Eksem är en mycket vanlig hudåkomma som gör att huden blir torr och kliar.
Eksem är ett samlingsnamn för hudåkommor där huden blivit inflammerad. Det kan leda till mycket torr och knottrig hud, kliande utslag och till och med bölder och sår. Man kan få eksem över hela kroppen.
Ungefär tio procent av befolkningen har någon typ av eksem. Det är vanligare bland små barn, men kan komma tillbaka, eller visa sig för första gången även i vuxen ålder.
Det kan vara både jobbigt och kännas pinsamt i vardagen.
Det finns flera olika typer av eksem och symptomen och hur allvarliga dessa är varierar från person till person. Det är också vanligt att symptomen blir mildare, för att sedan blossa upp igen i perioder.
Anledningarna till eksem är många och varierar beroende på vilken typ av eksem det är. Några av de vanligaste anledningarna till eksem är exempelvis allergi och torr och skadad hud.
Även sjukdomar kan påverka. Gemensamt för eksem är att det är det översta hudlagret som blivit irriterat, skadat eller inflammerat. Stress kan öka känsligheten och öka risken för att du får eksem, men är sällan den enda anledningen.
Symtomen varierar beroende på vilken sorts eksem du har. Några vanliga tecken som kan vara bra att ha koll på är:
Det finns många olika typer av eksem och utslag och många olika orsaker till dem. Eksem kan finnas på olika delar av kroppen –till exempel i ansiktet, håret, på händerna eller fötterna och i ljumskarna. Behandlingen är olika beroende på vad det är för slags eksem och var det sitter.
Atopiskt eksem, eller Atopisk dermatit, kallas även böjveckseksem. Det är vanligt främst hos barn och uppkommer oftast på kinderna och i böjvecken
Personer med atopiskt eksem har en större benägenhet att utveckla allergier. De har ett känsligare och tunnare övre hudlager som gör att det lättare blir irriterat och inflammerat.
Atopiskt eksem är ärftligt och går inte att bota helt. Tyvärr vet man heller inte exakt vad som orsakar sjukdomen, men forskare tror att det handlar om ett samspel mellan genetiska och miljömässiga faktorer.
Som tur är så brukar symptomen bli mildare med tiden och det finns mycket du kan göra själv för att hålla ditt och ditt barns atopiska eksem under kontroll.
Om du kommer i kontakt med ett ämne du är allergisk mot så kan du få ett allergiskt kontakteksem. Exempelvis kan det vara ämnen i hårvårdsprodukter eller tvättmedlet. Det gör att huden blir irriterad och inflammerad och kan leda till torr och fjällande hud och kliande utslag där kontakten skett.
Icke-allergiskt kontakteksem kallas också för handeksem då det oftast visar sig på händerna. Det kan bero på att du tvättat händerna med tvål eller kommit i kontakt med starka rengöringsmedel under en längre period.
Seborroiskt eksem kallas även för mjälleksem.
Mjälleksem är vanligast i hårbotten, men kan även visa sig i ansiktet, på bröstet, och andra ställen med många talgkörtlar. De vanligaste symptomen är röd och fjällig hud. Man vet inte exakt vad anledningen till mjälleksem är. En anledning kan vara en jästsvamp som finns i hårbotten och huden på vuxna.
Om du har mycket av denna svamp så kan huden reagera med mjälleksem.
Soleksem är en solskada och kan komma efter att du varit ute i solen under en längre tid. Personer med ljus och känslig hud är ofta mer benägna att få soleksem. Några vanliga symptom är:
Nummulärt eksem kallas också mynteksem eftersom det ger utslag som påminner om ett mynt i storlek och form. Mynteksem kommer oftast på armar.
Hypostatiskt eksem kallas också för underbenseksem. Det drabbar oftast äldre personer i samband med åderbrock och bensår.
Dyshidrotiskt eksem kallas även för pomfylox. Det är en kronisk hudsjukdom som ger klåda och plötsliga utslag av blåsor i handflatorna, på fingrarna och fötterna.
