Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Järnbrist – så känner du igen vanliga symtom!

Om kroppen har brist på järn så kan den heller inte producera tillräckligt med blod. Du får då blodbrist och kan känna dig trött, orkeslös och andfådd. Här kan du läsa om vanliga tecken på järnbrist!

Symtom och tecken på järnbrist

Kroppen behöver järn för att kunna producera hemoglobin som transporterar syre genom blodet. Hemoglobin förkortas också Hb och mäts genom ett blodprov. Hb fångar upp syret i blodet och transporterar det runt i kroppen. Vanligtvis har kroppen ett lager av järn i mjälten, levern och benmärgen. Kroppen kan använda en del av lagret när den behöver producera med blod, som vid en blödning. Om kroppen inte får i sig tillräckligt med järn så minskar lagret. Till slut finns det inga reserver att ta av. Du kan då få symtom på blodbrist som en följd av järnbrist.

Vanliga symtom på järnbrist är:

  • Du känner dig trött och orkeslös
  • Svårt att koncentrera dig
  • Yrsel
  • Du blir lättare andfådd
  • Hjärtklappning
  • Huvudvärk
  • Öronsus

Om du tror att du har järnbrist behöver du sök vård. Du kan då få göra ett test för att mäta mängden Hb i blodet. Om du har låga värden av Hb så har du blodbrist och kan då få tillskott med järn.

Vad beror järnbrist på?

Järnbrist kan ha många olika orsaker. Den vanligaste är att du får i dig för lite järn genom kosten. Det kan även bero på till exempel sjukdomar eller blödningar.

Vanliga orsaker till järnbrist är:

  • För lågt intag av järn via kosten
  • Rikliga menstruationsblödningar
  • Andra blödningar som näsblod eller skador
  • Graviditet

Vissa sjudomar kan leda till järnbrist och blodbrist. Det är bland annat sjukdomar som påverkar mage och tarm. Glutenintolerans/celiaki och tarmsjukdomar som Crohns sjukdom kan vara orsaker till järnbrist.

Förebygg och behandla järnbrist

Järnbrist är oftast ofarligt och du kan själv behandla det med tillskott. Om du är osäker kan du ta kontakt med en vårdcentral för att få hjälp.

En vuxen människa behöver få i sig ungefär 9 milligram järn per dag. Kvinnor i fertil ålder och personer med mens behöver mer, ungefär 14 milligram per dag. Gravida behöver också vara noga med att de får i sig tillräckligt med järn. Därför kan du som gravid behöva äta järntabletter för att undvika blodbrist och järnbrist.

  • 25%
    Vegan
    Alpha Plus Järn 20 mg 90 tabletter
    86,25 kr 115 kr
  • Vegan
    Femineral 500 ml
    219 kr
  • 20%
    Vegan
    Solgar Gentle Iron 20 mg 90 kapslar
    127,20 kr 159 kr

Kosttillskott med järn

Det finns många olika sorters tillskott med järn. Det vanligaste är tabletter, men de kan ibland ställa till det med magen. Järn kan nämligen vara ganska starkt för magen. Många upplever därför magproblem när de äter järntillskott. För dig med känslig mage finns det andra järntillskott som är mildare. Många upplever till exempel att Blutsaft är mildare för magen. Blutsaft är ett flytande kosttillskott med järn och antioxidanter. Flytande järntillskott brukar vara snällare mot magen och lättare för kroppen att ta upp.

Järn behöver också andra ämnen för att kunna tas upp av kroppen. Några av tillskotten innehåller bland annat C-vitamin och antioxidanter som gör upptaget av järnet bättre. Vissa typer av mat och dryck kan också försvåra upptaget av järn. Kaffe, te och mjölk är några exempel. Om du tar järntillskott är det därför bra om du undviker dessa livsmedel i samband med att du tar ditt tillskott.

  • Vegan
    Blueiron 330 ml
    159 kr
  • Vegan
    Holistic JärnKomplex 90 kapslar
    149 kr

Järn finns i vår mat

Järn finns naturligt i vår mat men det kan ibland vara svårt att få i sig tillräckligt. Om du har en begränsad kost så riskerar du att få i dig för lite järn. Livsmedel med högt järninnehåll är bland annat inälvsmat som blodpudding och lever. Även kött, ägg och skaldjur innehåller en hel del järn.

Du som är vegan eller vegetarian får i dig järn från andra källor. Nötter, frön, baljväxter, fullkornsprodukter och mörka bladgrönsaker innehåller mycket järn. Broccoli, svartkål och grönkål innehåller också mycket järn. Det finns även speciella kosttillskott för dig som äter en vegansk och vegetarisk kost.

Publicerad: 29 Mars 2022

2022-03-29 10:59:03

Daniel Larsson