Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Känns håret torrt och livlöst? Läs våra 6 tips för frissigt hår!

Är du trött på att ditt hår ser matt, spretigt och trist ut? Torrt och frissigt hår är ett ganska vanligt problem och något som många av oss får. Som tur är finns det metoder för att bli av med frissigheten! Här berättar vi hur!

Varför får jag frissigt hår?

Ett frissigt hår är torrt, glåmigt och har en textur som ibland gör det omöjligt att kontrollera. Det finns flera anledningar till varför man får frissigt hår, men den vanligaste är att håret har brist på fukt. Du kan få torrt och frissigt hår av att det har blivit skadat av olika yttre påfrestningar, men hos vissa är det genetiskt. Personer med naturligt lockigt hår har till exempel lättare för att få frissigt hår.

Så blir du av med frissigt hår

Nyckeln till att bli av med frissigt hår är att tillsätta fukt till håret. För att få ett starkt och välmående hår kan det vara värt att investera i produkter som passar just din hårtyp och som återfuktar ditt hår på djupet. Vi har listat sex bra tips som faktiskt fungerar och som ger dig ett friskt och glansigt hår utan friss.

1. Hårinpackning en gång i veckan

För att tämja och få bort frissigt hår kan du använda en hårinpackning en gång i veckan. En inpackning innehåller återfuktande och vårdande ingredienser som gör håret mjukt och glansigt. En del hårinpackningar fungerar som en "leave-in" vilket innebär att du inte sköljer ur den, medan andra ska sköljas ur efter en viss tid. Om du har väldigt skadat hår kan du använda hårinpackning oftare än en gång i veckan. Du ska däremot inte använda hårinpackning vid varje tvättning eftersom det kan tynga ner håret.

 • Vegan
  BC Bonacure Moisture Kick Treatment 500 ml
  465 kr
 • Vegan
  BC Bonacure Color Freeze Silver Treatment 500 ml
  370 kr
 • Vegan
  BC Bonacure Time Restore Clay Treatment 200 ml
  225 kr
 • Vegan
  BC Bonacure Repair Rescue Treatment 200 ml
  289 kr

2. Ge näring till håret med hårolja

Hårolja kan göra underverk för frissigt hår! Det innehåller bland annat naturliga oljor som arganolja eller avokadoolja som ger håret näring och gör håret mjukt. Applicera några droppar i dina handflator och fördela jämnt i längderna och topparna. Hårolja kan användas i både torrt och vått hår, men undvik att applicera oljan i hårbotten.

3. Använd schampo och balsam för frissigt hår

Att ditt hår är frissigt beror med största sannolikhet på att det är torrt och saknar fukt. Därför är det bra att använda schampo och balsam som är speciellt framtaget för just torrt hår. De innehåller ingredienser som ger ditt hår en fuktboost och motverkar att det blir torrt igen!

 • Vegan
  IDA WARG Repair Conditioner 250 ml
  139 kr
 • Vegan
  Björn Axén Repair Schampoo 250 ml
  109 kr

4. Rätt produkter vid styling

När du ska styla ditt hår är det viktigt att du använder produkter som inte torkar ut håret ännu mer. Tänk till exempel på att undvika stylingprodukter som innehåller alkohol eftersom det är uttorkande. Var också noga med att arbeta in dina stylingprodukter i fuktigt hår för att få bäst effekt och skydd vid styling!

5. Använd alltid värmeskydd

Vi alla vet hur viktigt det är att skydda huden från solen men samma sak gäller håret. Värmeskydd fungerar lite som hårets solkräm och skyddar det från att bli torrt och skadat. Om du ofta använder en locktång eller plattång är det också viktigt att du använder ett värmeskydd. Styling med värmeverktyg torkar ut och skadar håret vilket gör att det blir frissigt och slitet. För att förebygga det bör du alltid använda ett värmeskydd anpassat för din hårtyp – både när du vistas i solen och när du ska använda ett värmeverktyg.

6. Använd rätt hårborste för att undvika frissigt hår

När du borstar håret utsätter du det för en hel del friktion som sliter och skadar håret. Med det sagt ska du inte sluta borsta, men du kan tänka på att använda rätt typ av borste! En borste med naturstrån är mer skonsam mot håret och bryter inte av hårstråna när du använder den som vissa andra hårborstar gör. När du borstar håret ska du börja med att borsta topparna och jobba dig uppåt. Har du frissigt och statiskt hår uppe på huvudet kan du spraya lite hårspray på din hårborste och borsta ner de hårstrån som sticker upp.

Publicerad: 5 April 2022

2022-05-05 13:34:04

Daniel Larsson