Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Antihistaminer – så lindrar du dina allergisymtom

Antihistaminer är vanligt förekommande i receptfria allergitabletter samt vissa nässprayer och ögondroppar som används för att behandla pollenallergi. Dessa läkemedel fungerar genom att blockera effekterna av histaminet, som ger upphov till allergisymtomen. Antihistaminer kan lindra symtom vid främst pollenallergi, men även pälsdjursallergi. Här kan du läsa mer om olika antihistaminer och hur de fungerar.

Vad är antihistaminer?

Antihistaminer är läkemedel som används för att behandla allergiska reaktioner och minska dess symtom. Antihistaminer kan vara receptbelagda eller receptfria, beroende på styrkan, den specifika formuleringen och läkemedlets syfte. De kan användas för att behandla olika allergiska tillstånd såsom pollenallergi, pälsdjursallergi eller matallergi. Antihistaminer kan tas i form av tabletter, kapslar, ögondroppar eller nässpray. Vissa antihistaminer kan ha en lugnande effekt och kan användas för att behandla sömnproblem som kan vara förknippade med allergiska reaktioner, denna typ av antihistaminer är receptbelagd. 

Hur fungerar antihistaminer?

Histamin är ett naturligt förekommande ämne som frigörs av immunsystemet när det kommer i kontakt med allergener, såsom pollen, damm eller djurhår. Det är histaminet som orsakar de klassiska allergisymtomen som nysningar, klåda, rinnsnuva och röda ögon. Antihistaminer fungerar genom att blockera histaminreceptorer i kroppen och minskar de besvär som orsakas av histaminet.  

Det är viktigt att veta att antihistaminer inte behandlar den underliggande orsaken till din allergi, utan bara lindrar dina symtom. De kan vara effektiva för kortvarig lindring, men vid svårare allergiska reaktioner kan det vara nödvändigt att prata med en läkare för att få en mer omfattande behandlingsplan.  

Hur lång tid tar det innan antihistaminer verkar?

Tiden det tar för antihistaminer att verka kan variera beroende på individuella faktorer och vilken typ av antihistamin som används. Vissa antihistaminer kan börja ge lindring inom 30 minuter efter intag, medan andra kan ta upp till en timme eller mer. Det är viktigt att följa den rekommenderade doseringen och ta antihistaminerna regelbundet för att uppnå bästa effekt samt upprätthålla effekten.  

Olika former av antihistaminer

Det finns olika former av antihistaminer som kan hjälpa till att lindra olika typer av besvär.  

 • Tablettform – antihistamintabletter kan vara effektiva för att behandla generella allergisymtom som klåda i halsen, nysningar och rinnsnuva.  
 • Nässprayer – nässprayer med antihistaminer är speciellt utformade för att behandla näsrelaterade pollenallergisymtom som klåda, nysningar och rinnsnuva.  
 • Ögondroppar – för att behandla allergisymtom som röda, kliande och irriterande ögon finns antihistaminer i form av ögondroppar. Dessa droppar kan lindra besvären och ge ögonen en känsla av lättnad och minskad klåda.  
 • Flytande form – vissa antihistaminer finns också i flytande form, vilket kan vara en fördel för personer som har svårt att svälja tabletter. Flytande antihistaminer kan vara en praktiskt alternativ för att behandla allergisymtom hos barn eller personer som har sväljningsproblem.


Rådgör med en läkare eller kontakta en farmaceut hos oss för att få råd om vilken form av antihistamin som är mest lämplig för dina specifika behov och symtom.  

Olika sorter av antihistamin

Det finns flera olika sorter av antihistaminer som används för att behandla allergiska reaktioner och lindra dess symtom. Här är några exempel på vanliga sorter av antihistaminer:  

 • Cetirizin  
 • Loratadin  
 • Fexofenadinhydroklorid  
 • Desloratadin  
 • Ebastin  

Fördelar med antihistaminer

Antihistaminer har flera fördelar, utöver att lindra symtomen vid olika allergiska tillstånd kan antihistaminer även minska klåda och hudutslag vid exempelvis nässelutslag. De kan hjälpa till att återställa din hud till sitt normala tillstånd. 

Allergisymtom kan påverka din sömnkvalitet och leda till nattlig klåda och obehag. Antihistaminer kan hjälpa till att lindra dessa symtom och förbättra din sömn, vilket gör att du vaknar upp piggare och mer utvilad.  

Biverkningar av antihistaminer

Biverkningarna av antihistaminer är få och ofta lindriga. Vissa former av antihistaminer, som nässpray och ögondroppar kan orsaka irritation i slemhinnorna i näsan eller ögonen vid användning. Andra vanligt rapporterande biverkningar vid användning av antihistaminer är:  

 • Trötthet  
 • Muntorrhet 
 • Huvudvärk  

Det är viktigt att komma ihåg att alla personer kan reagera olika på läkemedel och att biverkningarna kan variera. För att undvika eller minska biverkningarna kan det vara värt att prova att byta till ett annat antihistamin. Upplever du ovanliga eller besvärliga biverkningar kan du prata med en läkare eller kontakta en farmaceut hos oss för att få råd.  

Vanliga frågor om antihistaminer

När ska man börja med antihistaminer?

Man bör överväga att börja med antihistaminer när man upplever symtom som är förknippade med allergiska reaktioner. Det kan vara exempelvis nysningar, rinnsnuva, klåda eller röda ögon. Antihistaminer kan hjälpa till att minska eller lindra dessa symtom genom att blockera effekterna av histamin, ett ämne som frisätts vid allergiska reaktioner.  I fall man vet att man är allergisk mot någonting som är återkommande besvär under samma period varje år så kan man börja med att ta medicinen i tid för att förebygga besvären och lindra symptomen. 

Vilket antihistamin är bäst?

Det finns dessvärre inget antihistamin som är den bästa utan man behöver testa dig fram för att hitta den som passar bäst för just dig och de besvär som du har. Ibland kan man behöva kombinera flera olika beredningsformen, så som nässpray och ögondroppar eller en tablett med nässpray. Det kan även vara så att man behöver testa olika verksamma ämnen tills man hittat den bästa för just dig.  

Vilka antihistaminer finns det?

Det finns flera olika antihistaminer som används för att behandla allergiska reaktioner. Exempel på vanliga antihistaminer är cetirizin, loratadin, fexofenadin, desloratadin och levocetirizin? Dessa läkemedel finns i olika varumärken och kan vara tillgängliga i olika former som tabletter, flytande lösningar eller nässpray.  

Vad gör antihistaminer?

Antihistaminer används för att blockera effekterna av histamin i kroppen. Antihistaminer kan också minska risken för att få allergiska reaktioner genom att förebygga histaminfrisättning vid kontakt med allergener. Det är viktigt att komma ihåg att antihistaminer inte behandlar själva allergin, utan bara lindrar symtomen.  

Kan barn ta antihistaminer?

Ja, barn kan ta antihistaminer, men det är viktigt att använda rätt typ av dosering för barnets ålder och vikt. Vissa antihistaminer är godkända för användning hos barn, medan andra kan vara lämpliga för vuxna men inte rekommenderas till barn. Prata med en läkare eller kontakta en farmaceut hos oss för att få rekommendationer om vilka antihistaminer som är säkra och lämpliga för barn i olika åldrar.  

Kan jag ta antihistaminer om jag är gravid eller ammar?

Är du gravid eller ammar bör du alltid rådgöra med en läkare innan du tar antihistaminer.  

2023-05-17 13:11:07

Granskad av: Tea Golic, Farmaceut

Lisa Karlsson