Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Höstblåsor – vanliga symtom hos barn och vuxna

Höstblåsor är en smittsam och vanlig virusinfektion, speciellt bland barn. Höstblåsor kan även drabba vuxna, även om det inte är lika vanligt. Sjukdomen förekommer mest på sensommaren och hösten, vilket man också hör på namnet. Höstblåsor visar sig genom små blåsor främst runt om och i munnen. Här berättar vi mer om symtom, smittspridning och behandling!

Vad är höstblåsor?

Höstblåsor är en smittsam virussjukdom som främst förekommer på sensommaren och hösten. De flesta människor drabbas av höstblåsor som barn. Sjukdomen är vanligtvis mild och självläkande. Höstblåsor orsakas av Coxsackievirus och kännetecknas främst av små, smärtsamma blåsor som utvecklas runt och i munnen, men ibland även på andra ställen på kroppen.

Symtom vid höstblåsor

Vanligtvis inleds höstblåsor med feber och halsont i några dagar innan blåsorna bryter ut. Blåsorna kan första visa sig som små röda ringar i huden innan de utvecklas till röda blåsor. Höstblåsorna kan orsaka obehag och klåda och sätter sig ofta i ansiktet, runt munnen, på kinderna eller läpparna. Det är också vanligt att få höstblåsor inne i munnen, till exempel på tungan. Blåsorna kan också förekomma på andra delar av kroppen som händer, fötter, armar, mage och ben. I sällsynta fall kan blåsorna sätta sig under naglarna och orsaka att du tappar naglarna cirka 3–4 veckor efter sjukdomstillfället. 

Hur smittar höstblåsor?

Höstblåsor är smittsamma och sprids främst genom direktkontakt med blåsorna eller via luftburna droppar från hostningar och nysningar. Smittan kan också överföras genom beröring av ytor eller föremål som tidigare har hanterats av en smittad person. Höstblåsor är mest smittsamma före eller i början av blåsbildningen. Det är vanligt att höstblåsor bryter ut när barnen återvänder till skola eller förskolan efter sommarlovet. 
Det är svårt att förhindra spridningen av höstblåsor eftersom viruset ofta redan förts vidare innan symtomen blir tydliga. Inkubationstiden, det vill säga tiden från smitta till symtomen börjar, är vanligtvis tre till sex dagar. 

Lindring och behandling av höstblåsor

Höstblåsor går vanligtvis över av sig själv och behöver sällan någon behandling, oavsett om du är barn eller vuxen. De obehagliga symtomen brukar avta naturligt inom ungefär en vecka. Om du eller ditt barn har mycket ont och exempelvis har svårt att äta eller prata kan du göra följande för att lindra besvären: 

  • Gör det ont i munnen är det bra att undvika salt, stark och sur mat. Att dricka kalla drycker och äta yoghurt eller glass kan vara svalkande och ge tillfällig lindring.  
  • Använd receptfria smärtlindrande läkemedel för att lindra smärta och obehag. Du bör alltid prata med din vårdcentral innan du ger läkemedel till barn under sex månader. 

När bör jag söka vård?

Eftersom besvären brukar gå över av sig själv behöver du vanligtvis inte söka vård för dina besvär. Du bör kontakta din vårdcentral om du misstänker att du eller ditt barn har höstblåsor och har symtom som inte avtar inom sju till tio dagar. Du bör också kontakta din vårdcentral om du eller ditt barn har feber i mer än tre dagar eller om ditt barn inte får i sig vätska till följd av obehag från blåsorna. 

Vanliga frågor om höstblåsor:

Hur länge smittar höstblåsor?

Höstblåsor smittar vanligtvis från ett par dagar före utbrottet av blåsor tills de har torkat och skorpor har bildats över dem, vilket vanligtvis tar ungefär en vecka. Efter det är risken för smittspridning låg. 

Är det vanligt att vuxna får höstblåsor?

Höstblåsor är vanligast hos barn, men vuxna kan också drabbas. De är dock mindre vanligt, eftersom de flesta människor utvecklas immunitet mot viruset som orsakar höstblåsor under barndomen. 

Måste man stanna hemma om man har höstblåsor?

Det är rekommenderat att stanna hemma när man har höstblåsor, detta är för att minska risken för smittspridning. 

Hur länge ska man vara hemma vid höstblåsor?

Det rekommenderas att man stannar hemma tills blåsorna har torkat och skorpor har bildats över dem. Det tar vanligtvis ungefär en vecka från det att blåsorna har börjat synas. 

Kan man få höstblåsor två gånger?

Det är ovanligt att få höstblåsor två gånger eftersom de flesta utvecklas immunitet efter att ha blivit smittade en gång. Men det finns vissa rapporter om att det kan hända i sällsynta fall.

Hur vet man om det är vattkoppor eller höstblåsor?

Höstblåsor och vattkoppor kan vara svåra att skilja åt, eftersom de båda kan orsaka liknande symtom som blåsor och utslag. Till skillnad mot vattkoppor brukar inte höstblåsor orsaka samma intensiva klåda och brukar främst uppstå i och runt munnen, samt på händer och fötter. Är du osäker kan en läkare ge dig en korrekt diagnos baserat på utseendet av utslagen och andra symtom. 

2023-08-16 07:31:38

Lisa Karlsson