Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Fibromyalgi – så lindrar du dina symtom och ökar livskvaliteten

Fibromyalgi är en kronisk sjukdom som orsakar smärta, värk och ömhet i musklerna och bindväven, samt trötthet och sömnstörningar. Sjukdomen kan drabba personer i alla åldrar, men är oftast vanligare hos kvinnor. Det finns inget botemedel för sjukdomen, men det finns behandlingar som kan hjälpa till att lindra symtomen. Här berättar vi mer om symtom, orsak och hur du kan lindra dina besvär för att lättare kunna hantera smärtan!

Vad är fibromyalgi

Fibromyalgi är ett kroniskt smärtsyndrom som orsakar långvarig smärta i muskler och bindväv på flera ställen i kroppen. Fibromyalgi innebär att kroppens smärtreglerande system överreagerar på smärtsignaler och tolkar minsta tryck eller belastning som smärta. Sjukdomen tenderar att komma gradvis på ett ställe i kroppen för att sedan sprida sig vidare till hela kroppen. Sjukdomen kan förekomma i alla åldrar, men det är vanligare att symtomen börjar visa sig från 40-årsåldern och uppåt. Det finns inget botemedel för fibromyalgi, men det finns behandlingsalternativ som kan hjälpa till att lindra symtomen.  

Symtom vid fibromyalgi

Symtom på fibromyalgi kan skilja sig åt från person till person. Hos vissa kommer symtomen gradvis utan någon tydlig utlösande faktor, hos andra kan symtomen börja efter ett stort trauma, en operation eller svår infektion. Vanliga symtom på fibromyalgi är:  

  • Utbredd muskelvärk och stelhet som pågår i mer än tre månader  
  • Ömhet och smärta i flera delar av kroppen, såsom nacke, axlar, rygg, höfter, armar och ben  
  • Trötthet och brist på energi  
  • Sömnsvårigheter  
  • Kognitiva svårigheter, som minnesförlust och koncentrationssvårigheter  
  • Psykiska problem som koncentrationssvårigheter, minnesförlust, depression och ångest 

Hur vet man om man har fibromyalgi?

Det finns inte några specifika tester som kan bekräfta att du har fibromyalgi, i stället ställs diagnosen genom att utesluta andra sjukdomar som kan orsaka liknande symtom. Misstänker du att du har fibromyalgi är det viktigt att du tar kontakt med en läkare och berättar om dina besvär. I en utredning är det vanligt att man får markera var på kroppen man har ont. Sjukdomen är svår att diagnostisera och en utredning kan ta lång tid.  

Vad orsakar fibromyalgi?  

Orsaken till att man drabbas av fibromyalgi är inte helt klarlagd. Forskning visar dock att fibromyalgi kan orsakas av flera faktorer, inklusive genetik, neurologiska och hormonella faktorer, stress och trauma.  

Hur kan jag lindra mina besvär?  

Besvären vid fibromyalgi kan vara mycket jobbiga och påverka livskvaliteten på olika sätt. Smärtan är ofta det mest framträdande symtomet och kan vara ihållande och svår att hantera. Trötthet och utmattning är också ett vanligt symtom kan och kan leda till försämrad förmåga att utföra dagliga aktiviteter. Trots att det inte finns något botemedel för sjukdomen, finns det olika sätt att lindra besvären och förbättra livskvaliteten.  

Motion

Regelbunden motion kan hjälpa till att minska smärta och öka rörligheten, många upplever också att de sover bättre. Välj en träningsform som är skonsam för kroppen, som exempelvis simning, promenader eller yoga.  

Avslappning

Att använda avslappningstekniker som exempelvis meditation eller andningsövningar kan minska stress och därmed också minska muskelspänningar och trötthet.  

Sömn

Se till att försöka få tillräckligt med sömn och skapa en sömnrutin. Det kan vara bra att försöka undvika att sova på dagen, även fast du är trött eftersom det då blir svårare att sova på natten.  

Värme

Värme kan hjälpa till att lindra smärta och stelhet. Använd exempelvis en värmekudde eller ta en varm dusch eller bad.  

Receptfria läkemedel

Receptfria smärtstillande läkemedel som innehåller det verksamma ämnet paracetamol kan hjälpa vid lindrigare värk. 

Behandling

Syftet vid behandling av fibromyalgi är att minska symtomen och förbättra livskvaliteten. Eftersom fibromyalgi kan påverka människor på olika sätt kan behandlingen variera beroende på individens behov. Behandling kan inkludera smärtstillande läkemedel, muskelavslappnande och antidepressiva, men även fysisk aktivitet på recept, massage och psykologisk behandling.  

Har du recept utskrivet från läkare kan du enkelt hämta ut det här och få det hemskickat till dörren.  

När bör jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du har långvarig värk i kroppen och misstänker att du har fibromyalgi. 

2023-04-17 11:23:06

Lisa Karlsson