Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Vad är kollagen och vad är det bra för?

Kollagen har fått en kraftig uppmärksamhet som både ingrediens i hudvårdsprodukter och som ett populärt kosttillskott. Men vad är kollagen egentligen och varför har det blivit så populärt? I denna text kommer vi ge svar på vad kollagen faktiskt är och vad det är bra för!

Vad är kollagen?

Kollagen är ett av de mest förekommande proteinerna i din kropp. Ungefär en tredjedel av allt protein i kroppen består av kollagen. Det fungerar som ”limmet” som håller ihop och ger elasticitet, stadga och struktur till bland annat ben, leder och hud. Huden består till 70% av kollagen, som spelar en avgörande roll för hudens förmåga att vara elastisk. 

Olika typer av kollagen

Det finns flera olika typer av kollagen i kroppen, var och en med sin egen specifika funktion. De vanligaste typerna är typ I, II och III. Typ I är den vanligaste sorten som utgör 90% av allt kollagen i kroppen. Typ I är mest förekommande i huden och benen, medan typ II är viktigt för brosk i lederna. Typ III finns i hud, blodkärl och organ. 

Vad är kollagen bra för?

Kollagen typ I hjälper till att upprätthålla hudens fuktighet och elasticitet. Det kan även hjälpa till att reducera rynkor och fina linjer, samt främja en frisk hårtillväxt och minska risken för håravfall. Dessutom spelar det en nyckelroll i att bevara starka och friska naglar. På grund av dess mångsidiga fördelar för hud, hår och naglar är kollagen typ I en vanlig ingrediens i många kosttillskott. 
Kollagen typ II är det dominerande proteinet som utgör vårt ledbrosk, och därför inkluderas kollagen typ II ofta i kosttillskott som främjar god ledhälsa. 
Kollagen typ III delar vissa likheter med typ I och stödjer även hudens spänst och välmående. Dessutom finns det i våra muskler och blodkärl, vilket bidrar till att dessa viktiga delar av vår kropp fungerar effektivt. 

Kollagen i mat

Kollagen finns naturligt i vissa livsmedel och kan även stimuleras för ökad produktion i din kropp. Det finns, precis som andra proteiner, främst i animaliska produkter som fisk, kyckling och kött. Stora delar av kollagenet finns dock i inälvor, brosk och skinn, som ofta är borttaget på många av de köttprodukter vi köper idag. En balanserad kost rik på vitamin C och aminosyror kan också hjälpa din kropp att producera mer kollagen.

Tillskott med kollagen

Kroppen har en naturlig förmåga att producera kollagen, men denna produktion avtar gradvis med stigande ålder. Redan från cirka 25 års ålder börjar produktionen minska. Det kan vara utmanande att få i sig tillräckliga kollagenmängder genom kosten. Speciellt om du äter en vegetarisk eller vegansk kost. För dig som vill och behöver öka ditt kollagenintag snabbt och enkelt finns det olika kollagentillskott. Dessa tillskott kan vara i form av pulver, kapslar eller vätskor. Kosttillskott med kollagen hjälper inte bara till att bevara hudens elasticitet och minska rynkor, utan kan även främja ett starkt och välmående hår, starka och friska naglar och leder. 

Vilket kollagen är bäst?

Det finns olika typer av kollagentillskott, och det bästa valet beror på dina specifika behov. Vissa föredrar kollagenpeptider för hud och skönhet, medan andra väljer kollagen med typ II för leder. Vill du ge huden ytterligare fördelar kan du välja ett kollagentillskott som även innehåller fuktbindande hyaluronsyra. 
Många föredrar kollagen som är hydrolyserat, vilket innebär att de har brutits ner i mindre delar för att underlätta för kroppen att ta upp det. Hos oss på MEDS hittar du kollagen som håller hög kvalitet och flera av dem har vunnit olika bäst i test. 

Vanliga frågor om kollagen:

Kan man få biverkningar av kollagen?

Nej, det finns inga biverkningar att oroa sig över eftersom kollagen är det protein som det finns mest av i din kropp. Äter du kött, fisk eller kyckling får du dagligen i dig kollagen genom kosten.

Hur mycket kollagen behöver man få i sig per dag?

Det rekommenderade dagliga intaget av kollagen varierar, men generellt sätt behöver vuxna vanligtvis mellan 5 och 10 gram kollagen per dag för att upprätthålla hälsosam hud, hår, naglar och leder. Denna mängd kan variera beroende på individuella behov och hälsotillstånd. 

När ska man börja äta kollagen?

Eftersom kroppen egen kollagenproduktion avtar från 2 års ålder kan det vara en bra idé att börja med kollagentillskott när du är runt 25 år eller äldre. Är du yngre än så, men har problem med håravfall, dåliga naglar eller ledvärk kan du också testa att börja med kollagen. 

Finns det veganskt kollagen?

Nej, eftersom kollagenproteiner återfinns i delar av djur. Däremot finns det veganska alternativ som är baserat på växtbaserade proteiner och aminosyror som kan hjälpa till att främja kollagenproduktionen i kroppen. Dessa kallas ofta för Kollagen boosters. 

Hur vet man att man har brist på kollagen?

Det är inte alltid lätt att veta om man har brist på kollagen eftersom symtomen kan vara vaga. Vanliga tecken på kollagenbrist kan inkludera hudproblem som rynkor och slapp hud, ledvärk och stelhet samt skadat hår och svaga naglar. 

2023-09-06 11:17:14

Lisa Karlsson