Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Krupp hos barn – så lindrar du ditt barns besvär

Krupp är en luftvägsinfektion som kännetecknas av en skällande hosta och ansträngd andning. Besvären orsakas av vanliga förkylningsvirus och drabbar framför allt yngre barn. Krupp går oftast över av sig självt, men går både att lindra och behandla. Här går vi igenom vanliga symtom och hur du kan lindra besvären!

Vad är krupp?

Krupp är en sjukdom som vanligtvis drabbar barn i åldrarna 3 till 5 år. Krupp orsakas av olika förkylningsvirus som i sin tur orsakar en inflammation i luftrören vilket leder till att slemhinnorna svullnar. En av orsakerna till att krupp vanligtvis drabbar yngre barn är att luftrören är smalare ju yngre barnet är. Krupp kan orsaka skällande hosta, heshet och andningssvårigheter. Det kan kännas väldigt obehagligt för både barnet och föräldrarna, men är vanligtvis inte allvarligt och besvären går ofta över av sig själv.  

Krupp eller falsk krupp?

Krupp kallas även för falsk krupp, pseudokrupp eller viruskrupp. Äkta krupp är en gammal benämning på sjukdomen, men används inte längre idag. Falsk krupp och krupp är med andra ord samma sjukdom

Symtom vid krupp

Krupp kommer vanligtvis i samband med en förkylning, därför är det vanligt att barnet har haft förkylningssymtom i några dagar. Men besvären kan också komma plötsligt, utan symtom på förkylning. Besvären blir oftast värre på kvällen eller när barnet ska sova, detta beror på att svullnaden blir värre i liggande läge. Krupp kännetecknas av följande symtom:

 • Kraftig, skällande hosta  
 • Pipande eller väsande andning  
 • Heshet   

 

Symtom vid allvarliga besvär:

 • Ansträngd andning eller andningssvårigheter  
 • Trötthet och orkeslöshet  
 • Blåa fingrar och läppar  

Smittar krupp?

Krupp i sig smittar inte, men förkylningsviruset som ligger bakom krupp smittar. Därför är det viktigt att barn som är sjuka i krupp stannar hemma från skola eller förskola för att inte smitta andra. Låt barnet stanna hemma tills barnet är frisk nog för att orka med vardagen som vanligt och inte längre har någon krupphosta.  

Hur kan jag lindra besvären hos mitt barn?

Besvären vid krupp brukar pågå i ett till två dygn, ibland längre, men det är ovanligt att besvären håller i sig mer än en vecka. Krupp kan kännas väldigt obehagligt, både för barnet och för dig som vuxen. Det absolut viktigaste för att lindra besvären hos ditt barn är att själv behålla lugnet. Är du som förälder lugn, blir det även enklare för barnet att hålla lugnet. Blir barnet stressat och börjar gråta blir hostan ofta ännu värre. Här är andra tips på hur du kan lindra besvären vid krupp:  

 • Håll barnet i upprätt läge genom att låta barnet sitta eller stå i din famn. Då minskar svullnaden i slemhinnan. 
 • Låt barnet få andas sval luft genom att öppna ett fönster, ha svalt i sovrummet eller ta med barnet på en promenad utomhus. Även detta bidrar till att svullnaden i slemhinnan minskar.  
 • Se till att barnet får i sig tillräckligt med vätska eftersom dryck kan lindra hostan 
 • Receptfria nässpray kan underlätta barnets andning om barnet är täppt i näsan  

Behandla krupp

Vid allvarliga besvär kan barnet få behandling på sjukhus eller akutmottagning. Behandlingen syftar då till att minska svullnaden och göra det lättare för barnet att andas. Oftast sker denna behandling med hjälp av kortison eller adrenalin.  

När bör jag söka vård?

Sök vård på vårdcentral om ditt barn har något av följande besvär:  
 

 • Ditt barn har andningsbesvär som lättare inte inom 15–30 minuter, trots att barnet befinner sig i upprätt läge.  
 • Ditt barn är mycket hängigt och inte lika kontaktbar som vanligt  

 
Sök akut vård om:  

 • Barnet har mycket svårt att andas, drabbas av andningsuppehåll  
 • Barnet har blåfärgade läppar eller fingrar  

2023-04-04 07:32:00

Lisa Karlsson