Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Undvik och lindra besvär från brännässlor

Att råka bränna sig på en brännässla är lätt hänt och kan medföra en obehaglig sveda och intensiv klåda. Men oroa dig inte, för det finns sätt att lindra besvären. Här ger vi tips och råd på hur du kan undvika att bränna dig samt delar med oss av några knep som kan lindra obehaget om olyckan trots allt skulle vara framme!

Varför bränns brännässlor?

Brännässlor bränns på grund av små, osynliga hår på växternas yta. Dessa hår innehåller irriterande gift om frisätts vid beröring. När hårstråna bryts, genom att du nuddar växten, kommer ämnet i kontakt med huden och orsakar en reaktion som resulterar i klåda, rodnad och svullnad. Kommer du i kontakt med flera brännässlor samtidigt kan du brännas av dem alla på samma gång, vilket kan skapa en kraftig brännande känsla. 

Tecken på att du har blivit bränd av brännässlor

När du blir bränd av brännässlor kan du uppleva följande symtom: 

  • Intensiv klåda 
  • Rodnad och svullnad 
  • Stickande eller brännande känsla 
  • Små utslag, ofta i form av blåsor

Symtomen kan variera i intensitet beroende på din känslighet och antalet brännässlor du bränns av. Hur länge du upplever smärta kan också variera, vanligtvis försvinner smärtan helt inom 15 minuter, men ibland kan besvären hålla i längre än så. 

Så lindrar du utslagen från brännässlor

När du har blivit bränd av brännässlor finns det några enkla steg du kan följa för att lindra obehaget: 

Skölj med rinnande vatten

Direkt efter kontakt med brännässlorna, skölj det drabbade området noggrant med svalt rinnande vatten. Det hjälper till att skölja bort eventuella giftrester som ännu inte har trängt in i huden.

Använd kylbalsam eller lokalbedövande salva

Applicera en kylbalsam eller en lokalbedövande salva på det utsatta området. Detta kan ge omedelbar lindring från klåda och obehag. 

Använd receptfri hydrokortisonkräm

Om du upplever intensiv klåda och sveda kan du använda receptfri hydrokortisonkräm på det utsatta området. Du bör inte använda hydrokortisonkräm på barn under två år utan konsultation med en läkare. 

Undvik att klia

Det kan vara svårt att motstå klådan, men att klia på utslagen kan försämra situationen och öka risken för infektion. 

Så undviker du att bränna dig på brännässlor

Brännässlor finns både i skogsområden och bebyggda områden, vilket kan göra det utmanande att undvika dem helt. Men genom att följa dessa tips och råd kan du minimera risken för att bli bränd:

  • Lär dig att känna igen brännässlor, genom att vara medveten om hur de ser ut kan du undvika oavsiktlig kontakt
  • Var försiktig när du rör dig i områden där brännässlor växer 
  • Använd handskar eller andra skyddande kläder när du arbetar utomhus 
  • Om du råkar bli bränd, undvik att röra vid området med andra kroppsdelar

Vanliga frågor om att bli bränd av brännässlor:

Är det farligt att bränna sig på brännässlor?

Brännskador från brännässlor är oftast inte farliga, men de kan vara obehagliga och smärtsamma. De allra flesta som bränner sig behöver inte söka vård då besvären går över av sig självt. 

Hur länge bränner brännässlor?

Den brännande känslan från brännässlor varar vanligtvis bara några minuter. Efter det avtar smärtan gradvis, även om huden kan vara känslig eller öm under en längre tid. 

Hur länge kan brännässlor klia?

Klådan från brännässlor kan variera i intensitet och längd. Ofta varar klådan i ungefär en timme, men det kan vara längre än så om hudreaktionen är kraftigare. 

Kan man vara allergisk mot brännässlor?

Ja, det är möjligt att vara allergisk mot brännässlor, även om det är ovanligt. Vissa människor kan ha en överkänslig reaktion på brännässlor som kan vara mer intensiv än den vanliga reaktionen. 

2023-08-11 08:43:24

Lisa Karlsson