Kondylom är en av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige. Kondylom orsakas av ett virus och sprids via hud och slemhinnor. Viruset orsakar ofta vårtor i underlivet men märks inte alltid av. Här har vi samlat information som kan vara bra att hålla koll på när det gäller kondylom.
De flesta drabbas någon gång av kondylom eller könsvårtor i sitt liv. Kondylom är en vanlig och mycket smittsam sjukdom som sprids lätt. Det märks inte alltid av att man är sjuk vilket gör att man kan råka sprida viruset utan att man vet om det. Oftast läker kondylom av sig självt. Sjukdomen kan drabba alla, oavsett om du är man eller kvinna.
Det finns två typer av kondylom - typiska och plana kondylom. Här kommer vi berätta om typiska kondylom som ger könsvårtor. Plana kondylom kan visa sig som missfärgningar och sprickor i huden istället för vårtor. Ibland syns det inte alls.
Kondylom orsakas av ett virus som kallas för humant papillomvirus, HPV. Viruset finns i ungefär 200 versioner och det är inte alla som ger kondylom. Det sprids när det smittade området kommer i kontakt med hud eller slemhinnor. Viruset som orsakar kondylom tillhör samma grupp som ger vårtor på bland annat händer och fötter. Det är sällsynt att få långvariga och allvarliga problem av kondylom och virusinfektioner som beror på HPV.
Kroppens immunförsvar tar oftast hand om infektionen själv. Du kan dock få större problem om du har en HIV-infektion eller använder läkemedel som försämrar ditt immunförsvar. Då kan du få vårtor på större områden och de kan vara svårare att behandla. Är du i övrigt frisk så är det oftast ingen fara.
Kondom ger ett bra skydd men det finns risk för smitta ändå. Ibland sitter vårtorna på ställen som inte kondomen täcker. Om det smittade området kommer i kontakt med annan hud eller slemhinna så finns risk för smitta. Kondom skyddar alltså bara mot smitta om den täcker hela det smittade området.
Det märks inte alltid om du har kondylom. Ibland orsakar viruset inga synliga vårtor och det kan därför vara svårt att veta om du är smittad. Vårtorna är inte farliga men kan vara otrevliga och besvärliga. Ibland kan de orsaka obehag vid sex eller när du ska kissa.
Vårtor är det vanligaste symtomet på kondylom. Vårtorna kan ibland vara några få och utspridda eller sitta tätt och täcka ett område. De kan variera i färg, från hudfärgade till rosa eller lite lila. Konturerna kan vara rundade eller flikiga.
Det finns också andra symtom på kondylom som:
Du bör söka vård om du misstänker att du har kondylom. Börja med att kontakta en vårdcentral eller ungdomsmottagning. Om du har en smittad partner så behöver inte du söka vård, förutsatt att du är symtomfri.
Vanligtvis försvinner kondylom av sig själv efter ett tag. Hur snabbt det läker varierar från person till person. Oftast krävs ingen behandling. Du bör inte ha sex under tiden du får behandling. Om du tagit bort vårtorna bör du inte ha sex innan det läkt helt.
Det som går att behandla är vårtorna och inte viruset i sig. Detta görs främst om vårtorna orsakar besvär som sveda, skav eller att det gör ont att kissa. Det är dock vanligt att vårtorna återkommer även efter behandlingen, eftersom virusinfektionen i sig är kvar. När vårtorna tagits bort eller behandlas brukar partiklarna som smittar minska, men du kan fortfarande smitta.
Kom ihåg att det bara är vårtorna som tas bort, inte viruset. Det är viruset som smittar och du kan sprida smittan även om vårtorna är borta. Du bör undvika att ha oskyddat sex tills du märker att vårtorna inte kommer tillbaka. Det är vanligt att infektionen kommer tillbaka även efter en behandling.
Publicerad 18 Februari 2022
2022-02-17 12:09:17