Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Blöjeksem – så blir du av med din bebis besvärliga blöjutslag

Som förälder är det helt naturligt att känna oror när ditt barn upplever obehag och irritation i blöjområdet. Blöjeksem, även känt som blöjutslag, är ett vanligt besvär som kan vara både obehagligt för din bebis och utmanande för dig som förälder. Här ger vi svar på varför blöjeksem uppstår och erbjuder värdefulla råd om hur du kan förebygga och lindra detta vanliga besvär.

Vad är blöjeksem?

Blöjeksem, även känt som blöjutslag, är ett vanligt hudbesvär som kan drabba spädbarn och småbarn. Det är en inflammatorisk reaktion som uppstår i blöjområdet på grund av olika faktorer, inklusive fukt, friktion och kontakt med avföring och urin. Symtomen kan variera från milda rodnader till smärtsamma utslag. 

Hur vet jag om mitt barn har blöjeksem?

För att vara säker på att det är blöjeksem din bebis har fått kan du hålla utkik efter följande symtom: 

  • Rodnad och irritation i blöjområdet 
  • Små röda prickar eller utslag 
  • Obehag eller smärta när blöjan är i kontakt med huden 
  • I svåra fall kan utslagen bli som öppna sår

Vad orsakar blöjeksem?

Blöjeksem orsakas oftast på grund av en kombination av smutsiga blöjor och friktion, tillsammans med fukt och värme. Ett spädbarns känsliga hud kan bli öm och skör när den utsätts för de naturliga, men irriterande ämnena i urin och avföring. 
En åtsittande blöja som skaver mot huden kan förvärra besvären ytterligare. Dessutom hindrar blöjan luft från att cirkulera fritt, vilket skapar en fuktig miljö som främjar utvecklingen av utslag. Känslig hud och allergier mot blöjmaterial, våtservetter eller andra rengöringsprodukter kan också vara en orsak till blöjeksem. 

Så minskar du risken för blöjeksem

Barns hud är både tunnare och känsligare än vuxnas. Barnens hud har en tendens att bli torr och irriterade vilket kan leda till hudbesvär. Därför är det väldigt viktigt att ta hand om ditt barns hud med extra omsorg och använda skonsamma produkter. Här är några råd som kan minska risken för- samt lindra besvären vid blöjeksem: 

Byt blöja ofta

En av de viktigaste sakerna för att förhindra eller behandla blöjeksem är att byta blöja ofta och se till att hålla området rent. Genom att byta blöja ofta får huden vara torr och slipper komma i kontakt med blöjinnehållet under en längre tid. 

Torka rent ordentligt

Torka rent med ljummet vatten, babyolja och tvättlapp. Använder du våtservetter är det viktigt att du använder skonsamma, oparfymerade våtservetter som är snälla mot huden. Låt huden lufttorka eller klappa huden torr med en skonsam handduk. Det är viktigt att huden är ordentligt torr innan du tar på en blöja igen. 

Använd rätt blöja

Använd blöjor av hög kvalitet, med bra uppsugningsförmåga och se till att de passar korrekt. Det är viktigt att blöjorna är tillräckligt stora så det finns plats för luft mellan blöjan och huden.

Låt barnets hud lufta

Låt bebisen lufta rumpan så ofta som möjligt. Gärna i samband med att ni byter blöja. 

Bada inte mer än nödvändigt

Även om det är superviktigt att ditt barn badar och duschar kan risken för blöjeksem öka om du badar ditt barn för ofta. Bada därför inte mer än nödvändigt. Eftersom vatten är uttorkande för huden kan det också vara bra att ta det lite försiktigt med bad under tiden ditt barn har blöjeksem. Använd milda, oparfymerade bad- och duschprodukter som är speciellt utformade för barns känsliga hud. 

Lindrande krämer och salvor vid blöjeksem

Om din bebis ändå får blöjeksem kan lindrande krämer och salvor vara ett effektivt hjälpmedel. Dessa produkter är speciellt utformade för att hjälpa till med att minska irritation och obehag i det känsliga blöjområdet. Zinkbaserade krämer är kända för sin förmåga att skapa en skyddande barriär mot fukt och friktion. Hydrokortisonkräm kan också vara bra vid blöjeksem då den både dämpar klådan och är antiinflammatorisk.

När du väljer krämer och salvor, se till att de inte innehåller starka dofter eller onödiga tillsatser som kan irritera ditt barns hud ytterligare. Många märken erbjuder speciella hudvårdsprodukter som är utformade för barns känsliga hud. Dessa produkter är ofta milda och skonsamma. Att använda rätt kräm eller salva kan göra en stor skillnad när det gäller att lindra ditt barns obehag vid blöjeksem. Kom ihåg att rådgöra med din barnläkare eller en farmaceut hos oss om du är osäker på vilken produkt som är bäst lämpad för ditt barns specifika behov. 

Behandla blöjeksem om de inte försvinner

Om blöjeksemet inte försvinner trots att du följer dessa råd, bör du rådfråga en läkare. De kan ordinera en lämplig behandling, såsom receptbelagd salva eller kräm, för att hjälpa till att läka huden.

2023-09-01 11:46:05

Lisa Karlsson