Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Förkyld? 7 sätt att bli av med förkylningen lite snabbare

En förkylning orsakas av ett förkylningsvirus som går över av sig själv. Det går alltså inte att bota förkylning eller ta medicin mot förkylning (tyvärr!). Däremot finns det faktiskt vissa saker du kan göra för att hjälpa kroppen att bekämpa förkylningsvirus något snabbare. Börja vid första symtom för bäst effekt! 

1. Skölj näsan 🤧

Att skölja näsan med koksaltlösning kan hjälpa både vid vanlig förkylning, bihåleinflammation och vid allergisk snuva. Nässkölj har en avsvällande effekt och spolar bort slem, slaggprodukter och saker som fastnat i slemmet som kan vidbehålla infektion. Att skölja näsan med saltvatten vid förkylning och inflammerade bihålor rekommenderas av bland annat Läkemedelsverket och öron-, näs- och halsläkare. TIPS! Skölj även näsan dagligen – i förebyggande syfte.

Nässköljare

Använd Nasalin Nässköljaren eller Nässköljningskannan Rhino Horn för att effektivt, skonsamt och enkelt skölja näshålan. Skölj en gång om dagen i förebyggande syfte – och flera gånger om dagen vid förkylning.

Salt till nässköljning

Du kan skölja näsan med vanligt bordssalt och vatten. Men om du sköljer näsan regelbundet är det bäst att använda rent salt utan tillsatsämnen, som exempelvis Nasaline Salt.

2. Hosta? Drick te – med världens nyttigaste honung 🍯

Visste du att honung har visat sig vara mer effektivt mot hosta än många hostmediciner? Honung är nämligen slemlösande och återfuktande för torra slemhinnor. Och om du ändå ska köpa honung, varför inte då passa på att köpa världens nyttigaste honung: Den omtalade Manukahonungen med sin antibakteriella effekt. Manukahonung tål dessutom värme och passar perfekt att ha i en kopp te!

3. Echinagard kan förkorta antal sjukdagar

Echinagard (extrakt av ört av röd solhatt) är ett naturläkemedel som är godkänt för att lindra förkylningssymtom. Röd solhatt har rapporterats stimulera immunförsvaret och i studier har man sett att om du börjar med Echinagard vid första symtom så kan du förkorta sjukdomsförloppet med några dagar.

4. Virushämmande munspray och nässpray

Det finns flera olika virushämmande sprayer (för näsa och mun) som innehåller ett ämne som förhindrar virus att fästa på slemhinnan. Dessutom återfuktar dessa sprayer slemhinnan, vilket hjälper kroppens naturliga försvar mot förkylningsvirus. Börja spraya vid första symtom – eller i förebyggande syfte.

Exempel på virushämmande sprayer:

 • Vegan
  Viruseptin nässpray 20 ml
  119 kr
 • Vegan
  Viruseptin munspray mot förkylning 20 ml
  149 kr

5. Drick mycket vatten💧

Ät ordentligt och näringsrikt. Och drick mycket vatten. Svettas du mycket kan det vara bra med vätskeersättning!

 • 20%
  Vegan
  Pureness Elektrolytpulver Ananas 120 g
  127,20 kr 159 kr
 • 20%
  Vegan
  Pureness Elektrolytpulver Skogsbär 120 g
  127,20 kr 159 kr

6. Avvakta med febernedsättande 🤒 (om febern ej är hög)

Feber är kroppens naturliga sätt att motverka infektion. Om du sänker febern med febernedsättande läkemedel menar vissa läkare att det finns en risk att du kan förlänga sjukdomstiden något. Feber under 40 grader är inte farligt för en i övrigt frisk vuxen person. Men har du hög feber eller mår väldigt dåligt ska du självklart ta febernedsättande läkemedel

Du kan också läsa våra tips och råd om feber för mer information om vad du bör tänka på.

7. Och glöm inte att vila ❤️

Så fort du känner symtom på förkylning ska du sakta ned, vila och minska all stress (även stress och arbetsbelastning framför datorn!). Undvik helt att bli andfådd. Och tillåt dig att sova mer om du är trött – gärna mer än de rekommenderade åtta timmarna. Då har kroppen som mest kraft att reparera sig.

Krya Krya!

2021-02-03 13:58:04