Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Håll dig pigg i höst – tips för ökad energi i höstmörkret

Hösten är på ingång och med den följer mörkare tider och ruggigare väder. De kortare dagarna och den minskade exponeringen för solljus kan påverka vår energinivå och immunförsvar. Men låt inte höstmörkret sänka ditt humör och din energinivå! Här delar vi med oss av våra bästa tips för att få en piggare höst fylld av energi och glädje!

Kosttillskott som kan vara extra bra i höst

Kosttillskott kan vara ett fördelaktigt val för att säkerställa vår hälsa och välmående under hösten, då de kan komplettera vår kost och stärka våra kroppars försvar mot höstens utmaningar. Här är 5 kosttillskott som kan vara bra att fylla på med till hösten: 

D-vitamin

Under höst- och vintermånaderna minskar mängden solljus vi utsätts för, vilket kan påverka vår D-vitaminnivå. D-vitamin är viktigt för att upprätthålla en stark benstomme, ett fungerande immunsystem och normala kalciumnivåer i blodet. Att ta D-vitamintillskott kan vara särskilt gynnsamt under denna period för att säkerställa att vi får tillräckligt med detta viktiga näringsämne.

Magnesium

Magnesium kan hjälpa till att minska trötthet och utmattning, stödja normal muskelfunktion och bidra till en balanserad psykologisk funktion. Dessutom kan det hjälpa till att upprätthålla en normal benstomme och främja en sund sömn, vilket är särskilt viktigt när dagarna blir kortare och mörkar.

 • 20%
  Vegan
  Holistic Magnesium 120 mg 90 kapslar
  125,60 kr 157 kr
 • Vegan
  Elexir Magnesium 375 mg 120 tabletter
  139 kr
 • 20%
  Vegan
  Pureness Trippel Magnesium 120 kapslar
  166,40 kr 208 kr
 • Vegan
  Great Earth Magnesium 375 mg 100 tabletter
  139 kr
 • 5%
  Vegan
  BioSalma Magnesium 200mg + Zink, Koppar, B6 120 kapslar
  94,05 kr 99 kr
 • 5%
  Vegan
  BioSalma Magnesium 350mg + Gurkmeja, Ingefära 100 st
  103,56 kr 109 kr

C-vitamin

C-vitamin är en viktig antioxidant som stärker ditt immunsystem och kan hjälpa dig att förebygga och bekämpa förkylningar och andra infektioner som är vanliga under denna årstid. Dessutom hjälper C-vitamin kroppen att absorbera järn från maten du äter, vilket är viktigt för att bekämpa trötthet och bibehålla din energinivå när dagarna blir kortare och mörkare.

 • Vegan
  Elexir C-vitamin Komplex 120 tabletter
  139 kr
 • Vegan
  Great Earth C-Vitamin Complex 120 tabletter
  179 kr
 • 20%
  Vegan
  MEDS C-vitamin 500mg 90 kapslar
  55,20 kr 69 kr

B12

B12 har flera viktiga funktioner i kroppen, inklusive att stödja en sund nervfunktion, immunsystemet och hjälpa till med bildandet av röda blodkroppar. B12 är också viktigt för att bekämpa trötthet och upprätthålla en god energinivå, vilket kan vara särskilt värdefullt när dagarna blir kortare och mörkare. B12 finns huvudsakligen in animaliska produkter, vilket betyder att vegetarianer och veganer kan ha svårt att få i sig tillräckligt med B12. 

 • 15%
  Vegan
  Helhetshälsa B12-vitamin 90 kapslar
  138,56 kr 163 kr
 • Vegan
  Great Earth B-12 Sublingual 500 mcg 60 tabletter
  95 kr
 • Vegan
  Elexir Pharma Vitamin B-12 vitamin plus folsyra 100 st
  167 kr

Ashwagandha

Hösten kan vara en period då stressnivåerna ökar på grund av förändrade rutiner, arbetskrav och väderförhållanden. Ashwagandha kan bidra till att främja avslappning, minska känslor av oro och stress samt förbättra sömnkvaliteten. Det kan också ha en positiv inverkan på ditt immunsystem, vilket är särskilt viktigt för att förebygga förkylningar och andra infektioner som är vanliga under hösten.

