Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Bihåleinflammation – vanliga symtom och behandling

Bihåleinflammation är en vanlig sjukdom. Inflammationen kommer ofta i samband med förkylning och drabbar främst vuxna. Bihåleinflammation brukar kännas som smärta i pannan och kinderna som blir värre när man lutar sig framåt. Här ger vi dig råd på hur du kan lindra besvären.

Varför får jag bihåleinflammation?

Vi har flera bihålor i vårt ansikte och alla sitter ihop med näshålan. Bihålor är luftfyllda hålrum i skelettet och hålornas insida är täcka med slemhinnor. De fyra största bihålorna sitter i pannan ovanför ögonen samt i överkäken under ögonen. Vi har också mindre bihålor i silbenet och kilbenet nära näsan. Storleken på bihålorna varierar lite hos olika individer. Nyfödda barn har väldigt små bihålor. Bihålorna växer med barnet och är färdigutvecklade någon gång i tonåren. Storleken kan variera mycket även hos vuxna.

Bihåleinflammation orsakas oftast av ett virus i samband med en förkylning. Viruset orsakar förkylningen som sen leder till en bihåleinflammation. Ibland kan även svamp och bakterier orsaka bihåleinflammation.

Orsaker till bihåleinflammation

När du är förkyld så är bihålornas slemhinnor svullna och inflammerade. Samtidigt producerar kroppen mer slem och vätska i bihålor och näsa. Slemmet blir segt och har svårt att rinna ut från bihålorna. Dessutom blir gången till näsan täppt av de svullna slemhinnorna och det blir ännu svårare för vätskan att rinna ut. När vätskan och slemmet samlas i bihålorna kan du få en bihåleinflammation.

Ibland får du också en bakterieinfektion i bihålorna. Bakterierna trivs när det är fuktigt och varmt vilket det blir i bihålorna. Om du har en bakterieinfektion i bihålorna så blir också besvären värre.

Slemhinnorna kan också svullna vid en allergi eller luftvägsinfektion. Även då kan det bli svårt för kroppen att göra sig av med slemmet från bihålorna. Då ökar risken för bihåleinflammation trots att du inte är förkyld.

Ibland kan en infektion i en tand sprida sig till bihålorna och orsaka en bihåleinflammation. Du kan också få besvär som liknar bihåleinflammation om du har en tandinfektion. I sådana fall kan du ha symtom på bihåleinflammation men ingen snuva.

Så vet du att du har bihåleinflammation

En bihåleinflammation brukar börja med en vanlig förkylning eller någon annan form av luftvägsinfektion. Efter några dagar kan dina bihålor bli inflammerade och det märks bland annat av ett tryck i pannan eller ansiktet när du böjer dig fram. Snoret kan också blir lite gulare eller grönare i färgen, få en segare konsistens och lukta illa. Du kan också få lite feber eller hosta om du har bihåleinflammation.

 Vanliga symtom vid bihåleinflammation:

  • Ont i kinderna och/eller pannan, ofta mer på ena sidan
  • Täppt näsa
  • Snuva med illaluktande, segt snor som är lite gult eller grönt
  • Tryck eller värk i tänderna i överkäken
  • Försämrat luktsinne
  • Snuva som rinner ner i svalget
  • Tryck eller smärta i pannan eller under ögonen som blir värre när du lutar dig fram

Du kan också få feber och huvudvärk om du har bihåleinflammation.

Bihåleinflammation hos barn

Det är ovanligt att barn får bihåleinflammation, men de är ofta snuviga och täppta i näsan. Det är sällsynt att barn med bihåleinflammation behöver söka vård. Besvären brukar gå över av sig själv inom ett par veckor.

Symtom på bihåleinflammation hos barn är främst att de blir röda och svullna runt näsroten och ögonen. Om barnets öga blir rött och svullet och barnet samtidigt har feber bör du söka vård. Sök vård på en akutmottagning om inget annat är öppet.

