Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Kolik – Så kan du underlätta för ditt barn

Spädbarnkolik, även känt som kolik, är ett vanligt förekommande tillstånd där spädbarn skriker intensivt under återkommande perioder. Det är vanligast hos spädbarn mellan två veckor och fem månaders ålder. Kolik brukar avta av sig självt efter några månader, men det kan vara en väldigt tuff och påfrestande period som förälder. Här kan du läsa mer om kolik och vad du kan göra för att underlätta för barnet!

Vad är kolik?

Kolik är ett tillstånd som drabbar spädbarn och kännetecknas av otröstlig gråt under återkommande perioder. Det är vanligt förekommande hos spädbarn i åldern 2 veckor upp till 5 månader. Barnet kan visa tecken på obehag, vara oroligt och svårt att lugna. Kolikgråt är ofta intensiv och kan pågå i flera timmar, särskilt på kvällen. Kolik avtar oftast av sig självt när barnet når 3–4 månaders ålder.  

Hur vet jag om mitt barn har kolik?

Det främsta symtomet på spädbarnskolik är att ditt barn gråter otröstligt och intensivt i återkommande perioder, vanligtvis minst tre dagar i veckan. Att identifiera om det är kolik det rör sig om kan vara utmanande, men här är några tecken att vara uppmärksam på: 

 • Oftast gråter barnet vid samma tid varje dag. Vanligtvis under eftermiddagen och kvällen
 • Barnet är svårt att tröst och lugna ner 
 • Barnet blir röd av ansträngning i ansiktet 
 • Barnet kan också få fysiska symtom som ont i magen, spända bukmuskler, svårigheter att sova och bajsa

Orsaker till kolik

Man är inte helt säker på vad som orsakar kolik, det kan variera från barn till barn. Kolik kan vara relaterat till magbesvär hos barnet. Det kan inkludera gasbildning och obehag i matsmältningssystemet. En annan anledning kan vara att barnet får i sig mycket luft när hen äter vilket gör att magen blir spänd. Det kan också bero på att barnet inte rapat tillräckligt eller vara en kombination av flera faktorer. 

Hur kan jag underlätta för mitt barn med kolik?

Det finns ingen behandling för kolik, men om ditt barn har kolik finns det flera saker du kan prova för att underlätta barnets obehag: 

 • Håll ditt barn upprätt efter måltid 
 • Skapa en lugn och trygg miljö för barnet och låt barnet vara nära dig 
 • Använd nappflaskor som är speciellt utformade för att släppa in mindre luft 
 • Pröva låt barnet ha napp om du ser ett tydligt sugbehov 
 • Ge barnet spädbarnsmassage 
 • Om du ammar bör du avstå från rökning och koffein
 • Använd pysventil för att underlätta att gasen i magen kommer ut 
 • Testa att ge ditt barn receptfria magdroppar 

När bör jag söka vård för mitt barn?

Att ditt spädbarn gråter mycket är vanligt och behöver inte bero på att något är fel. Oftast behöver du inte söka vård eftersom kolik ofta går över av sig själv. Men ibland behöver barnet undersökas för att utesluta andra orsaker än kolik. Kontakta din barnavårdscentral om något av följande stämmer in. 

 • Barnet skriker intensivt flera dagar i rad 
 • Du misstänker att barnet har allergi eller är överkänslig mot komjölk 
 • Barnet är otröstligt och ledsen stora delar av dagen 
 • Du som förälder behöver stöttning och råd

Det är alltid bättre att vara på den säkra sidan och söka råd från vårdpersonal om du är osäker eller bekymrad över ditt barns hälsa och välbefinnande. Vårdpersonal kan ge dit rätt vägledning och stöd. 

Om du som förälder behöver hjälp

Att ha ett barn med kolik kan vara väldigt påfrestande och det är vanligt att man som förälder känner att man inte räcker till. Att ha ett barn som skriker mycket och oavbrutet kan göra dig väldigt trött vilket också lättare ger en känsla av irritation. 
Det är viktigt att komma ihåg att kolik inte bror på något du som förälder har gjort fel. Om du som förälder behöver hjälp kan du alltid prata med BVC för att få stöttning, tips och råd. 

Vanliga frågor om kolik:

När börjar kolik?

Kolik brukar vanligtvis börja när barnet är omkring två till tre veckor gammalt, men kan börja senare än så. Kolik är vanligast hos barn mellan 2 veckor och 5 månader. 

Hur tidigt märker man av kolik?

Symtomen på kolik kan börja visa sig redan vid två veckors ålder, men det är vanligast att föräldrarna märker av det när barnet är runt tre till sex veckor gammalt. 

Hur vanligt är kolik?

Kolik är relativt vanligt och drabbar ungefär 10 till 25 procent av spädbarn. Det är viktigt att komma ihåg att kolik är ofarligt och går över av sig självt. 

När går kolik över?

Kolik brukar avta och försvinna av sig själv när barnet är runt tre till fyra månader gammalt. Ibland kan det dock pågå längre, men det är ovanligt att symtomen fortsätter efter sex månaders ålder. 

Hur klarar jag av kolik som förälder?

Kolik kan vara väldigt påfrestande för dig som förälder. Utöver att försöka underlätta för barnet kan det vara en fördel att ta hjälp av andra familjemedlemmar eller vänner för att få avlastning och en paus när det behövs. Det är viktigt att du som förälder tar hand om dig själv, sömn och avkoppling är viktigt för att klara av den utmanande perioden. Du kan alltid vända dig till BVC för att få stöttning och råd. 

2023-05-26 08:53:54

Lisa Karlsson