 • 20%
  Vegan
  Elit Nutrition Ashwagandha 60 kapslar
  119,20 kr 149 kr
 • Vegan
  Great Earth Ashwagandha 120 kapslar
  215 kr
 • Vegan
  BioSalma Ashwagandha + Gurkmeja, B-vitaminer 120 tabletter
  169 kr
 • Vegan
  Elexir Ashwagandha 120 kapslar
  197 kr

Behöver man äta kosttillskott?

Om du har en balanserad kost och du regelbundet utsätts för tillräckligt med solljus, kan du ofta få de flesta av de nödvändiga näringsämnena direkt från maten. Däremot finns det situationer där kosttillskott kan vara en fördelaktig komplettering till en balanserad och varierande kost. Om du har specifika kostrestriktioner, allergier eller andra livsstilsval som gör det utmanande att få i sig tillräckligt av alla nödvändiga näringsämnen enbart genom kosten. Dessutom om du bor i områden där hösten och vintern innebär begränsad exponering för solljus kan viktiga vitaminer som D-vitamin påverkas negativt. Kosttillskott kan även vara till hjälp vid vissa livsstadier, som vid åldrande eller graviditet då näringsbehovet kan vara högre. 

Prioritera din sömn och återhämtning

Hösten innebär ofta en övergångsperiod där dagarna blir kortare och mörkare. Detta kan påverka vår biologiska klocka och sömnmönster, vilket kan leda till sömnstörningar och trötthet. Genom att ge kroppen tillräckligt med sömn och återhämtning kan vi stärka vårt immunsystem och bättre stå emot vanliga höstsjukdomar som förkylningar och influensa. Dessutom hjälper god sömn till att förbättra vår koncentration och vårt humör. 

Hösten kan också vara en hektisk tid med återgång till skola och arbete efter sommaren, vilket kan skapa stress och ökad belastning. Sömn och återhämtning fungerar som en naturlig stressreducerare och hjälper oss att hantera de påfrestningar som hösten kan medföra. Så kom ihåg att göra tid för sömn och återhämtning i din höstrutin. Skapa en avslappnad och bekväm sömnmiljö och försök, i den mån det går att hålla en regelbunden sömnrutin. 

Motionera och träna

Trots utmaningar som kyla, mörker och kortare dagar finns det flera goda skäl till att vara fysisk aktiv. Regelbunden motion stärker immunförsvaret samtidigt som det höjer humöret. Träning hjälper också till att bibehålla energin och gör oss betydligt piggare än om vi inte rör på oss. Dessutom bidrar regelbunden träning till att sömnen förbättras. 

Försök hitta en träningsform som du tycker om, det kan vara allt från att gå en promenad, ge dig ut på en cykeltur till att göra yoga eller ta trapporna i stället för hissen. 

Ta vara på dagsljuset

Kortare dagar och kyligare väder kan locka oss till att tillbringa mer tid inomhus. Men att regelbundet vara utomhus och dra nytta av dagsljuset har positiva hälsoeffekter. Mörker bidrar till att hjärnan producerar mer melatonin, vilket gör oss trötta och energilösa även under dagtid. Genom att ta vara på dagsljuset under dagen kan vi förbättra vår sömnkvalitet och energinivåer. Detta är särskilt viktigt när hösten kan leda till ökad trötthet och bristande motivation. 

Dessutom är den friska utomhusluften en värdefull källa till syre och kan hjälpa till att förbättra vår andningshälsa. Att gå små korta promenader eller utföra träning utomhus ger oss också möjlighet att njuta av naturens skönhet och lugn, vilket kan ha en positiv effekt på vårt mentala mående. 

2023-09-08 13:04:39

Lisa Karlsson