Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Fått ett getingstick? 🐝 Såhär kan du lindra svedan!

Getingar, bin och humlor utgör vanligtvis ingen fara för oss människor, men under sommaren är det lätt att bli stucken. Även om sticken för det mesta är ofarliga så kan de göra riktigt ont. Här går vi igenom hur du lindrar getingstick och undviker att bli stucken igen.

Har du blivit stucken?

De flesta av oss har någon gång råkat ut för ett getingstick. De gör riktigt ont och är ofta en ganska obehaglig upplevelse. Inte minst brukar det sänka stämningen på picknicken. Vanligtvis är getingstick enkla att behandla och besvären brukar gå över efter några dagar. Symtomen brukar vara som värst mellan 12 och 24 timmar efter sticket och brukar sedan avta. 

När en geting sticks så sprutar den in en liten mängd gift från gadden. Gadden gör hål och släpper ut gift i den som blivit stucken. Smärtan och obehaget kommer alltså både från själva sticket och från giftet. 

Vanliga symtom för getingstick är klåda, irritation och svullnad runt sticket. Ibland sitter gadden kvar.

Så lindrar du getingstick

Obehaget från ett stick går ofta över av sig själv inom några dagar. Som värst brukar det vara efter ungefär tolv timmar. Om du behandlar sticket direkt kan besvären bli lindrigare och gå över fortare.

Undvik att klia på sticket. Kliande kan både förvärra klådan och ökar risken för infektioner om huden går sönder. Sätt gärna ett plåster på sticket för att undvika att råka klia dig.

  • Se till att gadden är borta
    Ibland kan en getinggadd fastna trots att själva kroppen är borta. Försök då att få bort gadden så fort som möjligt. Giftet kan nämligen fortsätta att pumpas ut från giftblåsan och orsaka mer obehag. Använd en matkniv eller nagel och skrapa över sticket. Fråga gärna någon om hjälp.
     
  • Kyla lindrar klåda och svullnad
    När du är säker på att gadden är borta kan du försöka kyla ner området. Spola under kallt vatten eller linda in en kylklamp i en handduk och lägg på. Kyla hjälper att dämpa både klåda och smärta. Dessutom minskar det svullnad och ömhet. Om du har alsolsprit eller alsolgel hemma så kan du badda med det. Det ger en svalkande effekt och ser samtidigt till att området är rent. Många använder kylbalsam för att lindra besvären.
  • 20%
    Vegan
    Hudosil Kylbalsam 100 ml
    43,20 kr 54 kr
  • Smörj in med kräm eller salva
    Hydrokortison finns receptfritt och kan hjälpa att lindra klådan. Smörj in där du blivit stucken och gärna området runt om. Har du mycket ont kan du använda en lokalbedövande salva för att lindra smärtan. Rådgör med läkare innan du använder lokalbedövande kräm eller hydrokortison på barn under två år. En kräm eller gel med aloe vera kan både lugna och återfukta huden. Aloe Vera minskar rodnad och har en svalkande effekt. Dessutom är den lätt återfuktande och brukar uppskattas av många.
     
  • Allergimedicin med antihistamin
    En allergimedicin med antihistamin kan hjälpa att dämpa klåda och rodnad. Antihistaminet dämpar kroppens reaktion mot sticket även om du inte är allergisk. Allergimedicin med antihistamin finns att köpa receptfritt. Om du far illa av smärtan kan du ta en receptfri smärtstillande tablett.

Undvik att bli stucken

Getingar, bin och humlor kan stickas och alla gör det som självförsvar. De sticks alltså bara om de absolut måste och känner sig trängda. Vanligtvis flyger de hellre iväg från faran. 

Tips för att slippa bli stucken av getingar och bin:

  • Håll koll på mat och försök att undvika mat utomhus. Kött och söt mat eller dryck lockar till sig hungriga insekter. Drick inte ur öppna burkar där du inte ser innehållet.
  • Håll dig lugn. Skulle en geting eller ett bi komma nära så försök att sitta stilla. Viftande armar stressar insekten och ökar risken för ett stick. Det är svårt, men försök att vara stilla. Skräm inte bort den med slag - det gör den bara mer stressad.
  • Döda inte getingar eller bin. Deras doft sprider sig och lockar till sig ännu fler.
  • Klä dig dig rätt. En keps eller hatt håller insekter borta från håret. Undvik att gå barfota. Ljusa och färgglada kläder gör getingarna mer nyfiken på dig. Blommiga mönster och starka färger är riktiga getingmagneter.
  • Var försiktig bland fallfrukt och gammalt trä. Detta är godsaker för getingar och de håller sig gärna i närheten. Håll lite extra koll så du inte råkar bli stucken.
  • Gör en getingskrämma! Mota getingarna redan innan de börjar bygga bo på våren och försommaren. En brun papperspåse som du blåst upp och satt upp är en superbra skrämma. Påsen ser ut som ett bo och drottningen flyger då vidare, eftersom det var upptaget där.
  • 20%
    Eko
    Vegan
    Urtekram Aloe Vera Gel 100 ml
    67,20 kr 84 kr

Allergi mot getingstick 

Kroppens reaktion mot ett getingstick är klåda, svullnad och ömhet. Detta orsakas av både gadden och giftet som gadden sprutar in. Reaktionen är naturlig och betyder inte nödvändigtvis att du är allergisk. Enfast ett fåtal personer har en allergi mot getingstick. De har då allvarligare besvär och kan behöva vård. Är du allergisk så kommer ofta besvären efter 15 - 60 minuter.

Vanliga symtom för insektsallergi är: 

  • Rodnad och svullnad kring sticket
  • Nässelutslag på andra delar av kroppen
  • Svullna läppar, svullnad kring ögon
  • Svårare symtom innefattar också matthet och illamående, svårighet att andas och klåda i hårbotten, fotsulor och handflator

Då bör du söka vård

Du kan behöva söka vård på vårdcentral eller jourcentral om du har blivit stucken av en geting. Sök dit till en akutmottagning om inget annat är öppet. Du bör söka vård om följande stämmer in på dig:

  • Om du blivit stucken i munnen eller halsen  
  • Om du är allergisk, även om du tagit din medicin  
  • Om du fått flera stick samtidigt som orsakar kraftig svullnad och klåda 
  • Om besvären ökar och blir kraftiga efter några dagar. Detta gäller för svullnad, rodnad och smärta runt där du blivit stucken.  

Om du har svårt att andas bör du ringa 112

Publicerad 16 Februari 2022

2022-02-16 09:11:24