Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Solbränd? Tips på hur du kan lindra din solbränna

När solen skiner lockar det från vår längtan efter utomhusaktiviteter och avkoppling på stranden. Men ibland kan solens strålar bli för intensiva och resultera i en solbränna som kan vara smärtsam och obehaglig. Solbränna kan resultera i röd, öm och ibland svullen hud och blåsor. Även om en solbränna vanligtvis försvinner av sig själv, kan det vara viktigt att veta hur man kan hantera obehaget och skydda din hud för att undvika allvarliga konsekvenser. Läs vidare för att få tips om hur du tar hand om och lindrar din solbränna!

Varför blir man solbränd?

Solens strålar kan vara både lockande och farliga för vår känsliga hud. När vi utsätts för solens UV-strålar reagerar kroppens naturliga försvar omedelbart. Huden blir rödbränd som en följd av att blodkärlen vidgas och en inflammation startar för att reparera de skador som orsakats.  

Denna rodnad är ett tydligt tecken på att huden försöker skydda sig själv. Som en ytterligare försvarsmekanism blir huden tjockare och producerar mer melanin, vilket ger dig en mörkare hudton. Melaninet fungerar som en skyddande barriär och hjälper till att förhindra att UV-strålarna tränger djupare in i huden och skadar cellernas DNA. Det är viktigt att vara medveten om att upprepad exponering för solbränna kan öka risken för cellskador och på sikt kan leda till hudcancer.  

Symtom på att du har blivit solbränd

När du har blivit solbränd kan din hud visa olika symtom. Här är några vanliga symtom att vara uppmärksam på:  

 • Rodnad – Den drabbade huden kan bli röd och känslig. Rodnaden kan variera i intensitet beroende på graden av solbränna.  
 • Smärta och ömhet – Solbränd hud kan vara öm och smärtsam vid beröring. Det kan kännas obehagligt och känsligt.  
 • Svullnad – Ibland kan solbränna leda till svullnad i de drabbade områdena. Huden kan kännas uppsvälld och inflammerad.  
 • Värmeökning – Solbränd hud kan kännas varm och ge en brännande känsla. Det kan vara ett tydligt tecken på att huden har blivit skadad av solens strålar. I vissa fall kan du få symtom som feber, illamående och huvudvärk, vilket tyder på att du kan ha drabbats av solsting eller värmeslag. 
 • Blåsor – Vid allvarlig solbränna kan små blåsor bildas på huden. Dessa blåsor kan vara fyllda med vätska och kan vara smärtsamma.  

Hur länge varar en solbränna?

En solbränna kan variera i längd beroende på dess svårighetsgrad och individuella faktorer. Vanligtvis tar det cirka 3 till 7 dagar för en mild solbränna att läka och blekna. Har du drabbats av en mer allvarlig solbränna kan det ta längre tid att läka.  

Så lindrar du din solbränna

Att lindra obehaget från en solbränna är viktigt för att påskynda läkningsprocessen och minska symtomen. Här är några tips för att lindra din solbränna:   

Solbränd hud

 • Applicera en svalkande After Sun eller aloe vera-gel på de solbrända områdena.  
 • Undvik solen och sök dig till skuggan för att undvika ytterligare skada på den redan solbrända huden. 
 • Ta svala duschar för att svalka huden och minska inflammation. 
 • Drick rikligt med vatten för att undvika uttorkning.  
 • Återfukta huden med en mild och återfuktande kräm för att lindra klåda och torrhet.  
 • Undvik att pilla eller klia på den solbrända huden, läkemedel med hydrokortison kan lindra klådan. 

Solbrända läppar

 • Undvik att slicka på dina läppar, eftersom det kan göra dem torrare och förvärra solbrännan.  
 • Applicera en återfuktande läppbalsam regelbundet för att hjälpa till att återställa fuktbalansen i dina läppar.  

Solbränd i ansiktet

 • Tvätta ansiktet försiktigt med kallt vatten för att lugna den solbrända huden.  
 • Undvik att använda starka rengöringsmedel eller exfolierande produkter, eftersom de kan irritera den solbrända huden ytterligare.  
 • Applicera en lugnande ansiktskräm eller gel som innehåller aloe vera för att återfukta och lugna huden.  

Solbränd hårbotten

 • Skydda din hårbotten från solen genom att bära en skyddande hatt eller keps.  
 • Undvik att använda heta stylingverktyg som kan överhetta och irritera den solbrända hårbottnen.  

Applicera en mild hårbottenolja eller aloe vera-gel för att lindra obehaget och återfukta hårbotten.  

Undvik att bli solbränd

Förebyggande åtgärder är mycket viktiga för att undvika solbränna. Använd solskydd med hög SPF, både på kroppen, ansiktet, läpparna och i hårbotten. Klä dig i skyddande kläder och undvik att vara ute under de starkaste soltimmarna. Det är också viktigt att gradvis vänja huden vid solen. Vissa läkemedel kan göra din hud extra känslig mot solljus, läs bipacksedel för att se om det gäller dina läkare, eller kontakta en farmaceut hos oss om du känner dig osäker.  

2023-06-26 09:41:19

Lisa Karlsson