Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Har du fått hälsporre? Så kan du behandla och lindra dina besvär

Att ha hälsporre kan vara extremt smärtsamt och hindra dig från att göra dina dagliga aktiviteter. Hälsporre är en vanlig orsak till smärta i hälen och uppstår oftast genom överansträngning eller felbelastning. Symtom på hälsporre inkluderar smärta under eller på insidan av hälen när man står eller går. Men som tur är finns det saker du kan göra för att lindra dina besvär och bli av med din hälsporre. Här kan du läsa mer om symtom, behandling och lindring!

Vad är hälsporre?

Hälsporre är en vanlig åkomma som uppstår när bindväven under foten utsätts för överdriven stress eller skada. Detta kan orsaka att kalcium byggs upp på hälbenet, vilket kan leda till en utväxt som kallas hälsporre. Det kan vara smärtsamt och hindra dig från att utföra dina dagliga aktiviteter och ger ofta långvariga och återkommande besvär.

Falsk hälsporre

Falsk hälsporre är ett tillstånd som kan uppstå när smärta och inflammation uppstår i området runt hälen. Det kan orsaka liknande symtom som hälsporre, men det beror inte på en kalciumuppbyggnad på hälbenet. Falsk hälsporre kan behandlas på liknande sätt som hälsporre. 

Symtom vid hälsporre

Hälsporre kan ge upphov till skarp smärta under hälen eller på insidan av hälen, speciellt när du går eller står. Symtomen brukar vara som värst på morgonen när du tar de första stegen, eller när du reser dig efter att ha suttit stilla under en längre tid. Smärtan kan också förvärras när du har stått upp en längre stund.  

Vad orsakar hälsporre?

Hälsporre uppstår när vävnaden som löper längs undersidan av foten, från hälen till tårna, blir inflammerad. Det är vanligt överbelastning och för mycket tryck på fotsulan som orsakar inflammationen och utvecklingen av hälsporre. Det kan bero på faktorer som övervikt, felaktig gångstil eller träning, för mycket stående eller gående på hårda ytor, och dåliga skor som saknar stöd för foten. 

Så kan du behandla hälsporre

Vanligtvis behöver du inte genomgå någon specifik behandling för hälsporre utan besvären blir oftast bättre genom att du vilar, byter till bättre skor med mer stöd och dämpning och jobbar med specifika stretchning- och styrkeövningar. Det är viktigt att uppmärksamma och behandla problemen i ett tidigt skede för att undvika att besvären blir värre och minska risken för långvarig smärta. Vid svårare fall av hälsporre som inte går över kan det krävas annan behandling som till exempel stötvågsbehandling, kortisonspruta eller operation. Här är tips på vad du själv kan göra för att behandla och lindra symtomen vid hälsporre:  

Se över dina skor

Bra skor kan hjälpa till att bli av med hälsporre och lindra smärtan genom att ge rätt stöd och dämpning till foten. Det är viktigt att välja skor med en mjuk och stötdämpande sula för att minska belastningen på hälen. Det är också viktigt att skorna passar dig ordentligt och inte är för trånga eller för stora, eftersom det kan öka belastningen på hälen och orsaka ytterligare smärta.  

Tejpa hälsporre

Tejpning kan hjälpa till att lindra smärtan vid hälsporren genom att stödja foten och minska belastningen på hälen och senfästet. Det finns olika tekniker för tejpning, och det kan vara bra att prata med en fysioterapeut eller läkare för att få rätt teknik.  

Skoinlägg för hälsporre

Inlägg kan hjälpa till att avlasta foten och minska belastningen på hälen. Det finns olika varianter av skoinlägg som kan hjälpa vid hälsporre och det kan vara bra att prova olika varianter för att hitta en som passar just din fot. 

Om du får svårare besvär kan du behöva personligt utformade skoinlägg. Vid behov kan du kontakta din vårdcentral för att få hjälp med detta.

Övningar för hälsporre

Vissa stretching- och styrkeövningar kan hjälpa till att stärka fotmusklerna och förbättra rörligheten i foten. En fysioterapeut kan hjälpa dig att välja lämpliga övningar. 

Receptfria läkemedel

Har du väldigt ont kan smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel hjälpa dig att lindra smärtan och inflammationen. 

Vanliga frågor om hälsporre

Hur känns hälsporre?

Hälsporre känns oftast som en skarp smärta i hälen när man står upp eller går. Smärtan kan vara särskilt intensiv på morgonen när man först börjar röra sig. Vissa beskriver det som att det känns som om man går på nålar eller att det bränner under hälen.  

Hur tejpar man hälsporre?

Det finns olika sätt att tejpa hälsporre, men ett vanligt sätt är att tejpa med en speciell hälsporretejp som är mjuk och elastisk. Det kan vara bra att rådfråga en sjukgymnast eller annan specialist för att få rätt teknik och hjälpmedel för att tejpa på ett effektivt sätt.  

Varför får man hälsporre?

Hälsporre orsakas oftast av överansträngning av vävnaden som löper från hälbenet till tårna. Det kan bero på exempelvis felaktig träning, övervikt, dåliga skor eller att man går och står mycket på hårda ytor. 

Hur länge har man hälsporre?

Tiden det tar för hälsporre att läka varierar och beror på olika faktorer, som exempelvis hur allvarlig hälsporren är och hur snabbt du får behandling. I de flesta fall tar det ta några månader att bli av med hälsporren, men det kan ta längre tid än så.  

Hur blir man av med hälsporre?

Hälsporre går ofta över av sig själv om du tar hand om besvären på rätt sätt vilket inkluderar vila, rätt sorts träning och använda skor som ger ordentligt stöd och dämpning. Vid svårare besvär kan behandling av läkare behövas, och i sällsynta fall även operation.

2023-04-25 11:34:09

Lisa Karlsson