Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Recept – så kan du göra egen vätskeersättning!

Vätska är viktigt, men vi måste också tillföra salt och mineraler för att vi ska kunna ta till oss vätskan. Om du tränat hårt, varit ute i värmen eller haft magsjuka kan du behöva komplettera med vätskeersättning. Vätskeersättning finns att köpa färdig, men vid behov kan du också göra en egen!

Vad är vätskeersättning och när kan man behöva det?

När du svettats mycket, som vid hård träning eller mycket varmt väder, förlorar du både salt och vätska. Det är bra att dricka mycket vatten, men du behöver också få i dig salt och mineraler. Om du varit magsjuk och kräkts eller haft diarré har du också förlorat mycket vätska. Även då är det bra med vätskeersättning som återställer kroppens vätskebalans.

Du kan köpa färdig vätskeersättning eller göra den själv. Att göra egen vätskeersättning är enkelt och du kan själv bestämma smaken. Hemgjord vätskeersättning passar för både barn och vuxna. För barn under ett år rekommenderas färdig vätskeersättning för att vara säker på att dosen blir rätt.

Så gör du en egen vätskeersättning!

Att göra egen vätskeersättning är väldigt enkelt. Passa gärna på och gör en liter åt gången och förvara i kylskåpet. Det är perfekt till varma sommardagar för att förhindra vätskebrist.

Du behöver:

 • 1 liter vatten
 • 6 teskedsmått strösocker eller druvsocker
 • 0,5 teskedsmått salt (använd vanligt salt, inte örtsalt eller smaksatt salt)
 • Det är viktigt att vara noga med måtten så att doseringen blir rätt. Använd riktiga mått och inga vanliga teskedar. Stryk måtten så det blir exakt. Ett teskedsmått motsvarar 5 milliliter.

Gör såhär:

 1. Värm upp vattnet i en kastrull, så ingredienserna löser sig lättare. Är du utomlands och osäker på vattenkvaliteten är det klokt att koka upp det rejält innan. Låt sedan vattnet svalna.
   
 2. Rör i alla ingredienser och blanda väl. Vätskeersättningen ska vara helt klar och mycket väl blandad så doseringen blir korrekt. För att få en godare smak kan du också lägga till två teskedar koncentrerad saft eller juice. Se bara till att det inte är för mycket socker i saften, eftersom det kan göra att dosen blir fel.
   
 3. Färdigt!

Tips – isglass med vätskeersättning!

Testa att göra egen isglass med vätskeersättning! Lägg lite frukt eller bär i en glassform och häll på smaksatt vätskeersättning, antingen hemgjord eller färdig. Fyll på med lite koncentrat av saft eller juice och frys in. Perfekt som en svalkande återhämtning vid varma dagar – både för barn och vuxna!

Publicerad: 26 april 2022

2022-04-26 08:00:27

Daniel Larsson