Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Så vet du om du har fotsvamp – alla symtom

Misstänker du fotsvamp? Symtomen på fotsvamp kan variera, men till en början känns den mest som klåda och irritation. Ofta mellan två tår. Det är viktigt att du behandlar i tid så fotsvampen inte sprider och fäster sig mer – och blir kronisk. Då är den mer svårbehandlad. Misstänker du fotsvamp men inte är riktigt säker kan du ta ett självtest.

Vanliga "första"-symtom på fotsvamp

Symtomen på fotsvamp kan variera. Ofta börjar det som klåda mellan två tår, vanligtvis mellan lilltån och tån bredvid. Andra vanliga symtom är att huden fjällar och att det blir små sprickor i huden

Symtom på kronisk fotsvamp

Om fotsvampen får vara ifred börjar den sprida sig. Efter flera år av långsam spridning så blir huden torr och får en finmjölig fjällning. Även tånaglarna brukar drabbas av svampen i detta skede. 

Bild på fotsvamp mellan två tår.

Testa dig för fotsvamp om du är osäker

Eftersom symtomen på fotsvamp liknar andra hudsjukdomar så som eksem och psoriasis, kan det vara bra att testa dig för att veta vad symtomen beror på – och behandla rätt. Med Dynamic Code Självprovtagningskit för fotsvamp får du svar inom tre vardagar. 

Vid fotsvamp – behandla så här:

Du kan själv behandla fotsvamp med något av de receptfria läkemedel du hittar i vårt sortiment här på MEDS Apotek. Vi har olika effektiva produkter mot fotsvamp så som; salva, kräm, gel och lösning. Kräm är bättre om du har torr och fjällig hud, medan gel och spray är uttorkande och kan vara bra om du har fuktiga hudförändringar. 

Hur smittar fotsvamp?

Fotsvamp sprids med partiklar och kan spridas via hudflagor. Partiklarna kan finnas på golvet och i mattor och andra textilier som sängkläder och strumpor. Fotsvamp sprids lätt i gemensamma omklädningsrum och duschutrymmen, där många går barfota.

Svampinfektionen kan också sprida sig till naglar och händer. Behandla svampinfektionen direkt när du upptäcker den. På så vis hindrar du att den sprids till händer, fingrar och naglar.

Undvik att bli smittad av fotsvamp

Trots att fotsvamp är mycket smittsamt är det inte alla som utvecklar en infektion. En del löper mindre risk att få fotsvamp medan andra är mer benägna att utveckla en svampinfektion. Du kan själv förebygga att smittas av fotsvamp och undvika att smitta andra med några enkla tips.

  • Ha alltid rena och torra strumpor. Använd gärna strumpor i ett material som andas och undvik allt för trånga strumpor.
  • Tvätta fötterna noggrant en gång om dagen. Använd tvål och vatten och tvätta hela foten, även mellan tårna.
  • Torka fötterna noggrant när du tvättat dem eller blivit blöt. Torka noga mellan alla tår.
  • Lufta fötterna ofta och sov helst utan strumpor. Använd luftiga skor som andas och se till att gå utan strumpor ibland.
  • Tvätta strumporna i 60 grader, då dör svampen.
  • Använd badtofflor i gemensamma duschutrymmen och omklädningsrum.

När ska jag söka vård?

Du behöver vanligtvis inte söka vård om du har fotsvamp. De flesta blir av med fotsvampen genom receptfri behandling. Om du skulle ha kvar fotsvampen trots att du behandlat med receptfria läkemedel så kan du ta kontakt med en vårdcentral när de har öppet. Då kan läkaren skriva ut ett recept på en starkare behandling mot fotsvamp.

Kontakta en vårdcentral eller mottagning om du misstänker fotsvamp hos ett barn som är yngre än 10 år. Om de har stängt så kan du vänta tills de öppnar igen.

2021-04-19 11:48:52