Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Vanliga symtom på influensa – så vet du att du har blivit smittad!

Influensan gör att du snabbt känner dig sjuk med hög feber, huvudvärk, halsont och hosta. För de allra flesta går sjukdomen över av sig själv, men vissa personer kan drabbas värre. Här går vi igenom vanliga symtom på influensa, hur du kan minska risken att bli sjuk samt tips på hur du kan lindra dina besvär.

Vad är influensa?

Influensa är en smittsam infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Influensan drabbar Sverige varje år och är vanligast under vinterhalvåret. Det finns flera olika virus som orsakar influensa och därför kan man bli sjuk i influensan många gånger. Influensavirus A och B är de som ger den typiska sjukdomen, medan influensavirus C oftast ger sjukdom med mildare symtom.  

Hur smittar influensa?

Viruset sprids exempelvis när någon som är sjuk hostar, nyser eller andas ut. Det kan även smitta genom att man tar i hand med någon som är sjuk som rört vid sin näsa, mun eller ögon. Influensa smittar lättare inomhus och risken för influensa är därför mindre utomhus. 

Hur länge smittar influensa?

Du är som mest smittsam när du känner dig som sjukast, men du kan smitta andra så länge som du känner dig sjuk. Du kan också sprida viruset vidare innan du själv har fått några symtom eller vet att du är sjuk.  

Inkubationstiden för influensa  

Influensan är mycket smittsam och inkubationstiden, tiden från smittotillfället tills sjukdomen bryter ut är cirka 2 dygn. 

Vanliga symtom på influensa 

Symtomen på influensa har många likheter med en vanlig förkylning. Skillnaden mellan influensa och förkylning är att influensan kännetecknas av hög feber och muskelvärk. Andra typiska symtom vid influensa är:  

 • Du insjuknar snabbt 
 • Allmän sjukdomskänsla i kroppen   
 • Du känner dig trött och frusen 
 • Huvudvärk  
 • Torrhosta och halsont  
 • Röda, ömmande ögon  
 • Kräkningar  
 • Diarré  

Hur kan jag lindra mina besvär?  

Att ha blivit smittad av influensan kan vara riktigt jobbigt, vissa får lindrigare besvär medan andra mår desto sämre. Det finns flera saker du själv kan göra för att lindra dina besvär:  

Vila  

Vila är en viktig del av återhämtningen men att du behöver vila innebär inte alltid att du behöver vara helt sängliggande. Var uppe och rör på dig då och eller gå ut en stund för att få lite frisk luft om du känner att du orkar.  

Drick mycket vatten  

Om du har feber är det extra viktigt att du dricker tillräckligt för att inte få vätskebrist. Du som tar hand om ett barn som är sjukt i influensa behöver hjälpa barnet att dricka mer än vanligt för att undvika vätskebrist. Tycker du det är svårt att få i dig själv eller ditt barn tillräckligt med vätska kan det vara bra att använda vätskeersättning.  

Ligg med huvudet högt  

Det blir både lättare att andas och sova om du ligger med huvudet högt, du kan exempelvis lägga några extra kuddar under huvudet 

Prova näsdroppar eller nässpray  

Näsdroppar, nässpray eller koksaltlösning minskar svullnaden i näsan och gör det lättare att andas. Det finns flera olika receptfria alternativ för både barn och vuxna.  

Lindra halsont

Kall eller varm dryck lenar ofta vid halsont, hos både barn och vuxna. Yoghurt och glass kan också ha en lindrande effekt. Det finns också olika sorters halstabletter och sprej som kan lindra en ond eller svullen hals. Vissa läkemedel kan användas av både barn och vuxna, men inte alla. Var noga med att läs på förpackningen eller fråga en farmaceut hos oss om du känner dig osäker. 

Läkemedel mot värk och feber

Det finns flera olika receptfria läkemedel mot värk och feber, både för barn och vuxna som du kan ta vid behov. Virus trivs inte i kroppen när den blir för varm, därför bör du inte behandla feber hos ett barn som mår bra i övrigt.  

Om ditt barn har fått influensa gäller följande: 

 • Barn från 3 månader kan få läkemedel som innehåller paracetamol. 
 • Barn från 6 månader kan få läkemedel som innehåller ibuprofen. 

 

Följ noga anvisningarna på förpackningen och känner du dig osäker på vilken värktablett du kan välja kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter. 

Så minskar du risken för influensa  

Det finns flera saker du kan göra för att minska risken att bli smittad av influensa samt för att minska risken att smitta andra.  

 • Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten, avsluta med handdesinfektion.  
 • Ät inte något som du tar i med fingrarna, om du inte är ren om händerna. 
 • Undvik att röra vid munnen, näsan eller ögonen.  
 • Undvik nära fysisk kontakt med personer som du vet är sjuka.  
 • Håll avstånd till andra människor. 
 • Hosta eller nys i armvecket.  
 • Om du upplever symtom på influensa bör du stanna hemma tills du varit helt symtomfri i 48 timmar.  

När ska jag söka vård?

För de flesta går influensa över av sig själv och de flesta behöver inte söka vård, men det finns undantag. Du bör söka vård om:  

 • Du har hög feber som inte går ner efter fyra dygn.  
 • Du har feber som har gått ner och sedan börjat stiga igen.  
 • Du blir plötsligt mycket sämre.  
 • Du får andningsbesvär även när du vilar. 
 • Du har symtom på influensa och är gravid, eller har något annat tillstånd eller sjukdom som gör att du rekommenderas vaccin mot influensa.  

Vaccination mot influensa 

Vissa personer rekommenderas att vaccinera sig mot influensa. Det gäller dig som har en ökad risk att bli allvarligt sjuk eller dig som behöver skydda någon i din närhet som har en ökad risk att bli allvarligt sjuk. Gravida har också en större risk att drabbas av svår influensa och rekommenderas därför att vaccinera sig, rekommendationen är att vaccinera sig efter graviditetsvecka 12.

2023-02-17 13:53:52

Lisa Karlsson