Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Artros – tips och råd för att lindra dina symtom

Artros är en vanlig sjukdom, särskilt hos äldre personer, som påverkar leder och kan orsaka smärta och stelhet. Orsakerna till artros kan vara både ärftliga och relaterade till livsstil. Symtom på artros inkluderar smärta, stelhet och begränsad rörlighet i lederna. Sjukdomen kommer ofta smygande och utvecklas gradvis under en lång tid. Här ger vi tips på hur du kan lindra dina symtom vid artros och därmed förbättra livskvaliteten.

Vad är artros?


Artros är en kronisk sjukdom som påverkar lederna i kroppen. Sjukdomen innebär att brosket i lederna bryts ner gradvis vilket leder till smärta, stelhet och minskad rörlighet i leden. Artros kan drabba alla leder i kroppen, men är vanligast i höft, knä, händer och rygg.

Vanliga symtom


Symtom på artros varierar beroende på vilken led som är drabbad. Vanliga symtom är: 

 • Smärta i lederna, särskilt vid rörelse
 • Stelhet i lederna, särskilt på morgonen eller efter en längre tid utan rörelse
 • Svullnad eller ömhet i lederna
 • Knäppningar eller krasande ljud vid rörelse
 • Nedsatt rörlighet i lederna
 • Muskelsvaghet runt lederna

 

Artros i höftleden

Symtom på artros i höftleden är smärta i ljumsken eller på utsidan av höften som kan stråla ner mot knät. Smärtan kan komma när du belastar leden men även när du vilar. Ofta kan smärtan förvärras när du böjer på höftleden för att exempelvis sätta dig ner.

Artros i knä

Har du artros i knäna kan du känna dig stel och ha smärta i och runt knät. Det kan kännas svårt att böja på knäna, att gå ordentligt och knät kan låsa sig. 

Artros i fingrar och händer

Fingrar och händerna kan kännas stela och bli svullna, det är också vanligt med ihållande smärta som kan öka vid användning av handen och fingrarna. Lederna kan knäppa eller knaka när du rör på fingrarna och händerna. Artros kan göra att rörligheten i fingrar och händer minskar, vilket kan göra det svårt att utföra vardagliga aktiviteter. 

Artros i ryggen

Artros i ryggen kan orsaka smärta både i nacken och nedre delen av ryggen. Många personer med artros i ryggen upplever stelhet, speciellt efter att ha suttit eller legat stilla en längre tid. 

Varför får man artros? 

Vid artros sker en obalans mellan uppbyggnad och nedbrytning av ledbrosket, där brosket bryts ner snabbare än det byggs upp. Risken att utveckla artros ökar med åldern eftersom ledbrosket blir allt skörare med åren. Andra faktorer som kan öka risken för artros är: 

 • Övervikt 
 • Ärftlighet 
 • Tidigare skador på leden
 • Långvarig överbelastning 
 • Svaga muskler och fysisk inaktivitet 

Hur är det att leva med artros?

Att leva med artros kan vara mycket utmanande och påverka livskvaliteten avsevärt. Artros börjar smygande och förvärras ofta gradvis under en lång tid. Det kan vara svårt att utföra vardagliga aktiviteter som att gå, stå, lyfta, böja sig och klä sig utan smärta och besvär. Smärtan kan påverka sömnen och det kan bli svårt att sova bra. Ibland kan sjukdomen även orsaka depression eller ångest, då smärta och nedsatt rörlighet kan göra det svårt att delta i sociala aktiviteter och leda till isolering. 

Hur kan jag lindra mina besvär?

Artros går inte att bota, men det finns saker du kan göra för att lindra dina besvär. 

Fysisk aktivitet

Du kan lindra artrosbesvär genom fysisk aktivitet och styrketräning. Även om det kan göra extra ont i lederna är det viktigt att engagera stora muskelgrupper för att stärka musklerna och göra lederna mindre stela. Simning, cykling eller längdskidåkning är exempel på skonsamma träningsformer som kan passa bra. Det är viktigt att prova sig fram, vilken träningsform som passar dig bäst beror på dina förutsättningar och vilka leder som har drabbats. 

Viktnedgång

Om du är överviktig kan belastningen på lederna minska genom att gå ner i vikt och förbättra förutsättningarna för ett rörligt liv. 

Hjälpmedel

Det finns olika hjälpmedel som kan göra vardagen lättare. Exempel på hjälpmedel är knäskydd och andra stödförband för olika utsatta leder som kan underlätta vid träning. Vid artros i fingrar och händer finns det ergonomiskt utformade hjälpmedel för att öppna förpackningar och hålla i saker. 

Smärtstillande läkemedel

Receptfria smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel kan användas för att lindra dina besvär och hjälpa dig att klara av fysisk aktivitet.

Behandling vid artros

Behandling av artros anpassas beroende på vilken led som är drabbad, men innebär ofta livsstilsförändringar samt läkemedel som dämpar smärta och inflammation. 
Vid svår artros kan operation till slut behövas. Operation är endast nödvändig för ett fåtal personer som har artros. Du kan bli erbjuden en operation om du fortfarande upplever mycket smärta trots att du tränar regelbundet, eller om du har väldigt ont när du vilar, trots att du tar smärtstillande läkemedel.
Den vanligaste operationen vid artros är en protesoperation, där en ledprotes sätts in för att ersätta den sjuka leden. Detta görs i knäled eller höftled, men även i andra leder som fingerleder. 

2023-04-13 14:21:41

Lisa Karlsson