Klamydia är en av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige. Man vet inte alltid att man har klamydia och det kan därför vara svårt att veta om man är smittad eller inte. Här har vi samlat det du behöver veta om klamydia. Allt från hur det smittar och symtom på klamydia till provtagning och behandling.
Klamydia är en sexuellt överförbar sjukdom, en STI som det ibland kallas. Ungefär 80% av de smittade är i åldern 19-29 och drygt hälften av dem är kvinnor. Klamydia orsakas av en bakterie och det är inte alltid man märker av att man är sjuk. Bakterien finns hos de smittade i slemhinnorna i slidan, urinröret eller ändtarmen. Ibland kan bakterien också finnas i ögat eller halsen, men det är ganska ovanligt.
Inkubationstiden är ganska kort och det tar oftast bara några dagar från det att du smittats till att du blir sjuk. Det kan också märkas flera veckor efter du smittats, eller inte märkas alls.
Det vanligaste är att inte ha några symtom på klamydia. Detta bidrar till smittspridningen, eftersom man ofta inte vet att man är sjuk. Ibland märks ett eller flera symtom och det är klokt att hålla lite koll. Om du haft oskyddat sex med en ny partner så är det klokt att göra ett test.
De vanligaste symtomen är:
Om du misstänker att du har klamydia bör du testa dig.
Eftersom klamydia inte alltid märks så behöver du testa dig för att veta. Testen är gratis hos bland annat vårdcentraler, mottagningar och ungdomsmottagningar. Du kan också köpa ett test som du gör själv hemma. Testa dig också om du haft oskyddat sex med en ny partner. Andra kan smitta dig utan att veta att de är sjuka. Tänk på att riklig mens kan göra testen mindre tillförlitliga. Ibland kan du behöva göra ett nytt test även om det första visade negativt.
Klamydia smittar främst vid oskyddat analt och vaginalt sex. När slemhinnorna kommer i kontakt med varandra så får bakterien möjlighet att sprida sig. Vanligtvis sätter sig bakterien i slemhinnorna i slidan, urinröret eller analöppningen. Klamydia smittar dock inte bara vid direktkontakt med slemhinnorna. Även sperma och slidsekret kan föra bakterien vidare.
Klamydia kan också smitta via oralsex. Det är dock inte säkert om det sprids via mun till könsorgan eller tvärt om. Även sexleksaker kan sprida smittan. Se till att tvätta dem noga eller använda kondom om flera ska använda samma leksak.
Bakterien klamydia smittar dock inte via toalettsitsar, handdukar eller kläder. Bakterier överlever inte i luften och smittar därför inte heller via luften. Du kan alltså umgås, kramas och prata med någon utan risk för att smitta eller bli smittad.
Obehandlad klamydia riskerar att sprida sig till äggledare och bitestiklar. En infektion i äggledarna kan leda till att ägget inte kommer fram som det ska. Det kan i sin tur leda till utebliven graviditet och i vissa fall utomkvedshavandeskap som kan vara mycket allvarligt. Infektionen kan leda till infertilitet. Om infektionen sprider sig till bitestiklarna så ökar risken för sterilitet.
Om du testat positivt för klamydia så kommer du också få en behandling för det. Behandlingen består av antibiotika mot bakterieinfektionen. Medicinen tar du i ungefär tio dagar och det är viktigt att du tar alla tabletterna. Behandlingen är gratis för alla.
Under behandlingstiden bör du undvika att ha sex. Vill du ändå ha sex behöver du berätta för din partner att du har klamydia. Ni ska då använda skydd vid alla typer av samlag där slemhinnor kommer i kontakt med varandra. Detta är till exempel oralsex, analsex och vaginalt samlag. Tänk också på att även sperma och sekret kan sprida smitta.
Vanligtvis behövs inget kontrollprov efter behandlingen om du genomfört den som du ska. Om du testar dig igen direkt efter att du fått behandling så kanske det visar positivt trots att du är frisk. Därför bör det gå minst fyra veckor mellan avslutad behandling och det nya testet. Du kan behöva göra ett kontrollprov om du kräkts, haft diarré eller är gravid. Exakt vad som gäller beror lite på vilken region du tillhör.
Klamydia räknas idag som en samhällsfarlig sjudom. Eftersom det inte alltid märks om man är sjuk så är smittspårning extra viktigt. Klamydia går under smittskyddslagen, vilket innebär att du som är smittad har vissa skyldigheter. Detta innebär bland annat att du måste komma på läkarbesök om du blir kallad. Du måste också meddela att du har eller kanske har klamydia om du ska ha sex. Ni ska då använda skydd. Dessa regler gäller från det att du tagit provet tills att det visat negativt eller att behandlingen är helt avslutad.
Om du är bekräftat smittad så kommer du få lämna vissa uppgifter för att vårdpersonal ska kunna spåra smittan. Du får då berätta vem du hade sex med och när. Förutom namnet på personen får du också lämna telefonnummer och adress, om du har möjlighet. Det är inte du själv som tar kontakt med personen och den kommer inte veta att det är du som är smittad. Den eller de berörda får ett telefonsamtal eller brev med uppmaning att testa sig.
Klamydia är tack och lov lätt att skydda sig mot. Om du skyddar dig vid sex så minskar risken för klamydia markant. Kondom är det vanligaste skyddet och funkar bra till de flesta typer av penetrerande sex. En kondom är också bra att använda till sexleksaker för att minska risken för smitta.
Femidom och slicklapp är mindre vanliga men är också rekommenderat för att minska risken för smitta. Vad som passar dig beror på dig och dina preferenser. Kom ihåg att skydda dig även vid oralsex. Tänk också på att använda skydd även om alla är symtomfria men inte bekräftat friska.
Publicerad 16 Februari 2022
2022-02-16 15:27:30