Köldeksem kallas också för köldallergi eller köldurtikala. Det ger röda, kliande utslag en stund efter att huden utsatts för kyla.
Vilken behandling som funkar för ditt eksem beror på vad det är för typ, var det sitter och hur gammal du är. Grunden i att behandla eksem är att behandla orsaken, som oftast är en inflammation i huden. Huden får då läka helt så den blir elastisk, smidig och tålig igen.
Vanligtvis behandlas eksem med receptfria läkemedel som innehåller kortison. Receptfria produkter med kortison kan användas för de flesta typer av eksem, men läs på förpackningen först för att vara säker. Om du inte blir bättre av att behandla dina eksem själv så kan du vända dig till en vårdcentral.
Du kan för det mesta behandla och lindra eksem själv. Ett bra tips är att smörja in huden med en kräm eller salva för att hålla den återfuktad. En bra salva eller kräm både återfuktar huden och skyddar den.
Vad du äter kan påverka ditt eksem. Var uppmärksam med vad du ätit nyligen om du märker att ditt eksem kommit tillbaka eller blivit värre. Att föra en matdagbok under en vecka kan vara väldigt hjälpsamt för att hitta det som triggade ett utbrott. Exempel på mat som kan orsaka/förvärra eksem är:
Ta reda på vad det är som orsakar klådan, det behöver inte vara ett eksem. Även inflammationer i hårsäckarna och svampinfektioner kan klia. Om du har eksem i hårbotten kan du testa ett milt och skonsamt schampo som kan dämpa klådan. Duscha inte för ofta och inte för varmt. Undvik hårvårdsprodukter med alkohol och använd gärna en återfuktande hårbottengel.
Ansiktets hud är mycket känslig och utsätts för både slitage och väder och vind. Var försiktig med vad du använder i ansiktet och se över din hudvård. Använd en mild ansiktstvätt och en mild återfuktande kräm eller salva.
Även här är huden mycket tunn och känslig. Ta kontakt med en läkare om du har eksem runt ögonen och på ögonlocken. Använd en mild ansiktsrengöring och undvik produkter som innehåller parfym, konserveringsmedel och alkohol.
Det är vanligt med kontaktallergi på händerna och ibland även på fötterna. Om du har ett jobb där du ofta är i kontakt med vatten, kemikalier eller smuts så ökar risken för eksem. Återfukta huden regelbundet och försök att inte använda stark tvål eller handsprit i onödan. Använd gärna handskar eller vantar av något slag för att skydda dig mot smuts och kemikalier.
Se till att hålla öronen rena och torra, men använd inte tops inne i hörselgången! Eksem i örat och hörselgången kan ge varbildning och frasig och fjällande hud. Vanligtvis läker eksemen ut av sig själv. Se till att örat är rent och torrt och lyfta det regelbundet om du använder hörapparat, hörlurar eller öronproppar.
Det finns många anledningar till eksem och klåda i underlivet och runt analöppningen. Det kan bland annat vara svamp, könssjukdomar eller fukteksem. Ta gärna kontakt med en vårdmottagning för att ta reda på vad som orsakar eksemet.
Tvätta bara med ljummet vatten och undvik all form av tvål. Vill du ändå ha tvål för att tvätta underlivet med så finns speciell intimtvål som är extra mild. Använd underkläder som är luftiga och andas, gärna i naturmaterial som bambu.
Vanligtvis kommer eksem på benen hos äldre i samband med åderbrock eller skador på benen. För vanliga eksem och utslag på armar och ben så finns behandling. Använd en mild och återfuktande salva eller kräm för att lindra besvären. Du kan också använda en tygtub för att hålla eksemet skyddat och rent.
Vill du ha hjälp med att välja en hudkräm som passar just din hudtyp? Eller vill du veta exakt vad dina receptbelagda läkemedel innehåller? Tveka inte att höra av dig till oss på MEDS.
Ring vår kundservice på: 076-676 06 35
Eller skicka ett mejl till farmaceut@meds.se. Ange då "Receptfrågor & Rådgivning" som ärende.
På vår sajt kan du även chatta med vår kundservice eller en legitimerad farmaceut.