Meny
Mina Recept
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Varukorg
Till kassan

Blodtryck

Vad är blodtryck?

Blodtryck är det tryck som blodkärlen utsätts för när blodet pumpas från hjärtat ut i kroppen och tillbaka till hjärtat igen.

Det mäts i ett värde som heter mm Hg vilket betyder ”Millimeter kvicksilver” och anges med två tal, exempelvis 120/80. (Uttalas: 120 över 80.)  

120 anger trycket som blir när hjärtat drar ihop sig och pumpar ut blod och 80 när det slappnar av och på nytt fylls med blod.

Hos en frisk person bör normalt blodtryck ligga under 140/90 när mätningen sker inom sjukvården. Mäter du själv i hemmet bör värdet ligga under 135/80.

Högt blodtryck

Är blodtrycket högt innebär det att hjärtat får svårare att pumpa runt blodet, detta medför i sin tur ökad risk för stroke, hjärtsvikt, hjärtinfarkt, demens, försämrad blodcirkulation i benen samt njursjukdom.

För högt blodtryck kan sänkas med hjälp av läkemedel.

Många människor lever med högt blodtryck utan att känna av det men symtomen kan vara trötthet och huvudvärk. Skulle blodtrycket vara riktigt högt kan det vara livshotande, de vanliga symtomen är då rejäl huvudvärk, illamående och andnöd. Detta är dock ett sällsynt tillstånd.

Sänka blodtrycket

Orsakerna till varför man får man får högt blodtryck kan variera från person till person.

Men att leva hälsosamt, äta bra – i synnerhet öka intaget av frukt och grönsaker, motionera regelbundet och undvika övervikt är saker som bidrar till att blodtrycket håller sig på en hälsosam nivå.  

Mäta blodtrycket

Det enda sättet att vara säker på om blodtrycket har förhöjts är genom att mäta det, men att ta sig till läkaren varje gång man känner sig osäker är både tidskrävande och kostsamt.

Vi har ett noga utvalt sortiment av kvalitativa och lättanvändande blodtrycksmätare som du enkelt använder hemma för att mäta blodtrycket.

2019-02-26 12:06:35