Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Husapotek – det här är bra att ha hemma!

Vanliga besvär som huvudvärk, skrubbsår och förkylningar går oftast bra att behandla själv, förutsatt att du har rätt sorts läkemedel hemma. Oavsett om du har en stor familj eller om du bor själv är det alltid smart att ha ett välfyllt medicinskåp. Genom att ha en uppsättning av läkemedel hemma kan du snabbt och enkelt behandla dina symtom, lindra obehag och börja må bättre snabbare. Här har vi gjort en lista som guidar dig till allt som ett bra husapotek ska innehålla.

Värktabletter mot smärta och feber

De flesta av oss drabbas då och då av någon form av värk som exempelvis huvudvärk, mensvärk eller feber. Det är därför alltid bra att ha smärtlindrande och febernedsättande läkemedel hemma. Det finns olika sorters värktabletter med varierande fördelar och nackdelar. Ett bra tips är att fylla på husapoteket med tabletter som har olika aktiva substanser. Det gör att du alltid har ett passande läkemedel hemma som kan lindra din smärta.

För värk och feber hos barn

Barn är mer känsliga mot läkemedel än vad vuxna är, du behöver därför vara försiktig med att ge dem vissa läkemedel. Var noggrann med att endast ge dem mediciner som är rekommenderade för barn.

Förkylning och influensa

Har du åkt på en förkylning? Då är det bekvämt att vara väl förberedd med mediciner som lindrar dina symtom och som underlättar när du känner dig krasslig. En förkylning kan ge flera olika besvär som snuva, hosta, halsont och ömmande leder.

Ont i halsen

Att ha ont i halsen kan vara mycket jobbigt och obehagligt. Det går oftast över av sig själv, men du kan ta läkemedel under tiden för att dämpa smärtan. Det finns receptfria läkemedel i form av sugtabletter och munspray som lindrar ditt halsont och som förkortar din förkylning.

Sårvård

Plåster är alltid bra att ha i ett hemapotek. Små sår uppstår lätt och ett plåster hjälper till att skydda såret från skav och smuts. Det är även bra att ha sårtvätt, tejp och kompressor om du råkar få ett större sår. Ett tips är att köpa ett första-hjälpen kit till ditt hemapotek. Det innehåller allt du behöver för att sköta om ett sår på rätt sätt.

Allergi

Kliande ögon, hösnuva och nysningar är symtom på allergi. Genom att alltid ha allergitabletter, nässpray och ögondroppar hemma kan du förebygga och lindra allergibesvär.

Andra bra saker att ha i ett husapotek

Det finns andra tillbehör som är bra att ha i ett husapotek och som kan hjälpa dig att upptäcka och behandla symtom om du misstänker att du är sjuk. En febertermometer hjälper dig avgöra om du eller ditt barn har feber samt hur hög den är. Det är även bra att ha en värmekudde hemma som kan hjälpa till att lindra smärta, det fungerar särskilt bra vid magsmärtor, muskelvärk och mensvärk. En pincett är utmärkt för att plocka bort flisor och elastisk binda ger stöd vid stukning.

Byt ut dina gamla läkemedel i tid

Alla läkemedel har ett utgångsdatum. När ett läkemedel blir gammalt kan det verksamma ämnet ge sämre effekt. Att äta gamla mediciner ökar även risken för biverkningar. Det är viktigt att du byter ut gamla mediciner i ditt husapotek i tid. Tänk på att alltid lämna in dina utgångna och överblivna läkemedel, inte slänga dem i hushållssoporna. Gamla läkemedel som hamnar i soporna eller spolas ner i toaletten kan skada miljön eller hamna i fel händer. Du kan lämna in dina utgångna läkemedel hos oss på MEDS. Alla läkemedel som skickas in till oss tas hand om på ett miljövänligt och säkert sätt.

Här kan du läsa mer om hur du skickar in dina läkemedel till oss

2023-01-18 08:38:42

Granskad av: Tea Golic, Apotekstekniker med receptbehörighet

Daniel Larsson