Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Endometrios – kraftig mensvärk

Endometrios är en mycket vanligt och drabbar ungefär en av tio kvinnor. Symtomen beror på att bitar eller celler av din livmoderslemhinna, som vanligtvis finns i livmodern, har hamnat utanför livmodern. Endometrios kan inte botas med behandling, men det finns läkemedel som kan hjälpa dig att slippa smärtan och lindra besvären.

Vad är endometrios?

Endometrios är en sjukdom som kan drabba dig som är född med en livmoder. Sjukdomen innebär att du har en livmoderslemhinna, eller celler som liknar de celler av en livmoderslemhinna, som sitter utanför livmodern. Dessa celler fäster sig ofta på äggstockarna, bukhinnan i nedre delen av magen samt kring urinblåsan och ändtarmen. Endometrios kan vara mycket smärtsamt för den som har det, framförallt under menstruation. Det kan även orsaka mag- och tarmproblem samt påverka din fertilitet. Ungefär var tionde kvinna i fertil ålder drabbas av endometrios, men alla upplever inte besvär. Det är vanligt att sjukdomen försvinner när du når klimakteriet och menstruationen upphör.

Varför får man endometrios?

Det finns flera teorier om varför och när endometrios utvecklas. Forskning under senare år visar att sjukdomen redan verkar finnas och kan upptäckas hos foster. Endometrios är ärftligt, vilket innebär att om du har en nära släkting som har sjukdomen löper du större risk att drabbas själv.

En äldre teori är att endometrios beror på retrograd menstruation. Retrograd menstruation betyder att mensblod, som innehåller celler eller bitar av din livmoderslemhinna, pressas bakåt via dina äggledare och hamnar i buken istället för att åka ut ur kroppen. Där börjar cellerna fästa och växa på närliggande organ.

Symtom

Det är vanligt att de första symtomen debuterar redan i tonåren, ibland till och med vid första mensen. Vilka besvär, och hur kraftiga de är, varierar från person till person. Det allra vanligaste symtomet är stark smärta i nedre delen av magen i samband med mensen eller ägglossning. Vissa människor upplever inga symtom alls, medan andra får mycket påtagliga besvär som påverkar vardagen.

Vanliga symtom vid endometrios

  • kraftig värk under mens eller ägglossning
  • smärta långt in i slidan vid vaginalt sex
  • magproblem som diarré eller förstoppning
  • illamående
  • trötthet
  • rikliga blödningar under mens
  • smärta när du kissar eller bajsar.
  • symtom som liknar urinvägsinfektion.

Endometrios kan även ge komplikationer som:

  • Cystor, ärrbildning och sammanväxningar i buken och i äggstockarna.
  • Ökad risk för äggstockscancer.
  • Ökad risk för att drabbas av missfall.

Så påverkar endometrios din fertilitet

Endometrios är inte bara en smärtsam sjukdom. Det kan även leda till nedsatt fertilitet. När du har endometrios kan det vara svårare för ditt ägg att bli befruktat och därmed bli gravid på naturlig väg. Det påverkar även äggets förmåga att fastna. Vid endometrios reagerar ditt immunförsvar på den livmoderslemhinna som finns utanför livmodern, vilket skapar en inflammation. Denna inflammation gör det svårare för det befruktade ägget att fastna i livmodern. Infertilitet av endometrios kan även bero på cystor i äggstockarna som hindrar ägget från att färdas till livmodern.

Flera olika behandlingar

Endometrios kan inte botas, men du kan lindra smärtan och förebygga symtom med läkemedel, behandlingar och andra hjälpmedel. Vilken behandling du behöver beror på vilka symtom du upplever men också din livssituation. I vissa fall av endometrios, när läkemedel och hormonbehandlingar inte hjälper, kan en operation vara nödvändig.

Lindra smärtan med receptfria läkemedel

För att lindra smärtan vid endometrios ska du i första hand använda dig av receptfria smärtstillande läkemedel. Du kan till exempel använda läkemedel med de verksamma ämnena paracetamol eller ibuprofen. Har du kraftig värk och receptfria läkemedel inte hjälper ska du ta kontakt med en läkare.

Hormonbehandling mot endometrios

Det är vanligt att använda läkemedel som innehåller hormoner, bland annat p-piller, för att behandla endometrios. Östrogen är ett könshormon som finns i höga halter hos kvinnor som kan förvärra besvären vid endometrios. Genom att reglera mängden östrogen i kroppen och därmed göra att din mens uteblir, kan smärtan och dina andra besvär lindras.

Vad kan jag göra själv?

Den smärta som du får vid endometrios kan vara mycket påtaglig och gör det svårt att fungera i vardagen för många som lider av sjukdomen. För att lindra smärtan och förebygga symtomen kan du tänka på att:

  • Ha koll på kosten
    Vissa drycker och livsmedel kan påverka magen och förvärra smärtan vid endometrios. Genom att hålla koll på vad du äter kan du lättare identifiera om det är något, eller några, livsmedel som försämrar tillståndet.
  • Använd en värmekudde
    Värme kan kännas skönt mot magen och lindra smärta när du har endometrios. Använd en vetekudde eller en värmedyna och håll den mot magen.
  • Håll dig aktiv
    Det kan vara svårt att vara aktiv när du har ont, men när du tränar frigörs endorfiner i kroppen vilket är kroppens eget smärtstillande ämne. Att vara fysiskt aktiv kan därför lindra smärtan som uppstår vid endometrios.

Få en diagnos

Om du upplever intensiva smärtor i samband med din mens bör du ta kontakt med en gynekolog. Gynekologen kan göra en undersökning, ofta utförs både en gynekologisk undersökning och en ultraljudsundersökning, och starta en utredning. Ibland kan en titthålsoperation, eller laparoskopi som det också heter, behövas för att kunna fastställa en diagnos. Det händer ofta att endometrios misstas för vanlig mensvärk eller IBS. Om du misstänker att du har endometrios, men får en annan diagnos där din behandling inte hjälper bör du söka vård en gång till.

2022-09-26 12:35:59

Daniel Larsson