Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Hudvård för män - så skapar du en hållbar hudvårdsrutin

En regelbunden hudvårdsrutin bevarar inte bara hudens hälsa utan förebygger även potentiella hudproblem som kan uppstå. Mäns hud varierar något från kvinnors, men är i lika stort behov av omsorgsfull hudvård. Här ger vi dig tips på vad du ska tänka på när du väljer produkter, vi delar även med oss av en enkel guide på hur du kommer igång med din hudvård!

Varför är det viktigt med hudvård?

Din hud är ditt största organ och agerar som en skyddsbarriär mot yttre påfrestningar såsom sol, föroreningar och temperaturförändringar. Att investera tid i en regelbunden hudvårdsrutin hjälper inte bara till att bevara din hudkvalitet, utan kan också motverka tecken på åldrande och minska risken för hudproblem som akne eller torr hud. Genom att rengöra, återfukta och skydda din hud dagligen kan du bevara dess naturliga lyster och elasticitet. 

Skiljer sig huden åt mellan män och kvinnor?

Det finns vissa biologiska skillnader mellan mäns och kvinnors hud. Till exempel har män vanligtvis en tjockare hud med mer kollagen och elastin, vilket kan göra att tecken på åldrande visar sig senare än på kvinnors hud. Män har också en högre talgproduktion, vilket kan göra huden fetare och mer benägen för akne. Rakning och hårborttagning i ansiktet är också något som kan påverka huden hos män. Därför lönar det sig att investera i riktigt bra ansiktsvård för män.  

Vilka hudprodukter bör jag välja?

När du väljer hudvårdsprodukter är det viktigt att anpassa dem efter din hudtyp och dina specifika behov. Börja med att identifiera din hudtyp, är din hud torr, fet, känslig, aknebenägen eller en kombination av dessa? Det kan vara bra att använda produkter som är specifikt framtagna för mäns hud, men många produkter är också unisex och riktar i stället in sig på olika hudtyper. En annan viktig sak är att du håller vid en regelbunden hudvårdsrutin för att uppnå bästa resultat. Det kan ta ett tag för huden att vänja sig vid nya produkter, resultaten tar oftast tid, så ha tålamod!  

Hudvårdsrutin steg för steg

Att ta hand om din hud behöver inte vara komplicerat. En effektiv hudvårdsrutin kan vara enkel och anpassas efter dina individuella behov. Här är några grundläggande steg som hjälper till att komma i gång med din hudvårdsrutin:  

1. Rengöring

En bra hudvårdsrutin börjar alltid med rengöring. Tvätta ansiktet morgon och kväll med en ansiktsrengöring för att avlägsna smuts, överflödig olja och orenheter som kan täppa till porerna och orsaka oönskade utbrott. 

 • 30%
  Vegan
  FOREO LUNA Shaving & Cleansing Foaming Cream 2.0 100 ml
  318,50 kr 455 kr
 • 66,75 kr 89 kr
 • Vegan
  Bulldog Sensitive Face Wash 150 ml
  99 kr

2. Ansiktsvatten

Ansiktsvatten, även känt som toner avlägsnar smuts och överskottsfett men hjälper även till att återställa hudens pH-balans och förbereder den för efterföljande produkter. Ett effektivt ansiktsvatten hjälper även till att minska porstorleken och ger huden en frisk känsla.  

3. Serum

Serum innehåller aktiva ingredienser som tränger djupt ner i huden och kan behandla specifika hudproblem som akne, pigmentering eller åldrande. Vilket serum som passar just dig beror på vad du vill behandla. Det kan vara bra att succesivt vänja huden vid ett nytt serum, var därför lite försiktig i början. Applicera serum efter ansiktsvattnet och låt det absorberas innan du går vidare till nästa steg.  

 • Vegan
  Medik8 C-Tetra Serum 30 ml
  619 kr
 • Vegan
  Jorgobé Niacinamide Serum 50 ml
  173 kr

4. Återfukta

Oavsett din hudtyp är återfuktning avgörande för din huds hälsa och gör din hudvårdsrutin komplett. Använd en lätt ansiktskräm under dagen och en med lite mer näring på natten. Detta hjälper till att bibehålla hudens elasticitet och mjukhet.  

5.Vårda ditt skägg

För män m d skägg är skäggvård en viktig del av hudvården. Vårda ditt skägg med bra produkter efter dina behov. Använd exempelvis skäggolja för att hålla ditt skägg mjukt och glansigt. Investera i en bra trimmer eller rakapparat om du vill trimma och forma ditt skägg. Om du istället vill raka av dig skägget bör du investera i ett bra raklödder och rakhyvel.  

2023-08-22 07:29:38

Lisa Karlsson