svampinfektion – ger ofta klåda och flytningar.
  • Eksem – kan orsakas av exempelvis överkänslighet eller allergi mot tvättmedel, tvål och intimprodukter som trosskydd eller bindor.
  • Könssjukdomar – kondylom och herpes kan bland annat ge klåda.
  • Bakteriell vaginos – en obalans i slidans bakterieflora. Kan ge klåda, flytningar och sveda när du kissar.
  • Torra slemhinnor – vanligt framförallt efter klimakteriet.

Andra orsaker till klåda i underlivet

  • Du kan också få klåda i underlivet av andra anledningar som sjukdomar, urinläckage, löss, skabb och springmask.
     
  • Det är vanligt med klåda i underlivet hos de som har diabetes. Orsaken till det är att sockret i urinen påverkar urinens och underlivets ph-värde. Det skapar i sin tur en obalans i underlivets och slidans miljö, vilket försämrar kroppens naturliga försvar mot infektioner.
     
  • Även hormonbalansen påverkar slemhinnorna i underlivet. Efter klimakteriet förändras mängden östrogen i kroppen, vilket kan ge sköra och torra slemhinnor. Om du har stora besvär med klåda i underlivet och klimakteriebesvär så kan du få hjälp från vården.
     
  • Graviditet påvekar också hormoner och kan påverka bakteriefloran i underlivet. Det är vanligt att få svamp i underlivet när du är gravid. Prata med din barnmorska om du har svamp eller klåda i underlivet när du är gravid.

Sveda i underlivet

Ofta hör klåda i underlivet också ihop med sveda. Ibland är sveda i underlivet ett större besvär och det märks oftast när du kissar eller har sex. Sveda i underlivet kan bero på bland annat urinvägsinfektion, svampinfektion, könssjukdomar, vestibulit, mykoplasma och klimakteriebesvär.

Behandling av klåda i underlivet

Behandlingen mot klåda i underlivet beror på vad som orsakar obehaget. Om du har en svampinfektion eller könssjukdom måste det behandlas. Klådan försvinner också när orsaken till klådan behandlas.

Innan du påbörjar en behandling behöver du veta varför du har klåda i underlivet, så du kan välja rätt typ av behandling. Ta gärna kontakt med vården om du är osäker. Det finns också självtester att köpa, för att du ska kunna ta reda på varför du har klåda i underlivet. Testerna finns för bland annat svampinfektioner och könssjukdomar som klamydia.

Salva och receptfria läkemedel mot klåda i underlivet

För torra och sköra slemhinnor finns det speciella fuktkrämer som hjälper till att återfukta och återställa balansen i slidan. Det finns också tvål och intimtvätt som är speciellt framtagna för dig som har känsliga slemhinnor.

Det finns flera receptfria produkter för att behandla bakteriell vaginos, obalans i bakteriefloran i slidan. Dessa produkter kan bidra till att återställa balansen och därmed behandla klådan.

Om du har en könssjukdom ska du ta kontakt med vården för att få rätt behandling. Klamydia, gonorré, kondylom och herpes är vanliga könssjukdomar som kan ge klåda och sveda i underlivet.

Tips för att undvika klåda och sveda i underlivet

  • Tvätta inte underlivet för ofta – en gång om dagen räcker.
  • Använd en mild och parfymfri tvål som är anpassad för underliv och intimtvätt. Använd gärna en tvål som inte stör ph-balansen i underlivet.
  • Tvätta dig med olja om du är mycket känslig, då blir du både ren och återfuktad. Använd babyolja eller intimolja. Även olivolja, rapsolja och solrosolja fungerar om du inte har något annat. Olja kan också lindra klådan.
  • Skölj eller tvätta inte in i slidan. Tvätta bara försiktigt utanför.
  • Undvik oskyddat sex eftersom det kan leda till könssjukdomar.
  • Använd luftiga underkläder som andas, helst i naturmaterial som bomull eller bambu. Täta och tighta underkläder kan behålla fukt och öka risken för svampinfektioner och eksem.

När behöver jag söka vård?

Om du har en könssjukdom så ska du ta kontakt med vården för att få rätt behandling. Du kan också ta kontakt med vården om du har klåda i underlivet som inte blir bättre av receptfri behandling, eller om du inte vet vad klådan beror på.

  • Kontakta en vårdcentral eller gynekologisk mottagning om:
  • Du har klåda som inte går över.
  • Du har kliande utslag eller vårtor i underlivet.
  • Du tror att du har svamp i underlivet och det inte blir bättre med receptfri behandling.
  • Du har svamp i underlivet mer än två gånger inom ett halvår.

Publicerad: 20 maj 2022

2022-04-20 11:04:09

Daniel Larsson