Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Bakteriell Vaginos – så blir du av med dina illaluktande flytningar

Bakteriell vaginos är en vanligt förekommande vaginal obalans som kan påverka kvinnor i alla åldrar. Det mest typiska symtomet vid bakteriell vaginos är illaluktande flytningar. Tillståndet är oftast ofarligt, men kan kännas mycket besvärligt. Här berättar vi allt du behöver veta om orsak, symtom och behandling!

Vad är bakteriell vaginos?

Bakteriell vaginos är en vanlig vaginal obalans som påverkar kvinnor. Det innebär att de naturliga bakterierna i slidan inte är i rätt balans, vilket leder till obehag och olika symtom. Tillståndet kännetecknas ofta av en obehaglig lukt från slida, särskilt efter samlag, samt ökad flytning som kan vara gråaktig eller vit. Klåda och irritation runt det vaginala området är också vanliga. 

Det är viktigt att inte förväxla bakteriell vaginos med en svampinfektion. Svamp i underlivet orsakas av jästsvampar och har andra symtom, såsom tjock, vit flytning och klåda. 

Symtom på bakteriell vaginos

Symtom på bakteriell vaginos kan komma och gå, tillståndet kan bli tydligare efter oskyddat vaginalt samlad eller i samband med mens. Många som har bakteriell vaginos får inga symtom alls. Vanliga symtom är: 

 • Illaluktande flytningar, särskilt efter samlag eller i samband med mens 
 • Ökade flytningar, ibland gråaktiga eller vita 
 • Klåda och irritation kring vaginalområdet 
 • Minskad elasticitet i slidväggen 

Hur vet jag om jag har bakteriell vaginos?

Känner du att dina symtom stämmer överens med symtomen för bakteriell vaginos. Om du känner dig osäker kan du ta ett hemtest för bakteriell vaginos. Dessa självtest kontrollerar pH-värdet i underlivet. Du kan även ta hjälp av en gynekolog eller barnmorska som kan ställa en diagnos. 

Orsaker till bakteriell vaginos

Bakteriell vaginos uppstår när den normala balansen av vaginala bakterier rubbas. Underlivet rymmer alltid en mängd olika bakterier. En av de mest vanliga typerna är mjölksyrabakterier, vilka agerar som en skyddsbarriär genom att bibehålla ett lågt pH-värde och skapa en ogynnsam miljö för andra bakterier. 

Vid bakteriell vaginos sker en obalans i bakteriefloran i underlivet, vilket resulterar i att antalet mjölksyrabakterier minskar eller förlorar sin styrka. Detta skapar en öppning för andra bakterier ta över, vilket kan leda till illaluktande flytningar. Exakt vad som orsakar denna obalans har ännu inte klargjorts. Användning av doftande hygienprodukter kan påverka slidans pH-nivåer och öka risken för obalans. Detsamma gäller om du byter sexpartner ofta.

Bakteriell vaginos under graviditet

Gravida kvinnor löper större risk för bakteriell vaginos på grund av hormonella förändringar och förändrad pH-balans i vaginalområdet. Om du är gravid och misstänker att du har bakteriell vaginos bör du berätta detta för din barnmorska. 

Så minskar du risken för bakteriell vaginos

Vissa personer upplever aldrig bakteriell vaginos, medan andra kan stöta på återkommande besvär. Eftersom den exakta orsaken till varför bakteriell vaginos bryter ut inte är fastställd, kan det vara svårt att förebygga tillståndet. Men om du vill minska risken finns det några saker du kan göra för att hjälpa underlivet att må bra. 

 • Undvik att tvätta underlivet för ofta, en gång om dagen räcker. Använd enbart vatten eller speciellt anpassad intimtvätt som en oparfymerad olja. Du bör inte heller tvätta inuti slidan. 
 • Använd kondom när du har en ny sexpartner, eftersom risken för bakteriell vaginos ökar när du har sex med en ny partner. 
 • Se till att lufta underlivet då och då, det kan du göra genom att sova utan underkläder. 
 • 25%
  Vegan
  RFSU True Feeling kondomer 8 st
  66,75 kr 89 kr
 • 25%
  Vegan
  DeoDoc Cleansing oil Fragrance Free 100 ml
  149,25 kr 199 kr
 • 25%
  Vegan
  RFSU Thin kondomer 30 st
  83,25 kr 111 kr

Behandling och lindring av bakteriell vaginos

Bakteriell vaginos behandlas i de flesta fall med receptbelagda läkemedel som först upp i slidan. Dessa läkemedel dödar och hämmar bakterier som inte ska vara i slidan. Det finns också receptfria naturläkemedel med mjölksyrebakterier som kan hjälpa mot den dåliga lukten. Många upplever att dessa hjälper, trots att det inte finns någon bevisad effekt. 

När bör jag söka vård?

Om du upplever förändringar i dina flytningar, såsom en illaluktande lukt eller en förändrad karaktär, är det rekommenderat att söka vård på en gynekologisk mottagning eller en vårdcentral. Om du är gravid och misstänker att du har bakteriell vaginos, är det viktigt att informera din barnmorska eller läkare. 

2023-08-31 07:51:28

Lisa Karlsson