Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

C-vitamin- vad är det bra för?

C-vitamin även känt som askorbinsyra är en vattenlöslig vitamin som måste intas dagligen för att upprätthålla tillräckliga nivåer i kroppen. C-vitamin har betydelse för flera aspekter av vår hälsa, inklusive stöd för immunsystemet och upptaget av järn. Här kan du läsa mer om hur mycket C-vitamin du ska få i dig per dag, vilka livsmedel som innehåller vitamin C och om olika typer av C-vitamin.

Vad är C-vitamin och vad är det bra för? 

C-vitamin fungerar som en antioxidant och skyddar kroppens celler mot oxidativ stress. Dessutom stöder vitamin C immunförsvarets normala funktion och främjar produktionen av kollagen, vilket är viktigt för kroppens olika vävnader.  

Symtom på C-vitamin brist 

Brist på C-vitamin kan leda till trötthet, svaghet och irritation. I sällsynta fall kan allvarlig brist orsaka skörbjugg, med symptom som inflammation i tandköttet, försämrad sårläkning och ökad känslighet för infektioner. C-vitamin spelar också en roll i att underlätta upptaget av järn från maten och har andra viktiga funktioner, inklusive att minska trötthet och utmattning samt stödja normal energiomsättning och nervsystemets normala funktion. 

C-vitamin kapslar
 • Vegan
  Helhetshälsa C-vitamin Askorbat 500 mg 100 kapslar
  165 kr
 • 25%
  Vegan
  Elexir C-vitamin Komplex 120 tabletter
  104,25 kr 139 kr
 • 20%
  Vegan
  Alpha Plus C-vitamin 1000 mg 60 tabletter
  92 kr 115 kr
 • 20%
  Vegan
  Great Earth MSM 1000 mg + Vitamin C 120 tabletter
  111,20 kr 139 kr

Hur mycket vitamin C behöver jag per dag? 

För att optimera upptaget kan vitamin C tillskott intas morgon och kväll, det kan kombineras med järn för att förbättra järnabsorptionen. Den dagliga rekommendationen för vuxna är 75 mg C-vitamin, men under graviditet eller amning kan behovet öka. Generellt sett är det svårt att överdosera C-vitamin på ett skadligt sätt, och inga allvarliga skador har rapporterats vid höga intag. Men överdriven konsumtion kan leda till biverkningar som diarré, och känsliga individer kan uppleva problem med njursten. 

Vilka livsmedel innehåller vitamin C? 

C-vitamin finns främst i grönsaker, bär och citrusfrukter, där en stor apelsin, en halv paprika eller sex brysselkål kan tillgodose dagsbehovet för en vuxen person. Brist på C-vitamin är ovanligt i Sverige, men om det uppstår kan det leda till besvär som nämnts tidigare. Det är också viktigt att veta att C-vitamin är känsligt för värme, så matlagning kan påverka dess mängd. Ångkokning och uppvärmning i mikrovågsugn är skonsammare metoder jämfört med kokning, stekning eller wokning när det gäller att bevara näringen. 

C-vitamin brustabletter
 • Vegan
  Ester-C Brus 1000 mg 20 brustabletter
  79 kr
 • 25%
  Vegan
  BioSalma C-vitamin 1000 mg Citron 20 brustabletter
  12,75 kr 17 kr

Så får vi i oss C-vitamin

C-vitamin kan komma i olika former och vara tillgängligt i olika produkter. Här är några vanliga former och format där C-vitamin finns: 

Kosttillskott: C-vitamin finns ofta i form av tabletter, brus, kapslar eller pulver som kosttillskott. Dessa kan vara rena C-vitaminpreparat eller ingå som en del av multivitamintillskott. Det finns även C vitamin för barn i antingen tuggtablettform eller gummies.  

Livsmedel: C-vitamin är naturligt närvarande i olika livsmedel. Det finns i citrusfrukter som apelsiner och grapefrukter, gröna bladgrönsaker som spenat och broccoli, bär som jordgubbar och svarta vinbär, samt i paprika och tomater, bland många andra källor. 

Berikade livsmedel: Vissa livsmedel, som frukostflingor eller drycker, kan vara berikade med C-vitamin för att öka dess näringsinnehåll. 

 

C-vitamin för barn

Olika typer av C-vitamin 

Askorbinsyra: Detta är den vanligaste formen av C-vitamin och används ofta i kosttillskott. Det är lätt att hitta och har en sur smak. 

Natriumaskorbat: Detta är en mildare form av C-vitamin som är mindre sur och lämplig för personer som har känslig mage.
 
Kalciumaskorbat: Denna form av vitamin C är mindre sur och kan vara lämplig för de som inte tål natrium.
 
Askorbylpalmitat: Det är en fettlöslig form av C-vitamin som används i hudvårdsprodukter  

2023-11-10 09:10:18

Caroline Jönsson