Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Feber hos barn och vuxna – så blir du av med den 🤒

När kroppstemperaturen är högre än normalt har du feber. Det är helt enkelt kroppens sätt att försvara sig mot en infektion orsakad av virus, bakterier eller en inflammation. Både barn och vuxna får feber och oftast är det helt ofarligt. Här kan du läsa mer information om feber och vad du kan göra för att lindra den.

När har man feber?

Kroppstemperaturen regleras i hypotalamus som sitter i hjärnan. Normal kroppstemperaturen ligger mellan 36–37,8 grader. När man har feber ligger kroppstemperaturen över 38 grader och en temperatur över 41 grader kan vara farligt. En kroppstemperatur mellan 37,8 och 38 brukar kallas förhöjd kroppstemperatur.

 • Vad är feber?
  Feber beror ofta på olika infektioner eller sjukdomar men du kan också ha högre kroppstemperatur utan att vara sjuk. Ofta har man till exempel något högre kroppstemperatur på kvällen. Vikt, ålder och klimat samt fysisk aktivitet påverkar också kroppstemperaturen. Många kvinnor får högre temperatur vid menstruation och graviditet. Hos äldre kan det faktiskt vara precis tvärtom. De kan ha en allvarlig infektion utan att samtidigt få feber.
   
 • Varför får man feber?
  Feber är en del av kroppens försvar vid en virusinfektion som till exempel förkylning, influensa, magsjuka, halsfluss, bihåleinflammation, öroninflammation, lunginflammation och urinvägsinfektion. Du kan också få feber vid en bakterieinfektion, en svampinfektion eller om du har ett allvarligt sjukdomstillstånd.
   
 • Hur länge har man feber?
  För det mesta har man inte feber i mer än några dygn.
   
 • Hur vet man om man har feber?
  Det säkraste sättet är att använda en febertermometer för att se vilken kroppstemperatur du har. Om den visar över 38 grader så har du feber.

Symtom och tecken på att du har feber

 • Du känner du dig allmänt matt och svag.
 • Du kan få lite yrsel.
 • Du fryser eller svettas
 • Din panna är varm
 • Du har andra symtom som snuva, hosta, huvudvärk och ont i halsen och kroppen

Barn och feber

Barn får oftare feber än vuxna men det behöver inte betyda att det är en allvarlig infektion. Barn kan få feber vid förkylningar men också vid typiska barnsjukdomar som vattkoppor och tredagarsfeber. De flesta barn får tredagarsfeber någon gång, oftast i åldern mellan sex månader och två år. Febern varar då i ungefär tre dygn och barnet får sedan utslag på mage och rygg. Sjukdomen går över av sig själv och sedan blir barnet immun. Man får alltså bara tredagarsfeber en gång.

Barn som har feber blir ofta varma, trötta, oroliga och ledsna. Många barn sover dåligt och vill inte äta och dricka ordentligt. En del barn kan också bli lite förvirrade och yra. Det kan vara obehagligt, både för barnet och för dig som vuxen vid sidan av, men det går över fort. Se till att barnet dricker mycket. Det är bra att ta det lugnt men det betyder inte att barnet måste ligga ner hela tiden. Justera värmen genom att ta på och av kläder och filtar och genom att vädra. Det finns receptfria febernedsättande läkemedel anpassade efter barn som kan ges om barnet inte vill äta eller dricka ordentligt eller har svårt att somna vid läggdags.

Hög feber hos små barn

Vid mycket hög feber, över 41 grader, eller när barnet har feber och mår väldigt dåligt ska du kontakta sjukvården. Du ska också kontakta vården om ditt barn är under tre månader eller om barnet är under sex månader och har feber utan andra symtom. Om ditt barn har väldigt ont någonstans eller inte vill dricka bör du också söka hjälp, liksom vid feber efter hemkomst från ett tropiskt land.

Hur blir man av med feber?

Feber är kroppens naturliga reaktion för att försvara sig och bekämpa virus och bakterier. Oftast går den ner av sig själv efter några dagar.

När du har feber är det viktigt att vila mycket så att kroppen får en chans att återhämta sig. Du måste också dricka mycket för att kompensera för den vätska du förlorar när du svettas. Du ska inte idrotta eller motionera då detta kan öka risken för komplikationer som hjärtmuskelinflammation och ledbesvär. Blir du andfådd och orkeslös och har ont i bröstet ska du kontakta sjukvården.

Det finns flera febernedsättande receptfria läkemedel som lindrar symtomen och har du en bakterieinfektion till exempel halsfluss, lunginflammation eller urinvägsinfektion kan du behöva antibiotika.

När behöver man söka vård?

I de flesta fall går febern ner av sig själv efter några dagar men ibland kan du behöva söka vård. Kontakta din vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du har:

 • återkommande feber
 • ihållande feber i mer än fyra dygn
 • feber under en pågående antibiotikabehandling
 • feber efter ett ingrepp eller en operation
 • feber efter resa i ett tropiskt område
 • feber och huvudvärk i kombination med stelhet i nacke
 • kraftig feberfrossa och risk att förlora medvetandet.

Du ska också kontakta sjukvården om du har feber och känner dig mycket sjuk, alltså när ditt allmäntillstånd är nedsatt, om du har en sjukdom eller ett kraftigt nedsatt immunförsvar.

2022-02-09 09:19:23

Granskad av: Tea Golic, Apotekstekniker med receptbehörighet