Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Bli av med hemorrojder – så behandlar du besvären!

Har du klåda, smärta och blödning från ändtarmen? Det kan helt enkelt vara så att du har fått hemorrojder. Det är mycket vanligare än man tror och kan behandlas hemma med receptfria läkemedel.

Vad är hemorrojder och varför får man det?

I ändtarmen sitter små blodkärl. När du sitter på toaletten och krystar pressas blod ut i blodkärlen, vävnaden förstoras och glider ner. Det är detta som kallas hemorrojder. Känner du med fingret runt ändtarmsöppningen kan du känna att det buktar ut lite. Efter ett toalettbesök, när du har torkar dig, kan du ofta också se att det är lite blod på toalettpappret. Det kan även läcka ut gas, avföring och slem. Hemorrojder är helt ofarliga men kan klia och kännas obehagligt, särskilt vid toalettbesök. I de flesta fall försvinner de av sig själv eller med hjälp av receptfria läkemedel.

  • Varför får man hemorrojder?
    Hemorrojder beror på genetik och levnadsvanor. Besvären är framförallt sammankopplade med ett högt tryck i blodkärlen kring ändtarmen. Genom att undvika förstoppning minskar du risken för att få hemorrojder.

Symtom och tecken på hemorrojder

  • Det blöder från ändtarmen.
  • Det ömmar, kliar och svider runt ändtarmsöppningen.
  • Det läcker gas, avföring och slem.
  • Det gör ont när du går på toaletten.
  • Det är något som buktar ut, små knutor, vid ändtarmen.

Är du osäker på om det är hemorrojder är det bra att beställa tid för en läkarundersökning.

Yttre och inre hemorrojder

Hemorrojder kan sitta inne i ändtarmen eller precis utanför ändtarmsöppningen. De kallas inre och yttre hemorrojder. Ofta uppstår dessa två sorter samtidigt. Har du mindre yttre hemorrojder kan du ta bort dem själv genom att försiktigt trycka tillbaka dem. Både yttre och inre hemorrojder är helt ofarliga och kan behandlas med receptfria läkemedel.

Behandling av hemorrojder

Att blir av med hemorrojder brukar inte vara något problem. De försvinner i de flesta fall av sig själva men besvären kan behandlas hemma med receptfria läkemedel. Det finns både salva och stolpiller (suppositorier) mot hemorrojder som dämpar svullnaden och inflammationen samt lindrar smärtan och klådan. Prova till exempel Scheriproct, Alcosanal eller Xyloproct. Ett stolpiller för du in i ändtarmen och salvan smörjer du försiktigt runt ändtarmsöppningen och på hemorrojderna.

Tänk också på att hålla rent. Tvätta området runt ändtarmsöppningen med ljummet vatten och möjligen en mild tvål eller en intimtvål. När du torkar området är det viktigt att du inte gnuggar och drar. Klappa och badda bara lite försiktigt för att inte irritera i onödan. Om det gör mycket ont att gå på toaletten kan du prova att använda en lokalbedövningssalva, till exempel Xylocain.

Hemorrojder är vanligt när du är gravid

Är du gravid och har fått hemorrojder? Det är mycket vanligt och beror på att mängden blod ökar i kroppen och att den växande livmodern trycker mot blodkärlen runt ändtarmen. Under förlossningen ökar trycket ytterligare. Behandla hemorrojderna med en receptfri rektalsalva. Du kan också prova AC3 Comfort som kan användas både under graviditeten och efter förlossningen. Gelen behandlar och förebygger sprickor runt ändtarmsområdet och hemorrojder. Hemorrojderna försvinner ofta efter förlossningen.

Tips för att undvika hemorrojder

I många fall, hos både män och kvinnor, beror hemorrojderna på att du är förstoppad. Det är därför viktigt att hålla igång magen. Motionera, drick mycket vatten och ät fiberrik mat. Försök också att gå på toaletten regelbundet. Har du varit förstoppad och fått hemorrojder kan det ta några veckor innan problemen helt försvinner. Du kan också förebygga med laxeringsmedel som minskar trycket mot ändtarmen.

Då ska du kontakta sjukvården

Kontakta vårdcentralen eller din läkare om receptfria läkemedel mot hemorrojder inte hjälper. Du kan behöva en närmare undersökning för att utesluta andra tarmsjukdomar. Har du stora hemorrojder kan du också behöva en operation eller ett annat ingrepp för att bli av med problemen. Kontakta vårdcentralen:

  • Om det blöder mycket från ändtarmen.
  • Om blodet ändrar färg eller blandas med avföringen.
  • Om det gör mycket ont och du har långvarig klåda.
  • Om det läcker ut avföring och slem.
  • Om det inte är bättre efter 2-3 veckor av behandling med receptfria läkemedel.

Publicerad: 22 Mars 2022

2022-03-22 07:35:58

Daniel Larsson