Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

D-vitamin – så viktigt är vitamin D för din hälsa

D-vitamin, som huvudsakligen produceras i vår kropp när hudens utsätts för solens strålar, bidrar bland annat till immunsystemets normala funktion. Under vinterhalvåret, när soltimmarna blir färre kan man behöva stötta kroppen med D-vitamintillskott. Läs vidare för att lära dig mer om vitamin D och varför det är så viktigt för din hälsa!

Vad är D-vitamin och vad är det bra för?

D-vitamin, även känt som solvitaminet, är en viktig fettlöslig vitamin som din kropp behöver för att fungera optimalt. Vitamin D hjälper kroppen att ta upp kalcium, vilket stärker skelettet och ser till att tänderna håller sig friska. D-vitamin är också en viktig del av ett välfungerande immunsystem. 

Så får vi i oss D-vitamin

Vi får i oss D-vitamin dels genom mat och genom att det bildas i huden när vi exponeras för solen:

D-vitamin från solen

Solens strålar spelar en avgörande roll i D-vitaminsproduktionen i vår kropp. Under sommar behöver vi oftast bara vara ute i solen en kvart om dagen 2–3 gånger i veckan räcker där man har en del av kroppen bar eller exponerad för solen under den tiden. Men under vinterhalvåret är solens strålar inte tillräckligt starka, vi klär oss ofta varmt och är mer inomhus vilket hindrar D-vitaminsproduktionen.

D-vitamin från mat

En andel av vårt D-vitaminintag kommer från kosten. Fisk, särskilt fet fisk som lax, sill och makrill, är rika på vitamin D. Äggulor, lever och mejeriprodukter är också utmärkta källor. Mjölkprodukter, margarin och växtdrycker kan också vara berikade med D-vitamin. Genom att inkludera dessa livsmedel i din dagliga kost kan du säkerställa en stadig tillförsel av D-vitamin, särskilt under perioder när solens strålar är mindre intensiva. 

D-vitaminlagring och förbrukning

D-vitaminet som bildas i huden lagras i vår kropp och fungerar som en slags reserv. Det är särskilt värdefullt under de mörkade månaderna när solen är mindre tillgänglig. Detta lagrade D-vitamin möjliggör en jämn tillförsel även när vi inte är utsatta för direkt solljus. D-vitaminlagret räcker i cirka tre månader, vilket betonar vikten av att bygga upp detta förråd under sommaren och upprätthålla det under höst och vinter. 

Olika former av D-vitamin

Det finns flera olika former av D-vitamin, men de två vanligast är D2 och D3. D3 är det vitamin som bildas naturligt i vår hud när den exponeras för solens strålar. Dessutom kan du få i dig D3 genom animaliska produkter såsom, fisk, kött, mjölk och ägg. D2 kan vi endast få i oss genom kosten och utvinns främst från svampar och kantareller. D2 brukar tillsättas i livsmedel som en berikning. 

D-vitamin genom tillskott

När vårt intag av vitamin D via kosten och solen inte räcker till, kan det vara klokt att överväga att komplettera med ett kosttillskott med vitamin D, särskilt under vinterhalvåret. Det är värt att notera att höstdagsjämningen och D-vitaminens dag inträffar samtidigt, vilket kan fungera som en användbar indikation för när det är dags att förstärka ditt D-vitaminförråd! Hos oss på MEDS kan du köpa kosttillskott med D-vitamin som passar både vuxna och barn. Välj mellan tuggtabletter, vanliga tabletter, kapslar, brustablett och droppar med vitamin D. 

D-vitamin kapslar
 • 25%
  Vegan
  Elexir Pharma Vegan D3 4000IE 100 kapslar
  137,24 kr 183 kr
 • Vegan
  Great Earth Vitamin D3 Vegan 3000 I.E 60 kapslar
  169 kr
 • 151,20 kr 189 kr
 • 199,20 kr 249 kr
Flytande D-vitamin

D-vitamin hos barn under 2 år

Barn under 2 år är särskilt känsliga för brist på D-vitamin eftersom deras ben utvecklas snabbt under denna period. Utan tillräckligt med D-vitamin kan barnet utveckla rakit, en sjukdom som kan leda till skelettskador och svaghet. Eftersom barn under 2 år ofta är mer mottagliga för sjukdomar, är det extra viktigt att säkerställa att de får tillräckligt med D-vitamin för att stödja sitt immunsystem. Livsmedelsverket rekommenderar 10 mikrogram D-vitamin per dag till spädbarn och barn under två år. Det är viktigt att följa läkaren råd när det gäller dosering av D-vitamin för ditt barn. 

5 anledningar att äta D-vitamin

 • D-vitamin stödjer ett friskt immunsystem 
 • D-vitamin är viktigt för att upprätthålla en sund benstomme, friska tänder och normal muskelfunktion
 • D-vitamin kan förbättra humöret och minska risken för nedstämdhet och trötthet 
 • Solen bidrar inte med D-vitamin under vinterhalvåret 
 • D-vitamin bidrar till normala kalciumnivåer i blodet

Vanliga frågor om D-vitamin:

Vad händer om man har brist på D-vitamin?

Om man har brist på D-vitamin kan det leda till olika hälsoproblem. Vanliga symtom inkluderar trötthet, muskelsvaghet, värk i benen, och en ökad risk för benskörhet. D-vitaminbrist kan också påverka immunförsvaret och bidra till en ökad risk för infektioner.

När ska man ta D-vitamin?

Det rekommenderas oftast att ta D-vitamin under vintermånaderna när solens UVB-strålar är svaga och det är svårt att få tillräckligt med D-vitamin från solen. Personer som har svårt att få tillräckligt med D-vitamin genom kosten, eller personer som har större delen av sin kropp täckta med kläder året kan behöva tillskott året runt. 

Hur mycket D-vitamin ska man ta per dag?

Det rekommenderade dagliga behovet varierar med ålder och hur mycket man vistas i solen. Det rekommenderade dagliga intaget av vitamin D för friska barn och vuxna upp till 75 års ålder är 10 mikrogram (10 mikrogram motsvarar 400 IE). Om du är gravid, är det en bra idé att rådfråga din barnmorska angående vitamin D-tillskott. 

Vilka biverkningar kan man få av att äta D-vitamin?

I allmänhet är D-vitamin säkert att ta i de rekommenderade doserna.

Är det farligt att ta för mycket D-vitamin?

För stora doser av D-vitamin kan ha negativa effekter, därför är det viktigt att alltid följa doseringsrekommendationerna. Stora mängder D-vitamin kan leda till att man får för mycket kalcium i blodet, kalciumlagring i njurarna och njursvikt. Du behöver inte vara orolig för att få i dig för mycket vitamin D via kosten, men om du överdriver intag av kosttillskott som innehåller D-vitamin kan du få för mycket. 

2023-09-15 07:08:53

Granskad av: Granskad av: Tea Golic, Apotekstekniker

Lisa Karlsson