Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Gravid och illamående? Läs våra tips mot gravidillamående!

Om du är gravid och lider av illamående så är du absolut inte ensam. Att bli illamående som gravid är väldigt vanligt och det börjar oftast redan under graviditetens första veckor. Här går vi igenom hur du kan lindra illamåendet!

Varför blir man illamående som gravid?

 • Illamående vid graviditet beror bland annat på hormoner och matsmältning. Vid en graviditet är det mycket som händer i kroppen och hormonerna kan ställa till det lite. Om du dessutom är stressad, nervös eller orolig så kan magen hamna i lite otakt. En tom mage brukar också kunna förvärra illamåendet.
   
 • Även dina matvanor kan ändras när du är gravid. Du kan vilja äta mer eller mindre och kosten kanske förändras lite. Även det kan stöka till det med magen. När du är gravid kan dessutom ditt luktsinne förändras och vissa saker kan lukta starkare, annorlunda och värre. En ökad doftkänslighet kan också bidra till att du blir mer illamående.
   
 • Hur illa du mår är väldigt individuellt. Vissa personer mår bara lite illa ibland, andra har svåra problem med kräkningar och kan knappt äta.
   
 • Det är också individuellt om du kräks eller inte. Det är vanligt att kräkas, men alla gör inte det. Om du spyr någon gång ibland så behöver du inte vara orolig. Du och fostret får ändå i er tillräckligt med näring, förutsatt att du i övrigt äter bra.

När börjar illamåendet som gravid?

Illamåendet kommer oftast i början av graviditeten, redan under de första veckorna. Det är dock väldigt individuellt och det är inte säkert att du blir illamående alls. Några känner av illamåendet redan vecka 3 och för andra dröjer det lite. Vanligtvis brukar illamåendet gå över runt vecka 20.

De flesta mår som mest illa på morgonen. Illamåendet kan både avta under dagen och bli värre. Det kan också vara ett konstant illamående eller variera under dagen. Att det är värst på morgonen kan bero på att magsäcken ofta är tom då.

Tips för att bli av med illamående vid graviditet

 • Ät något direkt när du vaknar. Då får magsäcken något att jobba med, vilket kan lindra illamåendet och ge lite välbehövd energi. Ät gärna något litet precis innan du går och lägger dig också.
 • Se till att få i dig tillräckligt med vätska. Det är extra viktigt om du kräks. Vätska är viktigare än mat, så försök dricka tillräckligt. Komplettera gärna med vätskeersättning.
 • Ät kokt mat och undvik starka kryddor. Kokt mat är snällare mot magen. Starka kryddor kan irritera magen och förvärra illamåendet.
 • Undvik väldigt fet mat. Fett kan irritera magen och bidra till att du mår illa. Fett är såklart bra, men undvik för mycket fet mat.
 • Ät lite och ofta. Då har magsäcken alltid något att jobba med. Den slipper bli helt tom och du blir heller inte så mätt att du mår dåligt för det.
 • Undvik stress i den mån det går. Det är såklart svårt, men stress är inte bra för varken mage, kropp eller sinne.
 • Undvik koffein eftersom det kan irritera och stressa magen.
 • Vegan
  Wato Vätskeersättning Hallon 330 ml
  18 kr
 • Vegan
  Wato Vätskeersättning Apelsin 330 ml
  17 kr
 • 103,20 kr 129 kr
 • Vegan
  Upgrit Elektrolyter 200 g
  225 kr
 • 20%
  Vegan
  Nordbo Multi Hydration 100 g
  135,20 kr 169 kr

Medicin mot illamående som gravid

Det finns ingen medicin specifikt för illamående vid graviditet, men andra läkemedel kan lindra symtomen. Några upplever att de mår bättre av läkemedel mot åksjuka. Det kan ha en lugnande effekt och hjälpa med det värsta illamåendet. Kom ihåg att alla läkemedel inte är lämpliga vid graviditet. Läs noga på förpackningen och prata gärna med din läkare innan du använder något läkemedel.

För dig som kräks finns också åksjukepåsar eller kräkpåsar som du kan ha med och kräkas i om du behöver.

När ska jag söka vård?

Du behöver oftast inte söka vård för att du mår illa i samband med en graviditet. Om du i övrigt mår bra så är det ingen fara med att vara illamående. Det finns dock tillfällen där du bör söka vård. Extremt graviditetsillamående innebär att du har allvarliga problem med kräkningar och illamående. Du kan då ha svårt att behålla mat i magen och svårt att äta alls. Om du går ner i vikt eller har allvarliga besvär bör du söka vård hos en barnmorskemottagning.

Du bör också söka vård hos en mottagning eller vårcentral om du kräks så mycket att du blir uttorkad. Kom ihåg att få i dig vätska och komplettera gärna med vätskeersättning om du kräks mycket.

Publicerad: 6 April 2022

2022-04-06 10:45:33

Daniel Larsson