Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Fräscha tips mot dålig andedräkt

Dålig andedräkt är ett relativt vanligt problem som kan kännas både besvärligt och pinsamt. Som tur är finns det åtgärder som kan hjälpa dig att både förebygga och bekämpa dålig lukt i munnen. Här får du lära dig mer om de vanligaste orsakerna bakom dålig andedräkt samt tips på hur du kan upprätthålla en frisk och fräsch andedräkt!

Vad beror min dåliga andedräkt på?

Dålig andedräkt kan ha många orsaker. Den dåliga lukten från munnen kan vara tillfällig och bero på något du ätit eller druckit. Upplever du dålig andedräkt under en längre tid kan det exempelvis bero på tandproblem. Här är de vanligaste orsakerna till dålig andedräkt:  

Muntorrhet

Muntorrhet uppstår när det produceras för lite saliv i munnen. När salivproduktionen är låg kan det leda till att matrester och bakterier stannar kvar i munnen längre tid än normalt. Dessutom hjälper saliven till att hålla munnen fuktig, vilket minskar risken för att bakterier ska frodas och skapa dålig lukt. Salivproduktionen minskar under natten vilket leder till att andedräkten ofta är sämre på morgonen.  

Otillräcklig munhygien

Otillräcklig munhygien är en av de främsta orsakerna till dålig andedräkt. När tänder, tandkött och tunga inte rengörs ordentligt kan det skapa en gynnsam miljö för bakterietillväxt. Bakterierna trivs i matrester och plack som samlas kring tänderna och tandköttet. Dessa bakterier bryter ner proteiner och släpper ut illaluktande föreningar, inklusive svavelgaser, vilket resulterar i en obehaglig lukt från munnen. Matrester och bakterier kan också lätt fastna i tungans ojämna yta. Om tungan inte rengörs regelbundet kan det skapa en trivsam miljö för bakteriell tillväxt och därigenom bidra till dålig andedräkt.  

Infektioner

Infektioner i munnen såsom tandköttssjukdomar, tandinfektioner eller sår i munnen kan också vara en orsak till dålig andedräkt. Dessa infektioner skapar en miljö där bakterier trivs och sprider sig, vilket kan resultera i en obehaglig lukt från munnen. Infektioner i näsa och bihålor kan påverka andedräkten genom att bakterierna och det infekterade slemmet kan rinna bakåt i halsen och avge en illaluktande lukt när du andas.  

Livsmedel

Vissa livsmedel, som vitlök, lök och starka ostar kan påverka din andedräkt under en kortare period. Det är dock ovanligt att livsmedel ger dig en dålig andedräkt under längre tid.  

Läkemedel och sjukdomar

Vissa läkemedel kan ha muntorrhet som biverkning, vilket ofta leder till dålig andedräkt. Det finns också läkemedel som kan orsaka illaluktande ämnen. Sjukdomar som diabetes, njursvikt och sjukdomar i luftvägar och lungor kan också ge sämre andedräkt.  

Förebygg dålig andedräkt

Att ha dålig andedräkt kan kännas vara väldigt obekvämt, som tur är finns det många förebyggande åtgärder för att minska risken för dålig andedräkt:  

Håll munnen ren

Se till att borsta tänderna noggrant minst två gånger om dagen för att undvika att det samlas bakterier på tänderna. Att rengöra tungan med en tungskrapa eller baksidan av tandborsten hjälper till att avlägsna bakteriebeläggningar som kan orsaka dålig lukt. Använd tandtråd dagligen för att ta bort matpartiklar och plack hjälper till som kan fastna mellan tänderna och längs tandköttet. Avsluta tandborstningen genom att skölja munnen med en fluorskölj.  

Undvik muntorrhet

Muntorrhet kan öka risken för dålig andedräkt eftersom saliven spelar en viktig roll i att rengöra munnen från bakterier. Du kan undvika muntorrhet genom att drick vatten mellan måltider, tugga sockerfritt tuggummi efter maten och äta mat som behöver tuggas för att få i gång salivproduktionen. Det finns även receptfria salivstimulerande läkemedel som kan användas mot muntorrhet.

Besök tandläkaren regelbundet

Att besöka din tandläkare regelbundet är en viktig del av att förebygga dålig andedräkt. Tandläkaren kan upptäcka och behandla tandproblem eller tandköttssjukdomar i ett tidigt skede, vilket hjälper till att förhindra dålig lukt.

Bli kvitt din dåliga andedräkt

Om du upplever tillfälligt dålig andedräkt och önskar snabb lindring kan du testa att tugga sockerfritt tuggummi, gärna med fluor. Du kan också borsta tänderna efter måltid och skölja munnen med en alkoholfri munskölj som innehåller antibakteriella ämnen. Detta kan hjälpa till att döda bakterier och minska dålig lukt. Det finns även munspray som kan ge dig en omedelbart fräschare andedräkt.  

Om du märker att du ofta lider av dålig andedräkt, bör du besöka din tandläkare eller tandhygienist för en grundligare undersökning för att ta reda på var den dåliga lukten kommer ifrån. Beror den dåliga andedräkten på problem eller sjukdomar i tänder och tandkött brukar dessa ofta behandlas samtidigt. I vissa fall kan behandlingen ta flera tandläkarbesök. Misstänker din tandläkare att den dåliga andedräkten beror på andra medicinska orsaker får du en remiss till en läkare.  

Vanliga frågor om dålig andedräkt:

Kan dålig andedräkt komma från magen?

Ja, dålig andedräkt kan faktiskt komma från magen. När mat bryts ner i magen kan vissa gaser avges som har en obehaglig lukt och kan påverka din andedräkt.  

Kan stress ge dålig andedräkt?

Ja, stress kan vara en faktor som bidrar till dålig andedräkt. När du är stressad kan din kropp producera mindre saliv, vilket kan leda till muntorrhet. Detta kan skapa en miljö där bakterier frodas och orsaka en dålig lukt.  

Hur vet jag om jag har dålig andedräkt?

Det lättaste sättet att ta reda på om du har dålig andedräkt är att fråga någon i din närhet om de kan känna någon obehaglig lukt när du pratar eller andas ut. Du kan även slicka på insidan av handleden, låta det torka och sedan lukta på det för att se om du känner någon dålig lukt.  

Kan barn ha dålig andedräkt?

Ja, även barn kan ha dålig andedräkt. Orsakerna kan vara liknande som hos vuxna, såsom matrester, torr mun eller bakterietillväxt. Små barn kan ibland också få dålig andedräkt som beror på att de äter mycket mjölk eller mjölkprodukter som innehåller mycket svavelhaltiga proteiner.  

Kan min dåliga andedräkt komma från halsen?

Ja, dålig andedräkt kan även komma från halsen. Bakterier på halsmandlarna eller i svalget kan producera svavelgaser som ger en obehaglig lukt.  

2023-08-08 08:35:10

Lisa Karlsson