Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Färga håret hemma – så gör du!

Är det dags att prova en ny hårfärg, eller vill du fräscha upp din färg mellan frisörbesöken? Att färga håret hemma kan vara ett roligt och prisvärt sätt att förändra din look. Med bra produkter och rätt teknik kan du få ett snyggt och glansigt resultat. Här hittar du tipsen för hur du färgar håret hemma på bästa sätt.

Hur väljer man rätt hårfärg?

Det finns flera olika sorters hårfärger du kan använda dig av för att få ett snyggt resultat. Vilken hemmafärg som är bäst beror helt och hållet på vilket resultat du vill uppnå. Det finns tre nivåer på hårfärger. Ju högre nivå, desto mer permanent är färgen.

Nivå 1 – Toning

En toning är perfekt för att fräscha upp din hårfärg eller bibehålla din nyans i håret. Färgpigmenten går inte in i håret utan lägger sig enbart som en hinna runt dina hårstrån vilket ger det dess färg. Att färga håret med en toning är utmärkt för dig som tillfälligt vill experimentera med olika färger och nyanser. En toning håller i upp till åtta tvättar.

Nivå 2 – Intensivtoning

En intensivtoning, eller semipermanent färg som det också kallas, är en korsning av en toning och permanent hårfärg. Det är mildare än en permanent hårfärg men mer kraftfull än en toning. Det är också mer skonsamt mot håret än en vanlig hårfärg och är perfekt för dig som vill ha ett täckande och intensivt resultat men inte vill att hårfärgen sitter kvar permanent. En intensivtoning håller  mellan 20-30 tvättar

Nivå 3 – Permanent hårfärg

Precis som namnet antyder, är resultatet av denna typ av hårfärg permanent och kan inte tvättas ur. En permanent hårfärg ger ditt hår en fyllig färg och är effektivt för att täcka grått hår. Det passar dig som vill ha en färg som håller länge och som vill att det ska gå lång tid mellan varje färgning.

Skonsamt alternativ till hårfärg

Har du redan skadat eller torrt hår kan en hårfärg slita en hel del på ditt hår. Det mest skonsamma alternativet för att färga håret är att använda en färginpackning. Färginpackning är inte bara bra för dig med skadat hår, det är även utmärkt att använda för att bevara en kall eller varm ton i håret. Inpackningen innehåller färgpigment men också vårdande ingredienser som återfuktar ditt hår och gör det mjukt och glansigt.

Att tänka på innan du färgar håret hemma

 

1. Färga håret själv eller hos frisör

Att färga håret hemma är ett utmärkt sätt att fräscha upp din hårfärg eller för att testa en ny färgnyans. Är du dock ute efter en drastisk förändring, som att bli väldigt mycket ljusare eller mörkare, eller vill få till en snygg balayage är det bättre att gå till en frisör. När frisören har gjort grundjobbet kan du sedan färga håret själv för att bibehålla färgen.

2. Testa alltid färgen på en hårslinga

Innan du lägger i en hårfärg i hela håret ska du alltid testa färgen på en hårslinga. Bilderna på förpackningen kan vara missvisande och resultatet blir inte alltid som man tänkt sig. Ta en hårslinga från nackpartiet som lätt kan döljas om resultatet inte skulle bli som du önskar. Låt färgen verka på hårslingan ungefär hälften av den rekommenderade tiden, torka av och kolla hur färgen ser ut. Om du är nöjd med nyansen applicerar du sedan färgen i hela håret.

3. Tvättat eller otvättat hår vid färgning

En fråga som ofta ställs är om det är bättre med rent eller smutsigt hår när det är dags för färgning. Ditt hår behöver inte vara helt nytvättat när du ska färga det hemma. Du ska helst tvätta håret ungefär 1–2 dagar innan du färgar det för att få bäst resultat. Anledningen till det är att de naturliga oljor som du har i håret skyddar din hårbotten under färgningen. Är du en flitig användare av stylingprodukter i håret bör du tvätta håret kvällen innan då stylingprodukter, som till exempel torrschampo och hårolja, kan göra att färgen har svårare för att tränga in i håret.

Tips när du färgar håret hemma

 

1. Köp tillräckligt med hårfärg

För att få ett jämnt resultat är det väldigt viktigt att du täcker hela håret med ett tillräckligt tjockt lager av färgblandningen. Du vill inte stå mitt i färgningen och inse att det inte kommer räcka till. Har du långt eller tjockt hår ska du därför alltid köpa minst två förpackningar med hårfärg.

2. Ha rätt verktyg

När du färgar håret är det lätt hänt att det blir rörigt. Genom att ha rätt tillbehör underlättar du appliceringen och minskar risken för ett ojämnt resultat. Ska du färga håret i en helfärg kan det räcka med hårklämmor och en bredtandad kam. Ska du däremot färga slingor eller bara vill färga din utväxt är det bra att även ha en slinghätta, en pinnkam och en färgskål som du kan ha färgen i för att kunna applicera den mer precist.

3. Undvik att hårfärgen fastnar på huden

För att skydda din hud från att hårfärgen fastnar ska du smörja in huden med en fet kräm, till exempel med vaselin. Applicera vaselin på öron, nacke och runt hårfästet för att slippa färgfläckar. Kom ihåg att alltid använda plasthandskar när du färgar håret hemma. Tänk också på att hårfärg fläckar ner både kläder och handdukar. 

4. Dela upp håret i sektioner

För att göra det lättare att komma åt och se till att allt hår blir täckt av hårfärgen är det bäst att dela upp håret i sektioner. Börja med att göra en mittbena, dela sedan upp håret i fyra sektioner, två fram och två bak. Har du väldigt tjockt hår kan du dela upp håret i fler sektioner än så. Du kan använda hårklämmor för att enkelt hålla isär sektionerna. Efter att du har fördelat produkten jämnt i hela håret kammar du igenom ditt hår med en gles kam.

5. Börja alltid från rötterna

Det tar längre tid för färgpigment att tränga in i håret vid rötterna än i topparna. Börja därför alltid att applicera din hårfärg vid rötterna och jobba dig sedan utåt till topparna. Ska du enbart färga utväxten låter du färgen verka vid rötterna hela den rekommenderade tiden utan att applicera färg i längderna.

6. Följ tidsanvisningarna noggrant

För att få ett bra resultat är det viktigt att du följer anvisningarna. Ett vanligt misstag som många gör är att de låter hårfärgen sitta i för kort, eller för lång tid. Låter du färgen verka för kort tid hinner inte håret dra sig åt färgen, och har du i den för lång tid kan håret bli torrt och resultatet kan bli ojämnt.

7. Använd färgbevarande produkter

För att få ditt hår att behålla sin färg så lång tid som möjligt ska du använda färgbevarande schampo och balsam. Det finns en mängd olika hårvårdsprodukter med ämnen som hjälper dig att bibehålla en kall eller varm ton och som ger en fyllig färg till håret. Använd gärna också en färginpackning då och då för att ge ditt hår en vårdande behandling och en glansig och intensiv färg.

Färga håret under graviditet

Den generella rekommendationen säger att du som är gravid ska undvika kemikalier i största möjliga mån. Det finns dock inga vetenskapliga underlag som säger att ett foster tar skada av att slinga eller färga håret när du är gravid. För att vara på den säkra sidan kan du vänta med att färga håret fram till graviditetsvecka 12, eftersom det är de veckorna som är mest kritiska under en graviditet.

2022-09-15 10:55:09

Daniel Larsson