Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Fett hår? Så håller du ditt hår fräscht längre

Att ditt hår blir fettigt bara någon dag efter att du har tvättat det kan kännas riktigt frustrerande. En vanlig orsak till detta är överproduktion av det fett som hårbotten producerar för att hålla hårbotten fuktig och skyddad. Att hitta rätt balans i din hårvårdsrutin kan hjälpa dig att förhindra att ditt hår blir fettigt så snabbt. Här har vi samlat värdefulla tips och råd för att hjälpa dig hålla ditt hår fräscht längre!

Varför blir mitt hår fettigt fort?

Ett vanligt missförstånd är att fett hår beror på att håret är smutsigt eller ovårdat, men en av orsakerna att ditt hår blir fett väldigt fort kan tvärtom bero på att du tvättar håret alldeles för ofta. Om det går alldeles för lång tid mellan tvättarna blir håret fett för alla människor, vissa kan gå flera dagar utan att få fett hår medan andra upplever att håret blir fett bara någon dag eller till och med timmar efter nytvättat hår. I hårbotten finns talgkörtlar vars främsta funktion är att producera talg, en blandning av fett och döda hudceller. Syftet med talg är att hålla hårbotten fuktig och skyddad från att torka ut. Trots att talg har en viktig funktion kan överproduktion leda till oönskade effekter, som att ditt hår känns fett och smutsigt ofta. Ökad talproduktion kan orsakas av flera faktorer:  

Du tvättar håret för ofta

När du tvättar håret sköljs det naturliga fettlagret bort vilket leder till att talgkörtlarna i hårbotten producerar mer talg för att förhindra och hårbotten blir för torr. Detta leder i sin tur att håret och hårbotten blir mer fett. När håret känns fett och oljigt vill du antagligen tvätta håret snabbt igen och detta skapar en ond cirkel där ditt hår blir fett snabbare efter varje tvättning.  

Användning av fel hårvårdsprodukter

Användning av fel hårvårdsprodukter kan också bidra till fett hår. Vissa produkter kan vara för oljiga eller innehålla ingredienser som täpper till hårbotten och hårsäckarna, vilket gör att talg inte kan spridas jämnt längs hårstråna. Detta kan också leda till att ditt hår känns fett och oljigt.  

Hormonell obalans

Hormoner spelar en viktig roll i regleringen av talgproduktionen. Under puberteten och vissa andra hormonella förändringar, såsom vid menstruation eller graviditet, kan talgproduktionen öka och göra att håret blir fett snabbt. Stress kan också ha en negativ påverkan på den hormonella balansen och håret kan därför ha en tendens att bli fetare när vi stressar mycket.  

Styling och stylingprodukter

Vissa stylingprodukter såsom vax, gel, mousse eller hårspray kan innehålla ingredienser som är oljiga eller tunga. Om dessa produkter används i överflöd eller appliceras nära hårbotten, kan de göra att ditt hår känns fetare och oljigare.  

Att ta mycket i håret kan bidra till att håret blir fett. När du rör vid ditt hår ofta och på ett överdrivet sätt kan det överföras oljor och smuts från dina händer till håret. I hårborsten samlas också smuts och rester av stylingprodukter som förs över till ditt hår.

Så blir du kvitt fett hår

Varje person har en unik hårbotten och talgproduktion, så det kan vara en process att hitta rätt rutin som fungerar för dig. Här är några tips på hur du kan bli av med fett hår:  

  • Dra ner på antalet tvättar och undvik att tvätta håret dagligen. Två gånger i veckan är optimalt, men är du van att tvätta håret ofta kan du börja med att successivt dra ner på antalet tvättar.  
  • Försök upprätthålla eller balanserad kost och livsstil. För mycket stress och osund mat kan göra att ditt hår blir fett snabbt.  
  • Välj schampo och balsam speciellt för fett hår eller för din hårtyp.  
  • Använd torrschampo de dagar du inte tvättar håret, om håret känns fett.  
  • Undvik att massera hårbotten när du schamponerar. Det kan bidra till att talgproduktionen i hårbotten stimuleras och producerar mer talg.  
  • Undvik att ta i håret mycket då både smuts och oljor kan överföras från händerna.  
  • Tvätta borstar och rengör stylingverktyg för att undvika att få smuts och rester av stylingprodukter i håret.  

Schampo för fett hår

Det viktigaste när du väljer schampo är att välja ett schampo som är speciellt anpassat för ditt hår och din hårbotten. Har du fett hår bör du välja ett schampo och balsam anpassat för just fett hår. Det finns även en mängd olika schampon med naturliga ingredienser eller växtextrakt som kan ha en positiv inverkan mot fett hår. Du kan behöva testa dig fram innan du hittar det schampo som passar dig och ditt hår bäst.  

Torrschampo för dagar utan tvätt

Torrschampo har blivit mångas räddning! Produkten absorberar fett från hårbotten och gör att ditt hår ser fräscht ut, utan att du behöver tvätta det! Använd främst torrschampo i hårbotten vid hårrötterna, men du kan också använda det i övriga håret om det ser fett och oljigt ut.  

2023-06-15 10:48:30

Lisa Karlsson