Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Behandla ärr – så blir dina ärr mindre synliga

Ärr är små minnesmärken på vår hud, vare sig de kommer från en operation, akne eller någon annan skada. Oavsett storlek, form eller orsak kan ärr vara något vi gärna vill göra mindre synliga. Här delar vi med oss av användbara tips och behandlingsalternativ!

Hur uppstår ärr?

Ett ärr är en förändring i huden som uppstår som ett resultat av läkningsprocessen efter en skada. Ärrbildning sker när kroppen repar och reparerar det skadade området, och det resulterar i en permanent förändring i huden, som vanligtvis ser annorlunda ut än hudvävnaden runt om. Ärr kan variera i storlek, form och utseende beroende på skadans typ och allvarlighetsgrad.

Olika typer av ärr

Det finns flera faktorer som påverkar hur ett ärr ser ut. Här är tre vanliga typer av ärr: 

Keloidärr

Dessa ärr bildas när kroppen producerar för mycket kollagen under läkningsprocessen. De är vanligtvis tjocka, upphöjda och kan vara större än den ursprungliga skadan. 

Atrofiska ärr

Dessa ärr kallas ibland även akneärr eftersom de uppstår till följd av aknebesvär. Atrofiska ärr kan även uppstå efter exempelvis vattkoppor. Dessa ärr bildar gropar i huden. 

Hypertrofiska ärr

Hypertrofiska ärr är något upphöjda vilket du kan känna om du drar fingret över dem. Med tiden kan de bli plattare, men de planar aldrig ut helt och hållet. Det som skiljer hypertrofiska ärr från keloider är att de inte växer sig större än den ursprungliga skadan. 

Så tar du hand om ditt sår för att minska ärrbildningen

Att ta hand om ett sår på rätt sätt från allra första början kan vara avgörande för att minimera ärrbildningen och uppnå en smidig och estetiskt tilltalande hudläkning. 

Håll såret rent

Att hålla såret rent är ett av det mest grundläggande stegen för att undvika komplikationer, oavsett hur ditt sår har uppstått. Det bidrar till att förhindra infektioner, att såret blir större samt främjar snabbare läkning.

Undvik att pilla på såret

Att pilla på eller sträcka huden kring såret kan öka risken för ärrbildning och göra såret större. Det ökar också risken för att såret blir infekterat. Det är viktigt att hantera såret med varsamhet för att minimera ärrbildning. 

Skydda såret

I vissa fall kan det vara lämpligt att använda hudvänlig tejp över såret under en viss tid efter skadan eller ingreppet. Detta hjälper till att hålla såret skyddat och främjar en jämnare läkning genom att hålla ihop sårkanterna. 

Återfukta med kräm

Att använda en återfuktande kräm på det läkande såret kan bidra till att mjuka upp huden och göra ärrbildningen mindre framträdande. Välj produkter som är avsedda för ärrbehandling och följ deras användningsanvisningar. 

Följ medicinska rekommendationer

Om såret är ett resultat av ett medicinskt ingrepp, är det av största vikt att följa de råd och rekommendationer du får från sjukvården. Deras riktlinjer är anpassade för att främja en smidig läkningsprocess och undvika eventuella komplikationer. 

Så tar du hand om ditt ärr

Efter att såret har läkt kan ärrbildningen kännas hård, upplevas som upphöjt och ha en rödaktig färg, men med tiden brukar den blekna och mjukna. Det kan också klia på och runt den nybildade vävnaden. Genom rätt eftervård ökar du chanserna för att ditt ärr ska bli mindre synligt. 

Silikonbaserad ärrbehandling

Silikonbaserad ärrbehandling i form av silikontejp eller gel hjälper till att bevara hudens fuktbalans och återställa dess elasticitet. Detta stärker hudens naturliga reparationsprocess och resulterar i ett mjukare, slätare och mindre synligt ärr. Silikontejp är både enkelt och skonsamt att använda. Fortsätt att använda silikontejp eller gel tills ärrvävnaden mognar och blir mjukare, vilket kan ta olika lång tid för olika personer. För nyligen läkta sår kan behandling behöva pågå i upp till tre månader eller längre, medan äldre ärr, särskilt om de är rosa eller upphöjda kan kräva en längre behandling. Ha tålamod och följ riktlinjerna för bästa resultat!

Skydda ärret från solen

Under läkningsprocessen, och även efteråt, är det viktigt att använda solskyddsfaktor för att skydda ärret från solens skadliga effekter som kan göra ärr mörkare och mer synliga. Nya ärr bör inte utsättas för direkt solljus, skydda gärna nya ärr med kläder, hudvänlig tejp eller liknande. 

  • Vegan
    Cicamed Scar 15 g
    189 kr
  • Vegan
    Cicamed Cicablock Scar 15 ml
    269 kr

2023-09-15 08:18:38

Lisa Karlsson