Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Hyaluronsyra – därför är det så bra för torr hud!

Hyaluronsyra finns i många hudvårdsprodukter och är en riktig räddning för torr hud. Men exakt vad är det och hur funkar det? Det och mycket mer får du svar på här när vi går igenom allt du behöver veta om hyaluronsyra.

Vad är hyaluronsyra och vad är det bra för?

Hyaluronsyra kan låta lite skrämmande, men det är faktiskt ingen syra alls. Det är en sockermolekyl, alltså en kolhydrat, som finns naturligt i vår hud och som binder fukt. Hyaluronsyra bidrar också till att huden läker sår bättre och tar även hand om inflammationer i huden. En enda molekyl med hyaluronsyra kan binda upp till 1000 gånger sin egen vikt i vatten, vilket gör det oslagbart för att återfukta huden! Dessutom ger hyaluronsyra en viss stötdämpning till huden och gör den både jämnare och fastare.

Med åldern minskar produktionen av hyaluronsyra, vilket påverkar huden negativt. Den minskade mängden gör att huden blir torrare vilket bland annat leder till rynkor.

Vad är hyaluronsyra bra för?

En frisk och återfuktad hud har ett bättre barriärskydd, klarar slitage från väder och vind bättre och är mindre mottaglig för infektioner. Dessutom ser en frisk hud så mycket fräschare ut! Hyaluronsyrans jobb i allt det här är att behålla en lagom nivå av fukt i huden. Sockermolekylerna, alltså hyaluronsyran, binder fukten och ser till att den stannar i huden. När kroppens egen produktion av hyaluronsyra minskar så minskar också hudens fuktbevarande egenskaper. Det leder till att huden torkar ut lättare.

Hudvård med hyaluronsyra

Hyaluronsyra i hudvård är extra populärt i anti-aging och återfuktande produkter. Sockermolekylerna binder fukten till huden så huden blir mer elastisk, jämnare, mer återfuktad och fylligare. Regelbunden användning av hudvård med hyaluronsyra kan därför återfukta huden så pass att synliga rynkor fylls ut och försvinner. En återfuktad och glad hud kan alltså minska synliga rynkor och göra huden både fyllig och elastisk. Huden får lite mer glow och ser yngre ut!

Kosttillskott med hyaluronsyra

Det är inte bara hudkrämer och hudvårdsprodukter som innehåller hyaluronsyra! Du som vill ge din hud riktigt bra förutsättningar kan med fördel testa ett kosttillskott med hyaluronsyra. De är enkla att dosera och ger kroppen en liten extra boost av denna superingrediens.

Vem kan använda hyaluronsyra?

Är hyaluronsyra bara för mogen, torr och sliten hud? Nej då, det kan användas av de allra flesta! Hyaluronsyra är perfekt för dig med torr hud, oavsett ålder. Redan vid 25–30 års ålder börjar huden visa de första tecknen på ålder. Du kan då med fördel börja använda en produkt med hyaluronsyra i förebyggande syfte. Det hjälper huden att hålla sig återfuktad och frisk vilket också minskar slitaget på huden.

Skydda huden från slitage

Solen sliter mycket på huden och gör att den både ser torrare och äldre ut. UVB-strålarna från solen bryter dessutom ner hyaluronsyran i huden och bidrar till att huden torkar ut. Därför är det viktigt att använda ett bra solskydd för att hålla huden frisk och pigg längre. Komplettera gärna med en vårdande produkt med hyaluronsyra för att återfukta huden så den håller sig ung och fräsch längre.

Torr och känslig hud?

Ofta beror känslig hud på att huden är torr. Många miljöer som vi vistas i under en dag är torra och torkar ut huden. Bristen på fukt gör också att huden blir mer känslig och torkar ut ännu snabbare. Om du har känslig hy så kan du med fördel testa en återfuktande kräm med hyaluronsyra. Det är mycket möjligt att det bara är lite extra fukt som saknas för att du ska få en frisk och fin hy igen!

Publicerad: 19 Mars 2022

2022-03-19 17:07:42

Daniel Larsson