Bihåleinflammation när du är gravid

Många gravida får lätt bihåleinflammation, trots att de kanske inte haft besvären förut. Det beror bland annat på att slemhinnorna i kroppen blir mer svullna under en graviditet. Dessutom blir immunförsvaret en aning försämrat vid graviditet. Det kan göra att du är mer mottaglig för bakterier och lättare får en bihåleinflammation.

Smittar bihåleinflammation?

Nej, bihåleinflammation smittar inte. Däremot så smittar förkylningen som orsakar bihåleinflammation. Förkylningen orsakas av ett virus som sprids lätt via luften. Om du har bihåleinflammation och inte är förkyld så kan du jobba om du orkar.

Behandling mot bihåleinflammation

Det finns många sätt att behandla en bihåleinflammation och det mesta kan du göra själv hemma. Oftast går bihåleinflammation över av sig själv men det kan ta tid. Vanligtvis går den över inom ett par veckor, men det kan ibland dröja längre än så. Det är också vanligt att ha besvär som varar länge även efter att infektionen läkt ut. Under tiden kan du minska besvären och behandla med receptfria läkemedel.

Detta kan du göra hemma för att minska besvären med bihåleinflammation:

 Håll huvudet högt. Ha gärna en extra kudde under huvudet när du ska sova.

  • Försök röra på dig istället för att ligga ner. Rörelse ökar blodcirkulation och minskar svullnaden i slemhinnorna.
  • Undvik rökning. Rökning gör slemhinnorna svullna och slemmet får då ännu svårare att rinna ut.
  • Drick mer vatten än vad du brukar. Slemmet blir då lite tunnare och kan rinna ut lättare.

En vanlig huskur är att skölja näsan med koksaltlösning. Detta rensar näsan och bihålorna och minskar nästäppan. Du kan antingen köpa färdig koksaltlösning eller göra egen. Blanda en tesked salt med en halv liter ljummet vatten.

Behandling med receptfria läkemedel

Du kan också använda en receptfri nässpray för att minska svullnaden och nästäppan. Avsvällande nässpray kan du använda i upp till tio dagar för att minska svullnaden. Den lindrar symtomen men behandlar inte själva orsaken till bihåleinflammationen. Det finns också receptfri nässpray med kortison som hjälper till att minska svullnaden. Nässpray med kortison kan du använda en längre tid.

Om du har feber och ont i huvudet så kan du använda en receptfri smärtstillande och febernedsättande medicin. En tablett med ibuprofen eller paracetamol kan lindra besvären med huvudvärk och feber men botar inte infektionen. Tänk på att barn och unga yngre än 18 år inte bör använda läkemedel med acetylsalicylsyra utan läkares tillåtelse.

När behöver jag söka vård?

Bihåleinflammation läker oftast ut av sig själv och de flesta med bihåleinflammation klarar sig utan vård. Ibland kan det dock behövas mer hjälp för att blir av med infektionen. Om du har bihåleinflammation som inte blivit bättre efter 10 dagar så kan du vända dig till en vårdcentral för mer hjälp. Du kan då få hjälp att spola rent bihålorna eller få en behandling med antibiotika. Antibiotika används bara om bihåleinflammationen orsakats av en bakterieinfektion.

Du kan behöva söka vård även innan det gått tio dagar. Sök vård akut om något av följande stämmer in på dig eller ditt barn:

  • Du har frossa, fryser mycket och har hög feber
  • Du är stel i nacken och känner dig sval
  • Du har kraftig värk över pannan, vid näsroten eller vid ögat
  • Du är röd och svullen kring ögat

Så förebygger du bihåleinflammation

Vissa personer får bihåleinflammation lättare än andra. Det bästa sättet att förebygga bihåleinflammation är att undvika att bli förkyld. Om du ändå blir förkyld så kan du försöka dämpa nästäppan med nässpray och genom att skölja näsan. När svullnaden minskar så blir det lättare för slemmet och vätskan att rinna ut från bihålorna. Då minskar också risken för bihåleinflammation.

2022-03-08 16:08:04

Granskad av: Tea Golic, Apotekstekniker med receptbehörighet

Daniel Larsson